A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Alufólia előre elkészítése

Sokan vagyunk úgy, hogy amikor eljön az idő és kedvenc vízipipánkkal készülünk pihenni ,nem akarunk semmi gonddal foglalkozni. Persze ilyenkor szokott közbejönni, hogy “Hol van a lyukasztó? Hol az alufólia tekercs?”

alufolia-elokeszites10

Az ilyen gondok elkerülése végett (Ami nem tűnik oly nagy gondnak, azonban mégis bosszantó, főleg a lustább társaim számára.) tanácsos előre elkészíteni az alufóliát. Lehet boltban vásárolni, viszont ezeknél néha az alugyűrű miatt méretbeli gondok vannak, továbbá semmi extrát nem nyújtanak a boltban vásárolt előre vágott alufóliák. Ebben a leírásban megnézhetitek, hogyan tudtok saját magatoknak előre elkészíteni viszonylag nagyobb mennyiségben már lyukasztott alufóliát.


alufolia-elokeszites1Beszerzünk alufóliát. Két féle van az egyik a normál, a másik jóval vastagabb. Mindkettő használható. Körülbelül 40 centit letekerünk, majd saját kerámiánkkal adott db kis nyomot csinálunk rá. Képen az látható ahogy ágyon (puha felületen) 4 kis minta készül. A kerámianyomok közt hagyjunk ki legalább 5-6 centiméter helyet. Ezeket nem kell tollal megjelölni tollal, csak natúr a kerámia rányomásával.


alufolia-elokeszites2Ezután vágjuk el az alufóliát, majd hajtogassuk össze, mindig félbe úgy, hogy a kerámia forma továbbra is ráférjen. (Általában 4-be lehet hajtani így.) Arra figyeljünk, hogy hajtogatáskor maradjon pár centi a kerámia szélétől és legalább az egyik oldalán nyitott maradjon, hogy a következő lépést véghez tudjuk vinni.


alufolia-elokeszites3Az alufólia rétegek közé FELTÉTLEN tegyünk valami papírlapot, mert lyukasztáskor nagyon könnyen összeragadnak, s szétszedni azután szinte lehetetlen.

Lehet sima fehér lapot, újságpapírt vagy akár zsírpapírt is használni. A lényeg, hogy ne legyen túl vastag, erős.


alufolia-elokeszites4Helyezzük rá egyik oldalára a kerámiánkat, majd jelöljük meg tollal a helyét.

Attól függően, hogy melyik kerámiánkhoz szeretnénk, azt helyezzük rá. Lehet ez vortex, phunnel vagy bármilyen más típusú.


alufolia-elokeszites5alufolia-elokeszites6Következő lépésbe fogjunk egy körzőt vagy valami nagyon hegyes, de még is erős tárgyat amit erősen letudunk nyomni. Azután egy puha felületen (Képen egy rongy van alul.) készítsük el a lyukakat. Ne tegyünk rá túl sok lyukat, de ne is túl keveset. Körülbelül így nézzen ki mint a képen is. (Itt 40mm-es szénhez készült, azért helyezkednek annyira a széléhez a lyukak, azok még a szén szélénél vannak. Azonban kell pár lyuk a szén mellé is, ezeket találod a legszélén.)


alufolia-elokeszites8Ha kész vagyunk a lyukakkal, akkor a következő lépés, hogy a hajtogatásnál keletkezett széleket levágjuk. Ügyeljünk arra, hogy csak pont a szélét vágjuk le, elég 0,5 centimétert levágni.

Értelem szerűen ha phunnel vagy vortex kerámiához lukasztunk, akkor a belső részen ne lukasszuk át és az alufólia méretét is úgy vágjuk.


alufolia-elokeszites9

Az elkészült fóliát felpróbáljuk a kerámiára. Figyeljünk arra, hogy a megjelölt alufólia darabot dobjuk ki, nem tanácsos a filctoll tintáját elszívni.

Itt a képen látható darab a megjelölt, így ez került kidobásra teljesen haszontalanul. A filces darabot NE használjuk fel rendes töméshez.


Élvezzük, hogy nem kell keresni mivel lyukasszuk ki az alufóliát. Gyorsabban elkészülünk a pipánk beüzemelésével és kevesebb dologra kell figyelnünk.

Pár dolog amire érdemes odafigyelni:

  • Az első lépésben a mintáknál a kellő távolságra
  • Lyukasztáshoz ajánlott a körző, mert egyszerű, sok háztartásban van, nem törik el. (Ha ésszel csináljuk.)
  • A papírlapokat CSAK az alufólia szélének levágása után ajánlott kiszedni
  • Amikor szedjük ki ezeket a papírokat nagyon óvatosan kell, mert könnyen beszakad az alufólia
  • A kész alufólia darabokhoz tanácsos a papírlapokat is betenni, (Szét kell szedni, majd újra felváltva tenni.) hogy ne tapadjanak össze szállítás vagy csak az elpakolás után kis nyomás hatására
  • Egyszerre maximum 20-30db-ot készítsünk. (Vagy akinek amennyit bír a körzője és a türelme.)

Érdemes rászánni 20-30 percet, hogy elkészítsünk előre több tucat fóliát, megéri. Majd ha megvagyunk akkor valami keményebb kartondobozba vagy akár cd-tokba szállítani, hogy ne gyűrődjön össze.

Kész, darabolt alufólia vásárlás

A kényelmesebbeknek készen is vásárolhatóak, előre vágott és akár lukasztott alufólia csomagok. Ezekről a vízipipa vásárlás menüpontban olvashatsz.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply