A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa szívócső tisztítása

A sok használattól bizony a vízipipa szívócső is bekoszolódik. Ezalatt azt kell érteni, hogy minden íznek részben megmarad az aromája a csőben,  Ha csak simán szívjuk akkor is különböző kellemetlen ízeket érzünk és kis darabokat. Ez a helyzet csak romlani fog az idő múlásával. Még is, hogyan lassíthatnánk le ezt a szag és darabosság növekedést?

Tekintettel arra, hogy hazánkba egyáltalán nem, (Vagy túl magas áron.) lehet csak olyan különleges minőségű vízipipa csövet kapni, mely mosható vízzel. (Razan, Nammor) Így sajnos kénytelen a többség (Akik külföldről nem rendelnek.) beérni a hazai piacon lévő maximum középkategóriás szívókákkal, melyek fémspirálosak.

hagyomanyos-szivocso normal_razan_cso
Bal oldalt a hagyományos szívócső belseje, míg jobb oldalt a mosható cső látható.

Milyen is egy szívócső felépítése: (belűről kifelé haladva)

  • Egy réteg nejlon vagy egyéb fólia, mely a fémspirált fedi. Ez hamar ki szokott lukadni és nem ér semmit.
  • Fém spirál. Feladata a cső kerek formában tartása és rugalmasságának biztosítása. Egy feltekert fémdrót lényegében, melyet (Anyagi okokból, hiszen így olcsóbb.) olyan fém(ötvözet)ből készítik, mely rozsdásodik. Ezek a leváló rozsda darabok szokták adni a kijövő darabok egy részét. (Ha még is vízzel mossuk, akkor ez a rozsda adja színét is a kijövő folyadéknak.)
  • Nejlon, mesterséges fólia, mely a füstöt vezeti és benntartja.
  • Vastagabb textil szövet, mely díszíti és némileg tartja a cső formáját.

A vízipipa szívócső tisztítása során a gondot a fémspirál, borító textil és a nejlon is bonyolítja. A vízt magába szívja a textil rész, mely akár be is penészedhet. A fém spirál pedig elkezd oxidálódni, rozsdásodni.

Milyen darabkák jönnek ki a szívócsőből?

Nagy eséllyel rozsda darabok, azonban lehet még sima por vagy akár a szén hamuja is. A szívócső belső falára a füstből kitapad még részben az aroma, a pára és elhanyagolható szinten még egyéb anyagok, szennyeződések is.

Ezeket figyelembe véve levonhatjuk a következő vonatkozásokat:

A szívókát, hagyományos szívócsövet nem szabad vízzel mosni! A belső fémspirál és a fa végek miatt is. Ha vízzel mossuk, kénytelenek vagyunk időnként új szívókát vásárolni a vízipipánkhoz.

Mielőtt vízzel nekiállnánk vadul mosni és áztatni a szívócsövünket, nézzük meg, hogy vajon mosható-e! Nagyon árulkodó, hogy a fa markolatú csövek 99%-a nem mosható. Azonban ügyeljünk, hiszen nem minden műanyag markolatos, fejes cső mosható! Egy mágnessel mindig ellenőrizzük ha új csövet vásárolunk.

Tisztítási lehetőségek:

  • Magas nyomású légfújóval átfuvatni és közben picit hajlítgatni
  • Megfogjuk a két végét és határozott mozdulatokkal a földhöz csapjuk a cső részét, majd mozgatva kifújjuk belőle a darabokat
  • Kimossuk vízzel és 3-4 havonta új szívókát, szívócsövet vásárolunk

Mosható vízipipa szívócső tisztítása videón

Vízipipa szívócső tisztítószer vagy új cső vásárlás

Hagyományos vízipipa szívócsövek tisztítása hosszútávon megoldhatatlan, hiszen a rozsdásodást nem lehet megállítani, visszafordítani. Egy hagyományos cső általános használat mellett olyan félévig képes bírni, a végére viszont már nagyon elkezdenek darabok jönni belőle. Így nem marad más, mint új szívócsövet vásárolni. A mosható csövekhez pedig beszerezhető és használható, a kifejezetten vízipipa tisztításra való tisztítószer. Ezekről árakat és információkat a vízipipa vásárlás menüpontban talál.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply