A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Szívócső, vízipipa cső

A pipa egyik jellegzetessége a vízipipa részei közül. Kevés olyan szokás él, ahol egy hosszú, díszes ‘csövet’ adnak át az emberek egymásnak. Azonban nem csak a megjelenés szempontjából fontos, milyen cső is ez a cső, amit szívókának, szívócsőnek neveznek.

szivoka-szivocso

A vízipipa szívócső részei

 1. Láb: Általában fa vagy műanyag anyagból készül, kerekes formájú, mely elvékonyodik.
 2. Cső: Rugalmas, kerek cső, mely gyakran fényes díszítésű.
 3. Fej: Lábhoz hasonlóan fa illetve műanyag az alapanyaga általában. Szinte mindegyik csőnek egy vékony kis fém vége, melybe/melyre a szipkát lehet helyezni.

Először is nézzük hogyan is épül fel egy átlagos, alap széria tartozék cső. Milyen anyagok felhasználásával.

 

Felépítés: (kívülről befelé)

 • Külső borítás: Általában díszes, spirál szerűen kötözött anyag, mely védi a cső belsejét.
 • Külső nejlon: A következő rész (fém spirál) és a külső borítás közötti átmenete, mely a külső borítást óvja a fém spiráltól.
 • Fém spirál: Annak érdekében, hogy a cső ne törjön meg állandóan és megtartsa íves formáit, egy fém spirált tesznek a legtöbb csőbe. A mosható vízipipa szívócsövekben ezt műanyaggal helyettesítették.
 • Belső nejlon: A fém spirált védi a párás, nedves füsttől, mely a tartályból jön fel. Mosható esetében nincs ilyen, mert fölösleges.

Felhasznált anyagok:

 • Fa: A két végét (fej és láb) készítik sokszor fából, hogy minél tradicionálisabb hatást érjenek el. Sajnos a fa idővel megreped, lepattog a lakk.
 • Műanyag: Egyes újabb szívókáknál a fej és láb műanyagból készül, így jóval időt állóbb, viszont karcolások jobban láthatóak.
 • Fém: Sajnos a belső spirált nem rozsdamentes fémből készítik, így idővel ez elkezd rozsdásodni és ezek a darabok idővel elkezdenek jönni a szívócsőből amikor szívod.
 • Szövet: Általában a díszítéshez szokták használni. Az erősebb szövetek viszont védelmi funkciót is betöltenek, illetve sokszor csupán kényelmi szerepük van.
 • Szivacs, toll: Szimpla díszítés és némi ergonómia okán használják őket.

Ahogyan használjuk a vízipipánk, a cső is használódik. Miképp a pipát tisztítani, úgy a csövet is valahogy tisztán kell tartani, hogy az ízek minél jobban és tisztábban érezhetőek maradjanak.

Itt jön a probléma. Ugyan is ha tisztítjuk akkor folyamatosan kopik és esetlegesen rozsdásodik. Ezek a rozsda darabok rontják az ízt és károsítják a tüdőt. Így aki tud, annak érdemes beszereznie egy mosható szívókát. Jelenleg csak pár márka van a piacon. (Nem csak nálunk, hanem az egész világon.)

 

A mosható szívócső

A vízipipa csöveknek napjainkban már a jelentős része mosható, épp a tisztíthatóság és az időtállóság miatt. A mosható vízipipa szívócső nem tartalmaz sem fémet, sem fát. Ezeket műanyaggal vagy gumival pótolják.

Napjainkban van pár kiemelkedő vízipipa szívócső márka, melyek moshatóak és minőségük is kiemelkedő:

razan-szivocso nammor-szivocso
Razan, Nammor – Mint két tojás

Ezek képviselik a szívócsövek felső kategóriáját. Nézzük meg miért is.

 • Moshatóak gond nélkül hosszútávon (Citromos vagy mosószeres vízzel.)
 • Tisztább ízeket adnak (Mosásnak köszönhetően)
 • Több füstöt adnak (Belső átmérőjük nagyobb az átlag szívókánál, így több füstöt lehet szívni és a belső speciális anyagnak köszönhetően sűrűbb is a füst.)
 • Strapabírók és szépek

Van azonban hátrányuk is.

 • Kevés helyen kaphatóak (Azonban egyre több boltban, üzletben feltűnnek.)
 • Drágák (Minőséget mindig is meg kellett fizetni.)
 • Merev a cső részük eleinte

Aki minőségi vízipipázásra törekszik, az úgy válogatja meg a vízipipa részeit, hogy közte van egy mosható szívócső.

 

Mosható a szívócsövem vagy sem?

Avagy miként lehet megkülönböztetni a mosható és a hagyományos fémspirálos vízipipa szívócsövet. A megoldás a fém szónál rejtőzik. Fogjunk egy erősebb mágnest és tegyük a vízipipa cső oldalához. Ha vonzani kezdeni, akkor acélspirálos, tehát rozsdásodó. Ha nem, akkor vagy műanyag vagy rozsdamentes spirálos. Mindkettő semleges a mágnesre, nem kezdi vonzani.

Maga a vízipipa szívócső súlya is árulkodó. Míg egy mosható cső igen könnyű, egy fém spirálos cső sokkal nehezebb.

Vízipipa szívócső vásárlás

Mielőtt vásárolnánk, tegyünk el egy mágnest magunkkal. Nagyon sok helyen hazudják, hogy mosható. Persze, pár hónapig aztán tönkremegy. Nem egy voltam szem és fültanúja, hogy egy vacak csövet eladtak drágán, mint prémium kategóriás mosható cső. Legyünk óvatosak. Tájékozódjunk pl. a Vízipipa fórumon vagy tekintsük meg itt a vízipipa vásárlás menüpontot, ahol megbízható vízipipa boltokat, webáruházakat találunk.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply