A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Khalil Mamoon vízipipa

Nagy népszerűsége tett szert a tömegben gyártott kínai vízipipa az elmúlt években a hagyományos kézzel készített vízipipákkal szemben, amelyeket vérrel és verejtékkel készítenek a kézművesek, akik elkötelezettek munkájuk iránt. Könnyű elfelejteni, mi a hiteles, ha vízipipa számítógéppel készül, generált mintákkal, CNC vágással van díszítve. Ez vált a standard minőséggé a legutóbbi vízipipa „történelemben”. Most azonban a régi, tradicionálisan kézzel, egyenként készülő Khalil Mamoon vízipipákat mutatjuk be.

khalil-mamoon-vizipipak

Mielőtt vásárolsz egyet ezek közül a csodálatos és kézzel készített egyiptomi vízipipákból, bármilyen híres vízipipa készítőtől a világon, szeretnénk rámutatni néhány dologra annak érdekében, hogy kialakuljanak az elvárásaid, és megmutassuk Neked, hogy miből is épül fel egy eredeti Khalil Mamoon vízipipa.

khalil-mamoon-vizipipa4 khalil-mamoon-vizipipa2
Normál és Tri-Metal Khalil Mamoon vízipipa

A Khalil Mamoon test külseje

khalil-mamoon-test

Khalil Mamoon teste egyike a legszebb, legtartósabb, leghitelesebb vízipipa testeknek, melyeket Egyiptomban gyártanak napjainkban. A kézműves mester fokozott figyelmet szentel minden részletnek, annak érdekében, hogy a fogyasztó a világ egyik legjobb termékét kapja, és a nagy ízes füstfújás élményét egy életen át élvezhesse. Ez a márka nem géppel készült. Ezeket a szakemberek kézzel készítik, akik a hajlításokat, formázásokat acélból kézi szerszámok segítségével végzik, mint ahogy a hagyományos cipész teszi a cipővel.

Ennek eredményeképpen egy teljesen kész test nem létezik. Más szavakkal, ez normálisnak tekinthető, hogy hegesztési jeleket, a kisebb csiszolásokat és karcolásokat találunk a testen, előfordulhatnak egyéb jelek, amelyek a fém hajlítására utalhatnak a szívócső csatlakozásánál is.

khalil-mamoon-feketes-rez khalil-mamoon-trimetal-pipa

Ha olyan vízipipát keresel, ami tökéletesen géppel befejezett, a Khalil Mamoon nem a Te pipád. Javasoljuk, hogy MYA vízipipát vásárolj, vagy más modern típusút, amely magas színvonalú, de precízebb, hisz géppel készített. Az egyedi kézi gyártásnak megvnanak a maga szépségei és hibái.


A Khalil Mamoon vízipipa test belseje

A népszerűségét ennek a márkának a belseje is tovább növeli, mivel hatalmas belső átmérővel rendelkezik és így biztosítja számunkra azt, hogy hihetetlenül könnyen lehessen szívni a pipánkat. Így nagyobb füstfelhőket és jobb ízeket képes adni a Khalil Mamoon vízipipa. Azonban mivel ezek a vízipipák Egyiptomban készülnek, ahol por és homok veszi körül a gyárakat, normális, hogy a test belsejében felhalmozódnak bizonyos szennyeződések a gyártási folyamat során. Azt tanácsoljuk, öblítsük ki a test belsejét a használat előtt, és tisztítsuk ki a tisztító kefével annak érdekében, hogy megszabaduljon minden piszoktól, portól vagy homoktól a test.


Khalil Mamoon Üvegek

Khalil-Mamoon-uvegtartlyok
Leggyakoribb a bal oldali üvegtartály. Legtöbbször, ez az alap üveg ami jár a pipához, de napjainkban minden üzletnél külön lehet hozzá üveget vásárolni, nem rendelik a gyári üvegeket.

A Khalil Mamoon üvegein kézzel festett minták találhatók, ezért nincs is két egyforma belőlük. Az is normális, hogy egyenetlenségeket találunk, mivel ezeknél nem alkalmazzák a selyemszitanyomatot vagy hőátadásos módszereket a mintáknál. Minden üveg ecsettel és kézzel festett. Mint egy igazi műalkotáson, a vázákon sincs két azonos dizájn. Ez is egy tévhit, hogy Khalil Mamoon-nál az üvegeket is ők maguk gyártják. Ez nem igaz! Khalil Mamoon-nál a specializálódott munka csak a fémmel foglalkozik. Az üvegeket néhány üveggyártó Egyiptomban készíti a cég számára. Néha található egy-egy Khalil Mamoon jelzés az üvegen, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jelzés nélküli üveg gyengébb minőségű. Nincs olyan, hogy valódi vagy hamis Khalil Mamoon üveg. Vannak egyszerűen különböző minőségű üvegek. A cég azonban a legjobb üvegtartályokat válogatja és párosítja a vízipipái mellé.


Khalil Mamoon Kerámiák

khalil-mammon-kermia-bowlA Khalil Mamoon vízipipát nagyméretű kerámiával látták el, mely időtálló és a funkcióját is jól látja el /vannak 50 évnél idősebb kerámiák!/. Az agyag megfelelő sűrűsége jó hővezetést biztosít, amely kiválóan alkalmas a melaszos dohány melegítésére. Ezek kézzel formáltak és alakjuk olyan, mintha egy hagyományos agyag cserép lenne. Bár ezek nem a legszebb kinézetű egyiptomi kerámiák, néha találunk bennük kis hiányosságokat, ami kézzel készült mivoltukból adódik. Ne feledd, hogy a kerámiák nem úgy nézek ki, mint a modern kerámiák, amelyeket Kínában gyártanak manapság. A képen az eredeti agyag kerámia látható, ami tartozéka a vízipipának. Elsőre nagynak tűnhet élőben, pedig nem az. Ráadásul meglepően jól használható.


Khalil Mamoon Szívócsövek

 khalil-mamoon-szivocso khalil-mamoon-szivocso-modern
Bal oldalon a régebbi, tradicionálisabb szívócsövek, míg jobb oldalon az újabb, modernebb változatuk látható. Napjainkban már nem rendelnek KM szívócsöveket, hanem a piacon már meglévő mosható és normál csöveket ajánlják.

Khalil Mamoon szívócső egyike a legjobbaknak. Nagy szívásokat biztosít és esztétikailag is szép. Hagyományos Khalil Mamoon csövek tehénbőrből készülnek, kézi szövéssel és ragasztással. Jellege miatt a bőr színe is, kisebb változásokkal látható. A Te szívócsöved különböző részein is előfordulhatnak felesleges ragasztódarabok, ahol a tömlő össze van ragasztva. Ez teljesen normális, és nem befolyásolja a füstöt semmilyen módon. Azonban előfordult már manapság, hogy a szívócső minősége hagyott némi kívánni valót maga után. Ezt könnyen orvosolhatjuk egy Razan vagy Nammor mosható szívócsővel.


Khalil Mamoon Tömítés

km-tomitesMinden pipájához a cég mellékli a megfelelő tömítéseket. A cég munkatársai keményen dolgoznak azért, hogy megfelelően illeszkedő tömítés kerüljön minden Khalil Mamoon vízipipád. Mivel az üveg kézzel készült, szinte lehetetlen, hogy tökéletes illeszkedés legyen, ha egyik üvegből a másikba tesszük át a testet. Azonban ezt is egy új tömítéssel szinte tökéletesen megtudjuk oldani.


Khalil Mamoon Eredetiség

Tudni fogod, hogy a Kahlil Mamoon vízipipa eredeti, amint kézhez kapod. Ezt azonban nem olyan egyszerű megtenni, ha online vásárolsz. Van azonban néhány dolog, aminek meglétét keresned kell vásárláskor. Khalil Mamoon jelzés szinte mindig megtalálható a szár felső részén (ahol a tálca ül) és a tálcán. Vannak bizonyos stílusok, amelyek szintén rendelkeznek a Khalil Mamoon jelzéssel a szívócső csatlakozásnál (általában megtalálható a Kafae modelleknél). A szívócsőhöz rögzített címkén is van Khalil Mamoon felirat és egyes esetekben nyomtatva van a szívócsövön magán, vagy a szívócső fő részén a fogófejen.

Általános tévhit, hogy a helyesírásnak egy módja van az angol fordításban, és ez igazolja a hitelességet. Ez nem igaz, hiszen több fordítási variáció is létezik, amelyek közül néhány: Mamoon Khalil, Khalil Mamoun és Khalil Mamon. Van egy egyszerű magyarázat: elveszett a fordításban.

Hamis vagy eredeti a Khalil Mamoon vízipipám?

Miként különböztethetjük meg az igazi, eredeti Khalil Mamoon vízipipát a hamisítványoktól, illetve a rá nagyon hasonlító márkáktól?

Az egyik fő jellegzetesség, hogy a KM (Khalil Mamoon) vízipipa esetében a test felső része. A fej rész, amina kerámia van, kiemelkedik és még ez is díszes formát ölt. Továbbá a tálca lehető és ennek a tartója a cég logojával (tulipán szerű virág) van díszítve körbe. Ami viszont teljesen egyedi, az a tálca díszítése. Itt is a tulipán motívum van és a márka neve dombornyomással.

További pont, hogy megbizonyosodjunk Khalil Mamoon vízipipánk valódiságáról, a szelep. A KM pipák tipikusan egy elnyúlt, 5 szögletű formájú szeleppel készülnek és szinte az összes vízipipájukra ilyen kerül.

khalil-mamoon-trimetal


Khalil Mamoon vízipipa vásárlás, rendelés

Miként prémium kategóriás, drágább árcetlivel rendelkező darabok, így nem lehet minden kisebb vízipipa boltban megvásárolni a Khalil Mamoon vízipipákat. Elég sok modell kapható hazánkban a nagyobb üzletekben, webshopokban. Ezekről több információ a vízipipa vásárlás menüpontban található.


Összegzés

Tudjuk, hogy a Khalil Mamoon vízipipa vásárlása interneten keresztül ijesztő lehet, mert sok a pletyka és tévedés. Jó hírű vízipipa kiskereskedőként, aki az üzleti életben már 2001 óta vesz részt, biztosíthatunk arról, hogy az összes Khalil Mamoon fajta, amit a TheHookah.com-on értékesítünk, 100%-ban hiteles. Látogatást tettünk a Khalil Mamoon gyárban és boltban, és találkoztunk a Mamoon családdal személyesen. Van még néhány különleges kérés, mint például a többféle Khalil Mamoon szívócső, amit sok ember még elképzelni sem tud.

Vízipipa rajongók vagyunk, akárcsak más, üzletemberekként is. Mi igazán nagyra értékeljük a vízipipa készítés terén mutatott művészetbeli szaktudását, és hogy ezt a helyszínen megnézhettük.

A cikk a TheHookah.com oldalon olvasható. (Angol)
Fordította: Mátay Ákos

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply