A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa test tisztítása

Miként tisztítsuk a vízipipánk fém testét? Ezt a kérdést, viszonylag ritkán teszik fel, mivel a legtöbben azt hiszik, hogy szimpla öblítéssel tisztán tartható. Azonban ez nem így van. Kicsit bonyolultabb művelet a test kitisztítása. Legfontosabb, hogy a belső cső és a szelep legyen kellően tiszta. A külső rész csillogása már csak hab a tortán.


A test belső részének tisztítása

vizipipa-test-tisztito-kefeA testet legjobban a vékony, hosszúkás kis kefével lehet takarítani amit tartozékként adnak vagy külön megvásárolható. Használata igen egyszerű. Szedjük szét a pipát részeire és először öblítsük ki a belső csövet, szimplán csapvízzel. Utána belenyomjuk a kefét és úgy tisztítjuk, közben folyamatosan a víz öblítse. Szükség esetén szódabikarbónát vagy mosogatószerből keveset adagolhatunk a kefére, ha szimplán nem tisztítaná megfelelően a belső csövet.

Ha ezzel megvoltunk akkor fény felé tartjuk a végét és belenézünk. Ha szép, fényes mindenhol akkor nem kell tovább pucolni. Ha még látunk foltokat, akkor egy kis mosogatószert tegyünk a kefe alsó részére és picit benedvesítve tisztítsuk át újra.

mya-test-szelepNe feledkezzünk meg a szelep és a szívóka csatlakozó részéről sem. Öblítsük ki mind a kettőt rendesen. Természetesen a szelepet előtte csavarjuk le, nehogy a golyó berozsdásodjon. Épp ezért érdemes szétszedve eltenni száradni a vízipipa testet a tisztítása után. A szelepgolyót ha fémből van, feltétlen töröljük szárazra.


A külső rész tisztítása, fényezés

Sárgaréz, illetve vörösréz anyagú vízipipákat Sidol nevezetű fényesítővel szokás tisztítani, természetesen kizárólag a vízipipa test külső részét, ami nem érintkezik se a vízzel, se a füsttel. Ezen részeket egyszer egy átitatott sidolos ronggyal megdörzsöljük, majd pár perc múlva egy másik száraz ronggyal tisztára, szép fényesre töröljük. Esetleg le is öblíthetjük a vízipipa testét, ha nagyon sidol szagú maradna. Persze ha a külseje szagos az nem probléma, emiatt sem használható a belső cső tisztítására, továbbá mérgező mivolta miatt kell kerülni, hogy a szervezetünkbe jusson.

Amennyiben a rongyos megoldás nem elég hatékony, akkor vásároljunk nagyon finom fém-dörzsit és azzal, óvatosan suvickoljuk át. Ettől lesz igazán szép fényes! Arra azonban ügyeljünk, hogy ne nyomjuk rá túl erősen vagy ne legyen túl durva, vastag szálas a fém dörzsi. Erről bővebben a réz pipák tisztítása cikkükben olvashatsz.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply