A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Mosható szívócső

Mosható vízipipa szívócső, szívócsövek

Az igény a moshatóságra

Minden vízipipás aki egy kicsit is odafigyel az élményre, találkozott már azzal a problémával, hogy bármennyire is vigyáz a felszerelésére, sajnos a szívócsöve idővel elkezd rozsdásodni és cserélni kell azt. Ez sajnos normális dolog, ugyanis az alap (normál) szívócsövekben, amelyek a vízipipákhoz járnak és amelyeket a legtöbb boltban árulnak, fém spirál található bennük. Persze vannak kivételek, de ezek gyakran megtévesztő módon vannak feltüntetve. Ezekre megoldás a mosható vízipipa szívócső használata, vásárlása.

Ennek a belső fém spirálnak köszönhetően lesznek olyan hajlékonyak a csövek és tudjuk őket kényelmesen használni. Viszont a rozsdásodásnak köszönhetően az ízek egyre kevésbé lesznek kivehetőek, nem beszélve annak igen káros hatásairól, amennyiben a szervezetbe jutnak a rozsda darabok.

Félrevezetés vagy tévedés?

Sokan állítják, hogy nyugodtan lehet mosni ezeket a csöveket, de természetesen ez nem igaz, ezzel ugyanis csak elősegítjük a korrodációs folyamatot. Sajnos a fémek nem csak a közvetlen vízzel való érintkezéstől, hanem a levegő nedvességtartalmától és a vízipipázás során keletkező vízpárától is idővel elkezdenek rozsdásodni, így kénytelenek vagyunk időnként egy újabb példányra beruházni.

A megoldás, a mosható vízipipa cső

Ezen problémák kiküszöbölésére jelenthetnek megoldást a mosható vízipipa szívócsövek. Amit összességében el lehet mondani az összes mosható szívócsőről, az az, hogy elhagytak minden fém és fa alkatrészt, amelyek a hagyományos csövekben megtalálhatóak, és teljes mértékben műanyag alkotóelemekből állították össze őket. Ennek köszönhetően teljes mértékben moshatóvá váltak, így elkerülve a szívócsövek rozsdásodását. Természetesen a mosható szívócsövek másik nagy előnye az, hogyha az ember valamilyen erősebb ízt szívott korábban a vízipipájából szívott, akkor azt is könnyedén pár öblítés segítségével el lehet távolítani és nem marad meg a kellemetlen utóíz. Nincsenek íz keveredések így, csak ha mi akarjuk.

Rendes és eldobható

Alapvető felépítésüket tekintve két nagy csoportra bonthatjuk a mosható szívócsöveket. Vannak egyrészről a komolyabb típusok, amelyek sokkal masszívabb alapanyagokból készülnek és ennek köszönhetően jóval időtállóbak is (bár ez az árukon is meglátszik), az alábbiakban ezek kialakításáról és fajtáiról lesz szó. Másik cikkünkben szót ejtünk majd az úgy nevezett „eldobható” mosható szívócsövekről, amelyek felépítésüket tekintve nem vehetik fel a versenyt a drágább vetélytársaikkal, de nem is ez a szerepük. Eldobható mosható csövekről bővebben.


Mosható vízipipa szívócső márkák

Nammor mosható szívócső

A legelső mosható szívócsöveket a Hookah-Shisha cég kezdte el gyártatni még a 2007-es év első felében. Ezek mind a mai napig megtalálhatóak a piacon és elég nagy részesedésük is van abból. Ezek a csövek a Nammor nevet viselik.

nammorFelépítésüket tekintve 4 fő részre lehet bontani őket. Van egyrészről a kemény, minőségi műanyagból készült vég, amely a vízipipa testéhez csatlakozik. Ezt a leginkább gégecsövekhez hasonlító, ám azoknál jóval rugalmasabb és dekoratívabb megjelenésű cső rész követi, amelynek a körülbelüli hossza 150-170 cm. Ezután a kemény markolat rész jön, amely hosszát tekintve kb. 30 cm és végül a szintén műanyag szívófej következik, ami a mosási folyamatot elősegítendő, kivehető a markolatból. (Alapvetően az ebbe a kategóriába tartozó összes mosható cső ezekkel a paraméterekkel rendelkezik, úgyhogy a későbbiekben ezt nem fogom újból kifejteni. Persze vannak más márkák, melyeknél nem vehető ki a fej.)

A megjelenésük a mai napig megegyezik az eredetivel, az idők folyamán nem igazán változtattak rajta (néhány új szín jelent meg a palettán), de természetesen a folyton megújuló igények kiszolgálására később újabb típusokkal rukkoltak elő. Ennek eredményeképp jelent meg a 2010-es évben az úgynevezett Nammor Chrome, amely markolatában és a szívófej megjelenésében hozott valami újat, valamint a Nammor Clear, aminek az átlátszó csőrész az egyénisége.

Nammor-szivocso nammor_clear nammor_chrome

Részletek a Nammor mosható szívócsővéről

Razan

razan-szivocsoNem sok idő elteltével, még a 2007-es év második felében, pontosabban novemberben természetesen megjelent a konkurencia is, valami hasonló megoldással, de más név alatt, ez pedig nem volt más, mint a NazarHookah cég Razan nevezetű terméke. A Nammorokhoz képest hasonló volt a színválasztéka, amiben újdonságot tudott mutatni és amiért sokan szerették, hogy mindegyik színt lehetett fehér markolattal is rendelni.

A másik újítás, amit a nem sokkal a sima Razanok megjelenése után kijövő Razan Sultan csövek jelentettek, az az egyedi külső megjelenés volt. Természetesen a gépezet itt nem állt meg és azóta még pár különböző megjelenésű típus is bejött a piacra, ezek közül az első a Razan Maxura volt, amely a Khalil Mamoon-okat utánozva a mosható csövek piacán is megjelentette ezt az új fajta markolat kinézetet, valamint a „markolatot” a testhez csatlakozó résznél. Ezeknek a csöveknek a hátránya a nem kivehető szívóvég volt, amely hiányosságot az Abu Mahir csövek megjelenésével kívánták kiküszöbölni, egyben viszont el is hagyták a nagy méretű testhez csatlakozó részt, mivel az jóval könnyebben ki tudott esni a vízipipákból, ezáltal problémákat okozva. A legújabb Razan cső a Raja nevet viseli, ami visszatért szinte teljes egészében az eredeti kinézethez, egyedül dizájnban változtattak rajta valamelyest és turbózták fel kicsit a cső részt.

razan_sultan_szivocso razan_raja razan_maxura razan_abumahir

Hosszú ideig csak a „szimpla” Nammor és Razan csövek voltak az egyeduralkodók és megbízhatóságuknak köszönhetően manapság is ezek jutnak először az emberek eszébe, hogyha mosható szívócsövekről beszélünk, de természetesen azért idővel más cégek is megpróbálkoztak „betörni” erre a területre.

Tovább a Razan mosható szívócső cikkhez

Grand

grandMegjelentek a piacon a Grand névre hallgató csövek. Ezek egy ideig a meglepően széles színválasztékukkal keltették fel az emberek érdeklődését, de aztán később alábbhagyott ez a lelkesedés és manapság nem sok szó esik róluk. Ez leginkább a felépítésüknek köszönhető, ugyanis a szívóvég nem volt kivehető belőlük (valószínűleg amiért ehhez a megoldáshoz ragaszkodtak, az az volt, hogy a Razan illetve Nammor csöveknél ekkor már sokszor előjött az a probléma, hogy a szívófejnél lévő tömítést, ami a markolatban található, elengedte a ragasztó). Bár néhányan kedvelték ezt a megoldást, de mivel a tisztítás így nehézkesebbé vált, ezért idővel az emberek ismét a „két öreget” kezdték el preferálni.


Narbish

narbishTermészetesen eljött az idő, amikor John, a HookahJohn cég tulajdonosa elérkezettnek látta az időt, hogy az egyéni gyártású termékeinek palettájára felvegye a mosható szívócsöveket is, így jelent meg a piacon 2009. júliusában a Narbish (vagy Narbeesh) cső.

Ezek a csövek kinézetüket tekintve eltértek a megjelenésükkor a piacon levő márkáktól (bár „némi” hasonlóság felfedezhető a Razan Maxurához képest), így sokakban felkeltették az érdeklődést, valamint az elég agresszív marketing, ami szintén társult hozzájuk, még inkább megnövelte az eladásokat. Bár jól fogytak a csövek, azért többek véleménye szerint egy kicsit túlságosan gyorsan hozta ki őket, amire abból is következtethetünk, hogy viszonylag rövid idő elteltével, 2010 közepe táján már a 4. verzió látott napvilágot belőle. Természetesen az újabb szériák külsőben is hoztak apróbb változásokat, de leginkább a felépítésbeli módosítások miatt volt rájuk szükség.


Mosható vízipipa szívócső vásárlás

Az igényes, komoly vízipipás egyik alap felszereltsége és kiegészítője, a mosható szívócső. Már a kezdőknek is ajánlott az első pipával történő vásárlás. Azonban sok helyen megtévesztik a vásárlót és a normál, rozsdásodó csövet is mosható szívócső termékként árulják. A megbízható vízipipa webáruházak, boltok listáját és hasznos tanácsokat a vízipipa vásárlás menüpontban talál!

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply