A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Az e-dohányzásról

Mi az az e-dohányzás?

e-cigaretta-edohanyzasAz e-dohányzás (e-cigi, e-vízipipa stb…) egy modern elképzelés a dohányzás jövőjéről, alternatívájáról. Az elmúlt 5-10 évben folyamatosan nehezítik a dohány gyártók dolgát az unióban és a kormányok próbálják a dohányzási tendenciák növekedését megállítani. Szigorodnak a szabályozások, emelkednek az adóterhek. A dohányzásra, mint létformára is tekinthetünk, mely igyekszik alkalmazkodni és eképpen átalakulni. Az e-dohányzás nem más, mint ez az átalakulás egyik jelentős lépése. Az e-dohányzás szabályozása még nincs meg, így jóval szabadabban használhatók, értelmezhetők mint normál dohányos lehetőségek.

Milyen elven működik?

Az egész lényege nem tér el sokban a vízipipa ásványok működési elvétől. Van egy folyadékunk (e-luquid), ami egy keverék. PG, glicerin, aroma és még egyéb anyagokból állhat. Ez az aromás folyadék, felkerül egy hordozóra. Ez a hordozó lehet az ásvány, paszta szilárd anyaga, porlasztó szerkezet vagy szivacsos műszálas anyag. Ez a hordozó felhevül, melynek során a folyadék vízgőzzé bomlik, ami magával viszi az aromát, így érezzük az ízét.

Mi is a probléma a rendes dohányzással?

e-dohanyzasA dohányzás igazi problémája a mértéktartás és illemi szabályok nem betartása. A mérték, mellyel magunkat és környezetünkben élők káros hatásainak kitettségére vonatkozik. Ha egy dohányos, meg tudja állni, hogy azon szint (mennyiség, például db szál cigaretta/nap) alatt tudna maradni, jóval csökkennének a káros hatások mértékei. Nem magával a dohányzással van a probléma, hanem a mértéktartás hiányával részben. A másik része a dolognak, az illem. Nem lenne szükség a “Nemdohányzók védelméről szóló” törvénynek, ha minden dohányos betartaná az általános illemet, etikettet. Akkor a nemdohányzókat kevésbé zavarná az, hogy a másik dohányzik.

Hová is halad a dohányzás a 21. században?

square-e-vizipipafej-eheadA hagyományos dohány még a piac és az igények közel 99%-át adja, így nem pár éven belül, de szép fokozatosan az alternatívák felé fog fordulni a dohány iparág és maguk a felhasználók is. A vízipipa területén az első ilyen lépés a herbálok megjelenése volt, majd ezt követték az ásványok, paszták megjelenése. Majd pedig az elmúlt években az e-vízipipák követik. A dohány mentes termékek aránya nőni fog és jelentőségük is.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply