A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa kerámia tisztítása

A sok használattól szinte biztosan előfordul, hogy kerámiának furcsa illata, szaga lesz és a szélére, peremére ráég a dohány és a melasz. Miként távolítható el a szag és ráégett rész? Nem elég ha csak gyakran öblögetjük. Noha minden használat után érdemes elöblíteni, miután kihűlt, de hosszabb távon érdemes alaposan takarítani.

Ráégett dohány, melasz lemosása

Először az égett részt kell eltüntetnünk. Ezt viszonylag könnyen megtehetjük pár percnyi áztatás és fém dörzsi (vagy egy erősebb dörzsölő) segítségével. Amennyiben nem teljes izomból csináljuk, úgy a máz sem fog megsérülni, mélyen karcolódni. Azonban ha kicsivel tovább áztatjuk akkor gyakran lejön egy sima mosogató szivaccsal. (Ezeket olcsón megvásárolhatod szinte bárhol.)

kermia-tisztitasa1 kermia-tisztitasa2 kermia-tisztitasa3 kermia-tisztitasa4

A komolyabb, nehezebb szennyeződések ellen

Miután megvagyunk a látható szennyezéssel, most próbáljuk eltüntetni a szagot, illatot. (Attól függ milyen dohányokat tömtünk, mert gyakran kellemes illata van a kerámiának.) Erre több fajta módszer és ötlet is van. Lássuk ezeket:

  1. Beáztatás: Vízbe (lehet citromos vagy mosogató szeres – Mosogató szeres NEM mosószeres!) beáztatjuk és időnként felkavarjuk. Az áztatás a szag erősségétől függően változik, ezt mindenki maga érezni fogja. A végén csak sima vízzel öblögessük el.
  2. Kifőzés: Egyes sokszor használt kerámiák peremére nagyon ráég a dohány. egyes esetekben fém dörzsivel sem lehet eltávolítani. Késsel nem érdemes kapirgálni. Ilyenkor vegyünk egy ritkán használt fazekat, tegyük bele a kerámiát és főzzük olyan 5-10 percig rotyogó vízben. Ezután várjuk meg míg kihűl és már is el tudjuk távolítani a leginkább odaégett dohányt is.
  3. Szellőztetés: Tiszta vízzel vagy csekély mosogatószerrel elmossuk, majd kitesszük valami szellős helyre. Ezután több napig ott hagyjuk, hogy a kellemetlen szag kiszellőzzön.
  4. Keményebb mosás: Van aki kis kefével a kerámia belsejét is kimossa, azonban az előző két módszer szerintem épp elég. Ezt akkor kell, ha a melasz lefolyik a lukakon. (Átlag kerámia lefolyik mindig, tehát érdemes azoknak akik sima kerámiát használnak.)
  5. Ősi módszer: Régebben úgy csinálták a módosabb rétegekben, hogy minden íznek volt 1 kerámiája. Így a kerámián csak az az 1 íz volt érezhető. Persze ez napjainkban nem igen jó megoldás, főleg az átlag vízipipásoknak.

Ha megvagyunk a tisztítással akkor törölgessük el puha ronggyal a kívülről, hogy szép fényes legyen, majd tegyük félre, hogy a belseje is megszáradhasson.

Videón a vízipipa kerámia tisztítása

Tanácsok a kerámia tisztításához

  • A kerámiát használat után hagyjuk kihűlni, forrón ne kezdjük meg a tisztítást
  • Ne várjunk a kerámia kihűlését követően napokat, előzzük meg a melasz, dohány rászáradását
  • Ne használjunk vegyszert! Sem súrolószert, sem másfajtát
  • 2-3 alkalmanként egy szivacsos gyengébb dörzsöléses tisztítást kapjon a vízipipa kerámia
  • 20-30 alkalmanként egy

 

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply