A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Habibi vízipipa

A Habibi egy 2008 – 2009 tájékán érkezett vízipipa márka. A Habibi márkájú “Modern” vízipipa több méretben is kapható, azonban a legtöbb modell – típus átlagos magassága 68-70 cm körüli.

A Habibi vízipipát nehéz szétszedni, noha menetes szinte mindenhol. Például a belső cső 3 részes.  Fogóval kell ráfogni egyes részeire, ilyenkor a fogó recéitől sérülhet a fémfelület. Használat után szétszedni sem egyszerű, leginkább a próbálkozásokkal lehet a legjobban felsérteni a fémfelületeit, de ezek csak amolyan külső dolgok, melyek pipázás közben teljesen rejtve vannak. Néhány helyen nekem is sikerült sérülést okoznom, karcolnom, belemarnom a fémbe, de nem vészes. A meneteket gyárilag összeragasztották, ezért van, hogy alapból körbeforog a nyak a testen. Akinek ilyen pipája van és szét akarja szedni, az ne csodálkozzon ha nem sikerül elsőre. Tudom, hogy féltjük a pipát, nehogy valami nagy, javíthatatlan sérülést okozzunk, de ennél a modellnél rendesen neki kell esni, nem kímélni.

A Habibi vízipipa részei és tartozékai

 • tartály
 • hamutálca
 • nyak
 • test
 • két kisebb tömítőgyűrű
 • szelepgolyó
 • szelep
 • két kivezetés a testből
 • szívócsonk
 • szívócsonk tömítése
 • üveg tömítés
 • kétrészes belső cső egy összekapcsolóval
 • hosszabbik belső csőre egy menetes gyűrű, ebbe az egyik tömítés
 • felső csonk (erre megy a kerámia tömítése és a kerámia)
 • vastag kerámiatömítés

1) Tartály: ~24.5 cm magas fekete festésű, piszkosfehér-fehér csíkozással. A tartály térfogata 1 dm3, azaz 1 liter víz fér bele pontosan. Használathoz 8 dl vizet öntök bele, ez pont ideális. Az üveg szájának belső átmérője 4,498 cm, míg külső átmérője 7,3508 cm.

2) Hamutálca: A pipa hamutálcája 2,845 cm mélységű, ~17.5 cm átmérőjű. A tálca közepén egy 1,243 cm átmérőjű kör alakú lyuk van, ezzel csatlakozik rá a nyakban futó test kilógó végére. Erre egy tömítés, majd a felső csonk jön. A tálcán egyébként simán elférnek a széndarabok úgy, hogy a tömítés épen maradjon, de ugyanakkor, ha nagyon akarjuk, meg tudjuk olvasztani.

3) Nyak: ~25.5 cm magas. A benne futó cső belső átmérője 0.885 cm, rozsdamentes anyagból készült. Az alulsó részén egy menetes összekapcsoló elem található, ebbe csatlakozik egy újabb darab cső.

4) Test: A pipa gyárilag két személyes, így két kivezetés található rajta. Ezek is menetesek, kitekerhetőek, 0.996 cm (~1 cm) átmérőjű kör alakú lyukba csatlakoznak. A test felső nyílása 1,481 cm átmérőjű, alsó nyílása 1,547 cm-es. Itt 6 lyuk található, melyek egyenként 0.488 cm átmérőjűek.

5) Két kisebb tömítőgyűrű: Két különböző méretű tömítőgyűrű, egyik a nyak tetejére, a hamutálcára kerül, a másik pedig a testből kinyúló cső és a test közötti tömítésre szolgál.

6) Szelepgolyó: 0.585 cm átmérőjű a gömb alapköre. A golyó rozsdamentes.

7) Szelep: Lépcsőzetesen keskenyedik kifele, hegyes végben végződik. Magán a szelepen 3 kisebb lyuk található, melyek egyenként 0.272 cm átmérőjűek.

8) Testkivezetések: Egyenként 1.570 cm magasak, alul-felül menetesek.

9) Szívócsonk, szívócső adapter: A testből kivezető szívócsonk 3.808 cm magas. Keskenyebbik vége 0.881 cm átmérőjű. Kifele szélesedik, így a másik vége szélesebb, 1.976 cm átmérőjű. Kialakítása tölcsérszerű, ebbe még egy tömítés kerül.

10) Szívócsonk tömítése: 1.967 cm magas, fekete színű gumitömítés, kialakítása szintén tölcsérszerű. Szélesebbik vége 1.372 cm átmérőjű, míg a kisebb, keskenyebb vége 1.048 cm-es.

11) Belső csövek + összekapcsoló: Kétrészes belső cső, egy összekapcsolóval. A hosszabbik cső alul van, ez 16.4 cm-es, a rövidebbik cső fut keresztül a testen, ez 11.6 cm-es. Az összekapcsoló 2.12 cm-es, végig menetes. Egyik végébe az egyik, másik végébe a másik cső kerül. Összetekerve kb. 28 cm a csövek összhossza, ehhez jön még hozzá a nyakban futó cső hossza. A csövek rozsdamentesek.

12) Kerámia tömítése: Vortexhez nem is lehetne jobb. Egy vastag gumitömítés. Először a kerámiába kell belenyomni, majd így rátenni a felső csonkra. Olyan stabilan áll, hogy a kerámiánál fogva a pipát lehet mozgatni anélkül, hogy megszűnne a gumi és a fém közti tapadás. Tökéletes.

13) Felső csonk, kerámiai adapter: 3.685 cm magas kivezetés, mely menetesen kapcsolódik a nyakból kilógó belső cső felső, szintén menetes végére. Felül 1.062 cm-es lyuk van, alul 1.11 cm-es. Erre kerül a tömítés és a kerámia.

Habibi vízipipa vásárlás

A Habibi vízipipa árak 10.000 és 25.000 Forint között mozognak. Elég kevés helyről rendelhetőek, vásárolhatóak meg. Ezen helyekről érdeklődjön a vízipipa vásárlás menüpontban!

Összegzés

A méréseket tolómérővel végeztem, ahol nem tudtam használni, ott vonalzót használtam (nagyobb hosszok mérésénél). Persze lehetséges, sőt biztos, hogy ha újramérném más adatok jönnének ki, szóval ezek nem megdönthetetlen számok. Persze próbáltam minél precízebb lenni.

A vízipipával egyébként elégedett vagyok, nagyon tud füstölni, jó minőségű és szerintem szép is, nem cserélném le. Jól érezhető füstöt tud adni.

Leírást készítette: Shaam
A méretek kifejezetten egy modell értékeit tükrözik.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply