A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Normál alufólia és páncélfólia

A páncélfólia

A páncélfólia a vastagsága miatt kapta a nevét. Erősebb és vastagabb, mint a normál házi alufólia. Ugyan mindkettő alumíniumból van, azonban mivel a páncélfólia vastagabb, így nehezebb.

pancelfolia-vizipipahoz

Páncélfólia igénye

Miért is volt szükség egy nagyon vastag alufólia létrehozására, forgalmazására? A phunnel kerámiák kialakítása miatt fontossá vált, hogy az alufólia ne lazuljon meg és feszes maradjon. A normál háztartási alufólia nem képes erre, túl vékony. Ezért kellett egy vastagabb, erősebb fólia.

Normál alufólia és páncélfólia

Összehasonlításképpen említhető, hogy amíg a páncélfóliából két egység súlya 3g, addig ugyanez a súly házi alufóliából 8 egységből jön ki, tehát a páncélfólia megközelítőleg négyszer vastagabb. Ezért sokkal könnyebben használható, egyszerűen téphető, mert nem szakad be a háztartási alufóliával ellentétben, ami minden lehetséges irányba elszakad.

A páncélfólia vastagsága miatt többet bír, így jobban ráfeszíthető a kerámiára, ami főleg a Mini Phunnelnél jelent előnyt. Mivel a Phunnel közepén van egy lyuk, ha a fóliát jól ráfeszítjük, akkor nem szippantja be azt. Használható minden kerámiához nagyon jól, nem csak phunnel-hez.

pancelfolia-tekercs-kicsi

Ár

Ára ugyan drágább – 1nm 600 Ft. , míg a háztartási fólia 70 Ft./nm – de kitartása miatt megéri. Egy 12cm-s rúdra tekert 25m-s páncélfólia 1800 Ft., de 12×12 cm-s négyzet használata esetén 208 tömésre elég. Ez a méret a Vortex kerámiára is elég, még marad is lefeszíthető része. Mivel az egyiptomi kerámiák kisebbek, így azokra is bőven elegendő a 12×12 cm-s méret.

Tanácsok

A páncélfólia legfelső rétegét érdemes kidobni, ugyanis ragad a cellux miatt, ami a letekeredéstől védi. Kilyukasztására alkalmas bármilyen éles tárgy, de a legjobb választás a hústű, ugyanis az leér a kerámia aljára, így a dohány is kissé megmozgatható még. aki újrahasznosítja, annak is inkább ez a fajta ideális, mert nem szakad darabokra és könnyen levehető.

Összegzés

Mindent összevetve ugyan a páncélfóliára drágább, mint a házi alufólia, de strapabírása miatt jóval praktikusabb és a Mini Phunnelhez is ez a legajánlottabb. Beszerezhetőségüket megtaláljátok a Vízipipa Fórum – Páncélfólia témájában.

Videós bemutató

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply