A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa vásárlás, rendelés

A vízipipa vásárlás és kiegészítő, pótalkatrész rendelés

A vízipipa vásárlás, vagy vizipipa rendelés előtt érdemes elolvasni tanácsainkat, összefoglalóinkat. Vannak igen gyakran kiemelt kérdések, ezekre külön részletes válaszokat adunk. Nagyon sok azonban az olyan tényező, amiket tanácsokból lehet (vagy inkább érdemes) megtanulni. Kis odafigyeléssel és talán kicsivel nagyobb befektetéssel már sokkal jobb, időtállóbb vízipipát vásárolhatunk. Fontos szem előtt tartani, hogy a minőségi vízipipázáshoz, minőségi alapanyag kell és megfelelő körülmények. Tehát jó dohány, ásvány és egy jó vízipipa, minőségi kiegészítőkkel.

vizipipaboltHasznos cikkeink vízipipa vásárláshoz

Nézzük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, a vízipipa vásárlással kapcsolatosan

Mindenféleképpen jót és szépet! Komolyra véve a szót, ügyeljünk a minőségre és igyekezzünk körbetekinteni a hazai vízipipás piacon a vásárlás előtt. Tájékozódjon a márkákról, továbbá az akciókról. Készítettünk pár ajánlott összeállítást, ezeket is érdemes áttekinteni.
A nemzeti dohány trafikokban lehet egységes, zárjegyes áron kapni. Az egységes mondjuk időzőjelbe kell tenni, mert 0-10% haszonkulcs változhat, de az árak megközelítőleg meg fognak egyezni. A trafikhálózat kiépülésével szinte bárhol az országban tudunk vízipipa dohányt vásárolni, venni magunknak. (Ha elmúltunk 18 évesek.) Amennyiben közelünkben lévő trafik kínálata hagy némi hiányt, akkor jelezzük a bolt tulajdonosának és majd dohány nagykereskedésből rendel.
Hazánkban a kapható vízipipa márkák közül amiket érdemes figyelni és megvenni, azokat összefoglaltuk egy cikkünkben, melyet itt olvashatsz. Azonban érdemes mindig a boltosoktól is tájékozódni. Középkategóriában az Aladdin, míg prémium kategóriában a Khalil Mamoon, Farida, Mya, Nargilem/Narikela van a piacon.
Ugyan azon szempontokat kell figyelembe venni, mint bárhol. Minőséget kell alaposan megnéznünk. Anyag megmunkálást, kialakítást, súlyt, forrasztásokat és a belső csövet. Ezekről részletesebben itt.
Sehogy. Európai Unión kívüli országból személyesen 250g/fő, posta úton és csomagküldő szolgálattal 50g/csomag mennyiségben engedélyezett. Ezen felül vám köteles, miként jövedéki adó alá eső termékről beszélünk. Ha nagyobb mennyiséget rendelünk elkobozhatják vagy a vám és adók értékének megtérítésére kötelezhetnek, ami vízipipa dohány esetén 50g-onként 1000Ft megközelítőleg. Tehát nem érdemes, nem gazdaságos külföldről dohányt rendelni.
Igen. Ahol a pipád vetted ott biztosan tudsz hozzá külön üveget is venni. Sokan cserélik le az üvegüket egy díszesebb és csinosabb darabra. Több boltot is találsz a cikkek közt, ahol biztosan tudsz tartályt, kiegészítőket vásárolni. Új üveg vásárlásakor a következőkre érdemes ügyelned:

  • Az üveg nyakának az átmérőjét ha megtudod még mérd le. (A pipa testének magassága egyenesen arányos az üveg nyakának belső átmérőjével általánosságban.)
  • Vigyük el a pipánkat a nagy gumitömítéssel együtt és még a boltba nézzük meg, hogy mennyire passzol az új üvegbe.
  • Gondoljuk át, hogy milyen színű – külsejű üveget szeretnénk vásárolni, hátha a nem oly távoli jövőben esetleg új szívócsövet szeretnétek vásárolni, akkor passzoljon a kettő egymáshoz.
Nagyon egyszerűen. Ugyebár a moshatóban nincs fém, míg a hagyományosban igen. Szimplán egy mágnes segítségével eldönthetjük, hogy mosható-e hosszútávon az adott cső vagy sem. Általában a vizipipa cső puha, hajlékony részén érdemes megnézni. Fejeknél néha használnak fém rögzítést, azonban a külső részen, így nem érintkezik a füsttel. Vannak rozsdamentes acélból készült csövek, melyeket a mágnes vonz, pont azért, mert nem hagyományos, hanem rozsdamentesek. Amihez tapad a mágnes, az 99% vízipipa szívócső esetében, hogy korrodálni fog, rozsdásodni.
Első sorban az alsó részére kell figyelni. Ha az alja kiszélesedik, akkor egyiptomi pipára jó. Ha pedig szűkül, akkor szíriaira való. Amire még fontos odafigyelni, az a kerámia mérete. Ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. (Általánosságba 8-10cm magas az ideális kerámia és ~6-7cm széles.) Ha ezeknek a fontosabb kritériumoknak megfelel, akkor lehet nézni a színét, máz vastagságát, díszítést stb. stb. Ajánlatunk a Vortex kerámia vagy a Sahlar Phunnel kerámia.
Ez a tulajdonostól függ. Semmiképpen nem ajánljunk a 37 cm-nél kisebb (Kivéve Mya QT, Nargilem / Narikela 300-ast) vízipipákat, azonban a 100 cm fölötti méretek pedig már – már feleslegesek. Az ideális vízipipa méret olyan 50-60 cm környékén mozog. Ezek már elég stabilak, megfelelő magasságúak a füst szükséges hűtéséhez és még elég jól hordozhatóak.
Meg kell nézni a weboldalukon vagy telefonon érdeklődni.  Nem tudjuk minden oldal aktuális készletét, viszont a vízipipa boltosok igen.
Sok véleményt és tapasztalatot lehet olvasni a www.vizipipaforum.com közösségében, kérlek látogass el oda.
Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply