A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

El Nefes vízipipa

El Nefes vízipipa

El Nefes márkáról

Az El Nefes márka története eleinte a vízipipa dohány márkájával kezdődött. Népszerű volt, jó minőségű. Aztán elkezdett bővülni a márka. Megjelentek az El Nefes márkával jelzett vízipipa szívócsövek. Voltak modern mosható csövek és török tradicionális típusok is. Minőséget sikerült tartania márkának. Majd jött egy nagy dobás és megjelentek az első El Nefes vízipipák. A Pasha, Sultan és a Vezír. Az első modellek még olyannyira hagyomány követők voltak, hogy szelep sem volt rajtuk, de a végső változatokban már megjelent, hisz igény van rá. Már a legelső daraboktól jellemző volt az, amit a mai napig tartanak és jellegzetességként magukkal hordoznak az El Nefes vízipipák.

elnefes-colonial-sultan_hookah elnefes-colonialsultan (1) elnefes-colonialsultan (2)

Az El Nefes vízipipák anyaghasználata

Az egyik jellegzetesség a hatalmas súly. Egyes helyeken akár 3 cm vastag, tömör sárgaréz testről beszélhetünk. A fém spórolása nem mondható egyáltalán az El Nefes vízipipa modellekre. A test külső része mint említettem sárgarézből van. Törökországban készülnek, ahol helyi mesteremberek (értsd generációkon át ezzel foglalkozó család) öntéssel hozzák létre az El Nefes márka jellegzetes elemeit. Ezen elemeket aztán hol sárgarézzel, hol cinkkel forrasztják egymáshoz és ezt követően csiszolják össze. A vízipipa test egyik legfontosabb eleme a belső cső, ennél a márkánál vörösrézből készül. Megközelítőleg 1-1,5mm vastag falával igen masszív ezen alkotóeleme is. Miként az alkotóelemek rozsdamentesek, így egy életen át kitarthat egy Nefes vízipipa.

el-nefes-vizipipa1 elnefes-vizipipa elnefes-vezir-vizipipa

El Nefes vízipipa kialakítása

A Nefes pipák kialakítása nagyon jó, tapasztalaton alapuló. A belső cső igen hosszú, így magas üvegekkel is jól használható, továbbá nagyon jó a belső átmérője. A szelep igaz lehetett volna kicsit nagyobb átmérőjű, de ettől függetlenül jól teszi a dolgát, ha a kaparó füstöt kell eltávolítani a víztartályból. A szívócső adaptere forrasztott, nem letekerhető, így egyik modellt sem lehet többszemélyessé alakítani, bővíteni. Ez mondjuk, a társasági pipásoknak lehet hátrány. Első ránézésre a szívócső adapter elég picike. Azonban megnyugtathatok mindenkit, a mosható szívócsövek és a hagyományos vízipipa csövek is jól beleférnek, rendesen tartanak benne és nem szelelnek.

elnefes-hookah-shisha5 elnefes-hookah-shisha4 elnefes-hookah-shisha3
elnefes-hookah-shisha2 elnefes-hookah-shisha elnefes-shisha

Az igazi Török stílus

Az El Nefes sárgaréz vízipipák bámulatosan szépek és nagyon aprólékosan kidolgozottak. Szinte igazi mesterművek, a maguk nemében. A Nefes pipák testét szinte majdnem teljesen tradicionális török mintázatok dísztik. A sötétes réz színétől, egészen az fényes, szinte arany csillogását bemutató árnyalatok figyelhetőek meg. A test több pontján láthatóak az öntésnyomok, de a többségük szabad szemmel nem látható helyen van. Természetesen mivel kézi munkáról beszélünk, láttam már kevésbé szép csiszolásokat, összedolgozás nyomokat, de hála égnek ezek nem jellemzőek. A vörösréz alsó cső igaz a vízipipa használatakor nem látszik, de amikor külön van a test, kellemes összhangot ad a kétfajta réz közelsége

steven-el-nefes-colonial-al-sultan elnefes-tray-and-badcha elnefes-hookah

Beszerezhetőség és ár

Általában igaz, hogy ami kézzel készül, nagyobb értéket képvisel és többe kerül. Itt sincs ez máshogy. A szép külső kidolgozottság és a minőségi alapanyag használat bizony emel az áron. Magyarországon az El Nefes vízipipa megközelítőleg 20-40 ezer forint között mozog. A 20.000 forintos ár csak a testre vonatkozik, mivel lehet külön testet is vásárolni önmagában, ha már van megfelelő üvegünk hozzá. A kétszer akkora árban már benne foglaltatik egy mázatlan vörösagyag kerámia és török vagy bohém kristályüveg. A negyven-ezer forint bizony magas ár, azonban ha belegondolunk abba, hogy egy életen át szolgál minket, ráadásul a lakás ékszere is, így már nem is olyan vészes ez az ár. Nem mellesleg a Nargilem NPS csúcsmodellével van egy árkategóriában, tehát valóban jó minőségű termékről beszélünk. Külföldön is meg lehet vásárolni. Németországban, Spanyoloknál, Amerikában eléggé nagy keletje lett az El Nefes vízipipa márkának.

el-nefes_gazi_traditions-shisha_

Összegzés

Az El Nefes vízipipa hosszú utat járt be, noha ennek gyümölcsét élvezheti, aki befektet egy ilyen vízipipába. Az alapanyagok nagyon jó minőségűek, a kidolgozottság gyönyörű, noha néha hibák előfordulnak. Jól használható, időtálló vízipipa márka az El Nefes. Én bátran ajánlom bárki számára, aki a hagyományos kinézetű vízipipákat részesíti előnyben. Ha nagyon pontozni kellene, akkor:

8,5 / 10

https://

Előnyei:

  • Jó anyaghasználat
  • Masszív felépítés
  • Szép díszítés
  • Könnyen szívható

Hátrányai:

  • Nem alakítható többszemélyessé
  • Magas ár
  • Itt-ott hibák a kidolgozásban

Egyéb, ami El Nefes

  • El Nefes hazai rajongói weboldala
  • El Nefes hivatalos oldala: https://elnefes.com/
Oszd meg, ha tetszett:

4 hozzászólás

  1. szia. van 1 darab réz tárgyam ami mint látható a képen az alja márványon van. de véleményem szerint ez 1 vízipipa középső része lehet. Teljesen szétszedtem a tetején is látható hogy menetes tehát még jár hozzá a felső rész és az alján a márványtalp is lukas meg a menet is benne van. Egyébként CA jelzés van benne. De sehol nem találtam rá a készítőnek. Tudnátok nekem segíteni benne?

Leave A Reply