A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa típusok

Ha már a tulajdonodban van egy vízipipa, vagy csak egyszerűen érdeklődsz a téma iránt, biztos néha értetlenül állsz egy-egy márkanév, kifejezés, vagy megnevezés előtt. Ez a cikk azért íródott, hogy egy átfogó képet nyújtson ezekről a dolgokról.
Rengeteg különböző típusú vízipipa, kerámia, szívócső és egyéb kiegészítő létezik a piacon, amiknek a kezdetekkor az ember nem tulajdonít túlságosan nagy jelentőséget, vagy esetlegesen észre sem veszi azokat, de később, ahogy elmélyül ebben a csodálatos hobbiban, szeretné megismerni őket. Ehhez nyújtunk mi most egy kis segítséget.

Általános vízipipa típusok

A vízipipák típusait származásuk alapján lehet legjobban szétválasztani. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az egyes pipák feltétlen az adott országban készülnek, inkább az eredeti formák és jellemzők származási helyére utalnak.

Egyiptomi

egyiptomi1Ezek a legelterjedtebb típusú vízipipák. Majdnem minden boltban, ahova betérsz, ezekkel találkozhatsz. Jellemzőjük lehet egyrészről a kerámia csatlakozása, valamint legnagyobb részüket megjelenéséről is meg lehet ismerni, ugyanis a legáltalánosabb típusok szimplán rozsdamentes acélból készülnek. Vannak természetesen köztük olyanok is, amelyek tartalmaznak egyéb anyagokat, sárga-, vagy vörösrezet, vagy pedig teljes egészében azokból készülnek. Hazánkban a legelterjedtebb márka az egyiptomi vízipipák között a Top Mark, ezt találhatod meg majdnem minden üzlet polcain. Ezek mellett egyre elterjedtebbek egyéb márkák is, mint pl. az Aladin, vagy a Khalil Mamoon. Kialakításukra az a jellemző, hogy nagy belső átmérővel és széles szívócsonkkal rendelkeznek. A test minden esetben hagyományos kialakítású, tehát külön járat vezet a szelephez, a szívócsőhöz, illetve magába a testbe. Vásárlás során érdemes odafigyelni, mivel sokszor nagyon egyszerű és rossz minőségű árut akarnak rásózni az emberre. Ezeknél a pipáknál a súly nem lehet olyan könnyű döntő tényező, mint pl. a szír típus esetében, hiszen általánosságban rozsdamentes acélból készülnek, így érdemes jó alaposan megvizsgálnunk a testet, hogy nem szelel esetlegesen valahol, vagy nincs e eldeformálódva.


Szír

szirEzek a pipák az egyiptomi pipák riválisainak számítanak. Ezen pipák megmunkálása és díszítése általában sokkal komplexebb és szebb. Hazánkban viszont érdemes nagyon odafigyelni, hogy hol vásárolunk, ugyanis a legtöbb helyen sajnos kínai gyártmányú, szír típusú pipákat árulnak, amik a legtöbb esetben elképesztően pocsék kivitelezésűek és használhatatlanok. A legismertebb és legnagyobb márkák a Nour, illetve az Al-Nawras. Ezeket a pipákat az esetek legnagyobb részében sárgarézből készítik. A sárgaréz vagy eredeti pompájában tündököl, vagy esetlegesen lehet ezüst színű is, amelyet nikkel borítással érnek el. Kialakításukban általában a test nem olyan magas, mint egyiptomi társaiknál, viszont kézbe véve őket, a tömör sárgaréz testet összehasonlítva a rozsdamentes acéllal, igen jelentős különbséget fedezhetünk fel, aminek köszönhetően ezek időtállóbbak is. Eredetileg a test felső része, ahova a kerámiát csatlakoztatjuk úgynevezett női kialakítású volt, amelyhez férfi kerámiák passzoltak, de az egyiptomi trendeknek köszönhetően manapság már hasonlóan fordítva készítik őket, így nem okozhat problémát a mai modern kerámiák csatlakoztatása pipánkhoz.
Hagyományosan a test belső kialakítása úgy néz ki, hogy a szelephez és a szívócsonkhoz nem külön járat vezet, hanem azok egy közös központi részben találkoznak, azonban a jelentősebb márkák esetében manapság szintén az egyiptomi vonalat követik ezen a téren is.


Kínai

kinaiEzen pipák alkotják a piac legnagyobb részét. Általában rossz minőségű anyagokból, alumíniumból és gyenge műanyag díszítőelemekből gyártják a testet, bár néha fellelhető az alkalmazott matériák között az acél is. Ezen pipák között minden típusból találhatunk egy-egy példányt, mint azt említettem vannak köztük szír kialakításúak, de ugyanúgy egyiptomi stílusúak is. Vásárlás során tényleg érdemes odafigyelni, hogy a gyenge minőségűnek, nagyon pehelykönnyűnek tűnő testű pipákat és a rossz minőségű üvegeket messziről kerüljük el, ugyanis kedvező befektetésnek tűnhetnek az áruk miatt, de sajnos utólag csak a baj lesz velük (természetesen vannak olyan példányok, amelyekkel nincsen különösebb probléma és az elvárható szintet és a megfelelő funkcionalitást biztosítani tudják, csak a vásárláskor nagyon oda kell figyelni).

Mindenképpen a fentiektől külön említeném meg, hogy természetesen (bár jóval kisebb mértékben) a minőségi pipák is képviseltetik magukat az ezen országból kikerülő termékek között, ilyenek például a Mya Saray (leggyakrabban csak Mya-ként emlegetett) cég pipái is. Ezek jobb minőségű anyagokból készülnek, minőségi, precíz kialakítással rendelkeznek, amelyet a szinte teljes mértékben gépek általi gyártási procedúra eredményez. Mivel egységesen, géppel gyártják, így utólag nagyon sok féle különböző kiegészítő és adapter is kapható hozzájuk, amikkel még inkább fel tudjuk túrbózni pipánkat. Az üvegtartályról is érdemes külön szót ejteni, ugyanis ezek is egytől-egyig kiváló minőségűek, és megtalálhatóak köztük (igaz, hogy horribilis áron) kristályból készült darabok is, valamint aki sokat utazik, annak megfelelő választás lehet a műanyag tartállyal rendelkező típus.


Török

torokA minőségi török vízipipák sajnos elég ritkák a piacon, nagyon nehéz egy-egy igazán jó darabra rátalálni. Anyagukat és kialakításukat tekintve ezek is általában öntött sárgaréz testtel rendelkeznek, amelyet esetenként nikkellel borítanak. Jellemzőek rá az egyedi, kézzel készített művészi minták, amelyek gyönyörű, egyedi megjelenést kölcsönöznek pipánknak. A legszembetűnőbb ezen pipák esetében a kialakításukon túl a szelep hiánya, ugyanis ez az általánosságban minden pipára jellemző rész itt nincsen. Ha minden részében török pipákat veszünk szemügyre, akkor még ami segítségünkre lehet a dolog eldöntésében, az a jellemzően szinte teljesen lapos kialakítású és hatalmas méretű széntálca, illetve a nagyon hosszú és hatalmas, vaskos markolattal rendelkező szívócső lehet.


Indiai

indiaiEzek a pipák igazán ritkának számítanak és ha fel is lelünk egy ilyen példányt valamerre, akkor valószínűleg inkább tudjuk dísznek alkalmazni azt, mint funkcionáló dohányzóeszköznek. Jellemző rájuk a teljes mértékben fémből vagy fából készült test, valamint a hatalmas méretű kerámia, amit nem a nálunk ismeretes dohányokhoz, hanem az úgynevezett tömbekihez használnak. A víztartályuk nagyon ritkán, szinte soha nem készül üvegből, ez is általában fém, aminek köszönhetően kicsit macerás lehet a vízszint pontos belövése. Ezen pipákról esetében is általában hiányzik a szelep.


Perzsa

perzsaEzek is nagyon ritka pipák, hasonlóan az indiaiakhoz. A test általában különböző anyagok variációjából áll, találhatunk benne acélt, sárgarezet, fát vegyesen és díszítésüket és kialakításukat tekintve hagyományos megjelenésűek, de mindenképp attraktívak. Ezen pipákat is inkább a tradicionális dohányokhoz, tömbekihez használták/ják, köszönhetően annak, hogy a testben található fa részek egy hagyományos pipához hasonlóan magukba szívják a füst aromáját, ami a különböző gyümölcsös ízek tekintetében egy elég furcsa kavalkádhoz vezetne a végére, viszont a tiszta dohányoknál ez csak a pipa javára válik.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply