A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vortex kerámia

A vortex vízipipa kerámia

vortex-keramia-dohanytolcser

Vortex kerámia története

A Vortex kerámia 2008 közepén került be a vízipipás piacra a Sahara Smoke Company által. Céljuk az volt, hogy valamilyen formában a phunnel kerámia előnyeit egyesítsék a hozzá kitalált mod hasznosságával, hogy az embereknek ne kelljen a két különböző hővezetési tulajdonságú anyaggal babrálni (erről bővebben a phunnel kerámiákkal foglalkozó cikkben olvashatsz). Bár ez ebben a formában nem igaz, hiszen a levegő útja nem hasonlít ahhoz, amit egy mod segítségével lehet elérni egy phunnellel, inkább majdhogynem hasonlóan működik az eredeti elgondoláshoz.

Vortex és phunnel kerámia különbsége

Ami a legnagyobb különbséget jelenti, az a lyukak elhelyezkedése, amelyek nem a középső kúp tetején találhatóak, hanem annak az oldalán. Ezzel azt a problémát sikerült kiküszöbölniük, hogy a phunnel kerámiák esetében ha az ember nem feszítette meg kellően a fóliát, vagy pedig a kerámia középső része nem megfelelően volt kialakítva és túl magasan helyezkedett el, akkor a fólia rátapadt a középső részre és nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett azt szívni. Ennél a dohánytölcsérnél a fólia ráfekszik a középső kúpra is, így a szeneket is könnyebben meg tudja tartani és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a kerámia viszonylag nagy átmérője ellenére a szén túlságosan közel kerülne a dohányhoz.

vortex-karmia-mukodes

A másik dolog, ami miatt sokan megszerették ezeket a kerámiákat, az a méretük, ugyanis kevesebb dohányt igényelnek, mint a small phunnelek. A lyukak elhelyezkedésének köszönhetően ezen kerámia esetében egy minimális mennyiségű melasz le tud folyni a tartályba (ugyanis a dohányt érdemes a megfelelő hatás érdekében a lyukak tetejéig tömni), de a legnagyobb része a phunnelhez hasonlóan a vortex kerámiában megül az aljában, így ugyanolyan íz erősödést és tömési hossz növekedést érhetünk el vele.

Különleges anyagú és többfejű Vortex kerámia

Egy bizonyos idő elteltével a cég elkezdte a kerámia speciális változatait is kihozni, így jelent meg a piacon a többfejű kerámiákhoz hasonlóan a többfejű Vortex kerámia is (kettő, illetve három ággal), valamint különböző anyagokkal is elkezdtek kísérletezni. Gyártanak fémből készült kerámiát, amely azoknak lehet megfelelő választás, akik nem vigyáznak annyira a kerámiáikra, vagy pedig sokat utaznak pipájukkal, így nem kell félniük attól, hogy összetörik azt. Létezik emellett még speciális üvegből (pyrex) készült dohánytölcsér, vortex kerámia, amely igazából látványával kíván kedveskedni azon pipásoknak, akik az exkluzív, feltűnőbb megjelenésű termékeket keresik. Az utóbbi két verzió esetében az a probléma, hogy az anyaguk hővezetése sajnos nem olyan kedvező, mint a hagyományos kerámiáké, így bár jól néznek ki, de sajnos nem funkcionálnak olyan jól, mint eredeti társaik (sokkal gyorsabban átmelegszenek és nagyon könnyen meg lehet velük égetni a dohányt, valamint a hőt is sokkal rosszabbul tárolják és osztják el hagyományos társaiknál). Így az pyrex (üveg) és fém vortex kerámiák nem is jellemzőek sem a külföldi, sem a hazai vízipipa piacra, alig találhatóak meg pár webshopban.

metal_vortex pyrex_vortex genie_vortex
Fém / Üveg / Genie vortex kerámiák

Normál vagy Genie (kicsi) vortex kerámia

Később a Sahara Smoke is próbált kedveskedni azon emberek számára, akik igyekeztek minél jobban spórolni, így a még kedvezőbb dohányhasználat miatt kihozta a cég a saját készítésű, kis méretű pipáihoz az úgynevezett Genie Vortexet, amely hasonlít eredeti társára, viszont sokkal kisebb annál. Az alap elgondolás a kevesebb dohány elnyelésével egy jó elképzelés, de azért említettem fentebb, hogy a saját készítésű vízipipáikhoz gyártották őket, ugyanis sajnos ezeket a kerámiákat úgy alakították ki, hogy az alsó rész átmérője, amely a pipához csatlakozik tényleg szinte csak azok adaptereire megfelelő és az általános kialakításúakhoz túl kicsik, azokra nem mennek rá.

Miért is jobb a vortex kerámia a többinél?

Először is tudni kell, hogy ez a kerámia Amerikából származik. A működésének az elve, hogy a melasz nem folyik le a dohányról a lukakon át. Így tovább marad nedves és jóval tovább adja a kellemes ízt. Nézzük is vajon miért! Vortex kerámia vázlati rajzán jól szemléltethető.

vortex-dohanytolcser

Az ábrán jól látható, hogy a kerámián a lukak nem alul helyezkednek el, hanem a középen lévő kúp falán. Ez teszi a vortex kerámiát olyan különlegessé.

Miként kell tömni a vortex kerámiába?

Az alufóliából érdemes 2 réteget használni. Több kisebb lukat érdemes rá szúrni és a közepén egy 2cm-es körbe nem kell lukakat tenni. Csak a szélére kell, a közepén a kúp fölött nem szabad kilukasztani. Arra még érdemes figyelni, hogy ebbe a kerámia több vízipipa dohányt kell tenni.

Milyen és mennyi szén ajánlott hozzá?

Mivel a vortex kerámia nagyobb méretű mint az átlag dohány tölcsérek, így több hőt igényel. Többen mondják, hogy nem volt különbség a sima kerámia és a vortex között. Itt hibáznak. Több szén kell erre a kerámiára. Öngyulladós szénből 33mm-esből 2db, 40mm-es esetén 2db fél, 50mm-esnél is 2db fél szén kell. Érdemes ezeket a kerek szénkorongokat félbe törni. Egészbe nem szabad rátenni, csak megégeti a kúp szélén lévő dohányt.

A természetes szeneknél 3db fél vagy 2 egész Cocobrico ajánlott. Coco Coal-ból 3db, a rúd kiszerelésűeknél pedig 2db 4cm-es szén ajánlott a kerámiára. Fontos továbbá, hogy használjatok hőtartó sapkát. Vortex kerámiához nagy méretű hőtartó sapka ajánlott. Ezzel lehet szabályozni a hő mennyiségét.

Ennél a vortex kerámiánál jóval több hő kell, akkor érhetük el erősebb ízt és nagyobb füstöt.

Végül nézzünk pár összehasonlítás!

 • Dohány mennyiség: Több dohányt igényel a kerámia, mivel nagyobb.
 • Tömés hossza: Változó, 1óra 30perc és 3 óra között. 2 kör szenet elbír mindig!
 • Füst mennyisége: Érezhetően több füstöt ad, ha elég hőt kap.
 • Íz: Jóval erősebben érezhető, mivel több füst van.

Végül pár hasznos dolgot ajánlanék a kerámiához

 • Ne sajnáljuk a dohányt bele, a lukakat peje el. (Al Fakher dohányokkal hihetetlen a különbség.)
 • Szénből használjunk természeteset ha tehetjük, mivel az nagyobb hőt ad le. Így jobban kijön az íz és több füst lesz.
 • Használjunk mosható, tiszta szívócsövet ezzel a kerámiával. Razan vagy Nammor amiket én ajánlok.
 • Használd ezt a kerámiát 2 vagy több személyes vízipipán vagy ha több barátoddal mész pipázni.
 • Végső összegzésképpen megéri egy ilyen kerámiába befektetni. főleg ha barátaiddal szoktál vízipipázni és szereted ha egy tömés több óráig izzik!

Összegzés

Ha egy rövid, egy mondatba kellene fogalmaznom, akkor az alábbi lenne: A vortex kerámia az igényes, minőségi vízipipázás egyik alappillére.

Előnyök

 • Egy dohány akár 2x annyi ideig képes ízt adni, mint egy normál kerámiával
 • Jól átjárja a levegő, erős ízeket ad
 • Ma már sok helyen hozzáférhető, rendelhető
 • Vízipipa ásványokkal jól használható, mivel sok kell bele és így jó erős ízt ad

Hátrányok

 • Sok dohányt, ásványt eszik (Kivéve a Genie)
 • Megvan ára, bár már elérhető
 • A Genie kisebb pipákra megy csak rá, mert szűk az alja

Vortex kerámia vásárlás

Miként a vortex kerámiát már kezdő vízipipásoknak is bátran ajánljuk, érdemes lehet vásárolni, rendelni. A legjobb árakról és a vásárlási információkról a vízipipa vásárlás menüpontban tudhatsz meg többet.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply