A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa tisztítása

Az idő elteltével és a használattól, kedvenc vízipipánk bizony bekoszolódik, szükségessé válik a vízipipa tisztítása. Jó pár alkalom után (7-8) ajánlott elmosni alaposan, annak érdekében, hogy szép és továbbra is kellemes ízű maradjon. Van amikor (1-2 használat után) elég, ha csupán átöblítjük a vízipipa részeit.

Miért szükséges a vízipipa tisztítás?

Nézzük részletesebben kicsit ezt a témát, hiszen nem tudjuk elkerülni a részletesebb vízipipa tisztítást. Miután használat után levesszük a kerámiát, általában láthatunk egy sűrű, színes folyadékot, ami nem más mint a dohány vagy ásvány melasz, glicerin tartalma. Ez néha (vagy kerámia típustól függően gyakran) kifolyik a tömítés mellett. Ez kapásból egy dohánytölcsér, tömítés tisztítást igényel. Az aromás melasz lefolyik a test belső csőébe,  ami a tartályba vezet. Egyes esetekben akár a vízig is lefolyhat, így számottevő színt kölcsönözve az üvegben lévő víznek. Idővel ez a nedv, mint szerves anyag bomlani kezdhet és lerakódik a csőben, megszárad. Bomlása során, kellemetlen ízt ad az elkövetkezendő töméseknél. Esetleg az adott csőbe maradt nedvnek az eredeti dohány, ásvány íze is érezhető lesz. Ez igen kellemetlen a tulajdonosnak, hisz amikor valami keserűbb ízről édesre váltanak, akkor marad egy bizonyos szintű kesernyés íz. Tehát nem csak esztétikailag fontos a vízipipánk tisztán tartása. Azonban nem mindegy mivel tartjuk tisztán a vízipipánk, hisz nem lehet akármivel kimosni. A mai mosogató szerek csak egy része alkalmas, hisz sok túl erős illatuk van. (Ízes vagy simán vegyszer szaguk van.) Természetesen nem épp jó dolog, ha a dohány íze helyett a vegyszert érezzük. Tanácsos kis házi praktikákra hallgatni, melyeket itt találsz.

Fontos! Ne használjunk egészségre ártalmas vegyszert a tisztításhoz. Inkább házi praktikákhoz folyamodjunk vagy vásároljunk kifejezetten vízipipa tisztításra szánt készítményt!

Sárgaréz vízipipáknak a test fényezése hasonló módon történik mint bármelyik sárgaréz dísztárgy tisztítása. Xidol nevezetű anyaggal lehet fényezni. Akinek van réz, trimetal pipája, annak érdemes elolvasni a tisztításos cikkeket. Ne feledjétek, sokkal szebb egy szépen csillogó-villogó, fénylő és tiszta ízt adó vízipipa.

Tisztításhoz használható anyagok, szerek

 • Citromlé (Ez egyik leginkább ajánlott. Az üveg nyakáról és a réz felületekről marja le a szennyeződéseket.)
 • Fogkrém (Az üveg pucolásához lehet használni. Jól elveszi annak kellemetlen szagát és a mentol ízt öblögetéssel utána el lehet távolítani.)
 • Mosogatószerek (Egyes mosogatószerek, melyeknek nincs semmi különösen erős illatuk. CSAK mosogató szert használjunk, a mosószer teljesen más!)
 • Ecet (Utána különös figyelemmel kell kiöblíteni az elemeket. Az ecet lemarja a vízkövet, viszont a szívócsőbe nem ajánlott a használata.)
 • Szódabikarbóna (Test és víztartály tisztítható vele hatékonyan, mivel felhabzik és magával viszi a szennyeződéseket. Utána könnyű átöblíteni a részeket.)

Amit semmiképpen se használjunk

 • Rozsdamarót
 • Hipót, háztartási sósavat
 • Súrolószert
 • és semmilyen más erős, maró hatású vegyi anyagot ami veszélyeztetheti az egészségünk.

Eszközök a tisztításhoz

 • Vékony, hosszú kefe: 1-2cm sugarú kefe, közepén hosszú fémdróttal, mely hossza változó. Ezzel pucolható a test, a legtöbb boltban beszerezhető elég jó áron.
 • Vastag kefe: Nagy, 10-12cm-es átmérőjű kefe, mely az üveg tisztításához való. Elég jól lesikálható vele atartály nyakán lévő szennyeződés. (Citromlés, fogkrémes előáztatással akár pár mozdulattal leszedi.)
 • Kis kefe: 1cm átmérőjű, 20cm hosszú mini kefe. Egyes szívócsövek, szívókák feje leszerelhető és a markolati rész ezzel pucolható.
 • Rongy, szivacs: Minden háztartásban van olyan rongy, melynek elég puha az anyaga.

Vízipipa részeinek tisztítása

Minden részt különböző módszerekkel érdemes tisztítani. Ezeket külön cikkekben olvashatod!

vizipipa-test-tisztitas kermia-tisztitasa3 080810_095916_CleaningHookahpipe

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply