A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Serbetli

Serbetli, Török vízipipa dohány

Serbetli infók

Amit általánosságban tudni kell a Serbetliről: egy törökországi dohánymárka, ami hazájában is rendkívül népszerű. Nem lehet konkrétan behatárolni, de szerintem a felső közép és a prémium kategória között helyezkedik el. Itthon 2011. november óta lehet megvásárolni a vízipipadohányt árusító boltokban. Jellegzetessége, hogy nagyon melaszos, szó szerint tocsog benne a dohány és a glicerin tartalma is kiugróan magas, 20 %. (Ehhez képest Németországban csak negyed ennyit, 5 % glicerint tartalmazhat.) Azon kevés márkák közé tartozik, amiből lehet néhány íznek a 200 g-os kiszerelését is kapni Magyarországon.

Serbetli dohány csomagolása

A dobozok színe ízenként eltérő, így könnyű megkülönböztetni őket. Kívülről egy fólia zárja le, ez a szokásos, vékony nejlon. Belül a dohány két rétegben van csomagolva, egy keményebb külső műanyag fólia lehegesztve és belül a dohány egy vékonyabb fóliába betekerve. A dobozból kivéve már láthatjuk, hogy a melasz rendesen kifolyt a tasakba, ez is azt jelzi, hogy a kelleténél több van belőle. Ezért a tasak felbontása után a szívni valónkat célszerű egy légmentesen zárható tároló alkalmatosságba helyezni, mert tapasztalataim alapján elég gyorsan veszít a frissességéből. Ezalatt azt értem, hogy kb. 2 hónappal a felbontás után már jóval gyengébb ízt ad a dohány, mint először, így nem érdemes sokáig tárolni, akkor is csak megfelelő körülmények között. Részben emiatt is tartom előnyösnek a Serbetli kis tasakos kiszerelését, mivel ott csak annyit bontunk ki, amennyit fel akarunk használni.

serbetli-cseresznye-cherry serbetli-alma

Serbetlivel tömni

A dohánnyal nem túl könnyű tömni, mivel nagyon nedves, így könnyen az ujjunkra tapad, valamint az aprítottsága a nedvességéhez képest nagy ezért egy kisebb kerámiánál is gondot okozhat, hogy a kis réseket hogyan egészítsük ki. Mindenképpen szükséges hozzá beszerezni Vortex vagy Phunnel típusú kerámiát, ha nem akarunk sok melaszt veszíteni. Én miután leveszem a Vortex kerámiát a pipáról mindig arra leszek figyelmes, hogy a tömítést teljesen beborítja az ízesítő. Egyiptomi kerámiánál a pipatestbe is jutna ebből rendesen.

Darabolás

Nagyon jól aprított. Nem túl pépes, amolyan pont ideálisnak mondható, kivéve amikor 1-2 nagyobb darabka felbukkan.

Nedvesség

Nagyon melaszos, szinte tocsogós. Ritka az olyan Serbetli dohány, amiben ne állna a lé, melasz a csomagolásba.

Illat

Tiszta, jól kivehető illatok. Elég erősek, bár egyes ízeknél picit csalóka lehet.

Íz

Elég erős, jól kivehető ízek. Semmi extra.

Ízek

Közepesnek mondanám a kínálatot, vagy talán picivel kevesebbnek.

Kiszerelés

50g, 125g, 200g

Származás

Törökország

Tapasztalatok

A gyártóról elmondható, hogy nagyon odafigyelnek az ízekre. Az eddig általam próbáltak nagyon finomak voltak és jól visszaadták az eredeti gyümölcsök ízét. Természetesen pont olyan ízt nem fogunk érezni, hiszen ezek csak aromák. Példának megemlíteném a kétalmásat, ami isteni almás ízt ad ánizs nélkül és jól érezhető a két alma íz, vagy a sárgadinnyét aminek az illata már olyan, mint a friss gyümölcsé, a banán is páratlan úgy, ahogy a málna is. A nem gyümölcsös ízeknél, ami leginkább említésre méltó az a csoki, a kapucsínó, a kókusz illetve a legjobb rózsás dohány is ennél a márkánál található.

Összegzés

Pozitívum

  • Jól eltalált ízek
  • Erős, kivehető íz
  • Hatalmas füst
  • Sok melasz, bődületes nedvesség
  • Átlagnál jobb minőség

Negatívum

  • Idővel gyengül az íze
  • Kevés íz készül
  • Sok melasz miatt kevesebb a dohány benne

Weboldal

  • Hivatalos: www.serbetli.com.tr
  • Magyar nyelvű, hazai rajongó: Serbetli Dohány Magyarország
Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply