A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Hagyományos vízipipa szívócső

Hagyományos szívócső

normal-szivocso

Történelem

A vízipipa szívócsövek piaca ritkán változik nagy mértékben. 2007 és 2012 között még is számottevő változás történt. Átrendeződtek a rangsorok. A nagyobb vízipipa szívócső változások előtt a normál, hagyományos szívócsövek voltak az elterjedtek. Ezeket lehetett bárhol megvásárolni és ezekkel kellett beérni.

Aztán megjelentek a mosható vízipipa szívócsövek. Pár év alatt pedig meghódították a különféle mosható szívócső márkák (Nammor, Razan) a világot és hazánkat is. A normál, hagyományos szívócső olcsó és nem mosható. A hagyományos jelzőt lényegében ennyit jelent ebben az esetben.

Mi a hagyományos szívócsövek előnyei

A hagyományos vízipipa szívócsövek előnyei, hogy nem kell félteni, mivel idővel úgy is meg kell szabadulnunk tőle, a kukában fog landolni. Azonban az igazi vonzerejük, a szépségük. A fa markolat  sokat dob a kinézeten. A mosható csövek megjelenése szinte mindig túl modern, a tradicionálisabb vízipipákhoz nem passzolnak. Persze a legtöbb hagyományos szívócső nagyon alap kinézetű, semmi extrát nem mutat. Kevés kivételesen szép darab van, azok viszont valóban gyönyörködtetőek és tovább díszíthetik a vízipipánk.

vizipipa-szivocso

A nem mosható szívócsövek hátránya, hogy az ízek benne ragadnak. Ez igazából az előnyük, ha elég jól állunk anyagilag és vonzódunk a tradicionális vízipipázás felé. A régi időkben ugyan is, minden íznek külön szívócsöve volt. Külön cső az almásoknak, külön cső a mentásoknak és így tovább.Ilyenkor már maga a cső is felerősítette az adott ízt. Persze ezt nem sokan engedheti meg manapság maguknak.

Miért nem lehet mosni?

A fém spirál miatt. A normál csövek felépítését megtalálod a megfelelő cikkben, itt most annyit írnék le, hogy a fém spirált ami a cső tartásáért, rugalmasságáért felelős nem fedik be rendesen. Emiatt érintkezik a párás levegővel és mivel nem rozsdamentes ötvözetből vannak így maximum 5-6 hónap és már rozsda darabok jönnek le róla. Ezeket a rozsda darabokat pedig kiszívjuk a csőből miközben vízipipázunk. Ilyenkor szokták mondani, hogy “csak ki kell mosni”. Inkább a “tedd végleg tönkre” a tartalma, mivel a mosással még több vizet kap és még jobban fog korrodálni és több darabka fog jönni belőle miután kiszáradt. Ezt a rozsdát láthatod a lenti képeken.

normal-szivocso-szetszedve0 normal-szivocso-szetszedve1 normal-szivocso-szetszedve2

Hogyan lehet felismerni, hogy egy cső mosható vagy hagyományos?

Vannak egyes boltok ahol minden vízipipa szívócsőre azt mondják, hogy mosható. Hasonlattal élve: Minden mosószer iható. Meg lehet csinálni, csak következményekkel jár. A szívócsövek esetében pedig rozsdásodással, majd új cső vásárlásával idővel. Tehát ne dőljünk be!

Ellenőrizzük a vásárláskor (vagy webáruház esetén rendelés után) a szívócsövet! Nem kell hozzá más mint egy mágnes. A mágnes 99%-ban vonzza az oxidálható fémeket, tehát amik rozsdásodásra hajlamosak. A sima acél ötvözetek pláne, amikből a nem mosható szívócsövek többsége készül. Így ha egy szívócsőhöz téve oda ragad vagy vonzza, akkor az bizony fém spirálos és 99% az esély, hogy nem mosható.

Ha egyik vásárlás, rendelés során otthon a mágnesünk “jelzi”, hogy fém spirálos, nem mosható a szívócső, akkor MÉG AZ ELSŐ HASZNÁLAT ELŐTT jelezzük ezt az eladó üzletnek, webshopnak és cseréltessük ki egy teljesen fém mentesre! Használjuk ki a visszavásárlási garanciát, ami törvényben előírt kötelességük. Ne hagyjuk becsapatni magunkat.

A mágnes próbával játszhatunk is. Ha van tiszta sárgaréz tárgyunk, vagy vörösréz, akkor közelítsük hozzá. Nem fogja vonzani. Az alumíniumnál hasonló a helyzet.

Hagyományos szívócső vásárlás

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply