A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa test, váz

A vízipipánk egyik legfontosabb része a vízipipa test. Ez nem csak össze tartja a többi alkatrészt, de leginkább ez befolyásolja a pipa külsejét, díszét, pompáját, méretét, egyszóval talán a leginkább befolyásoló tényező külsőt és használhatóságot figyelembe véve.

Fém anyaga általában rozsdamentes acél, nikkel bevonattal, illetve sárgarézből is készülnek egyes darabok. Főleg a keleti és egyiptomi országokban készülnek ilyen tiszta sárgarézből készül pipák, melyek nagyon szép kézműves vonásokat hordoznak magukon. A test magassága több mindent befolyásol. Nem csak a vízipipa tekintélyét, de a füst hőmérsékletét is jobban csökkenti ha magasabb.  Továbbá minél hosszabb utat tesz meg a füst, annál több anyag rakódik le a csőben.

Vízipipa test részei
Egy sima kis egyiptomi vízipipa

A vízipipa test részei:

 1. Kerámia tartó: A vízipipa legtetején elhelyezkedő szűkülő (egyiptomi) vagy kiszélesedő (szíriai) rész, melyre jön a gumitömítés majd a kerámia.
 2. Tálca, Tányér: Két fontos szerepe van. Az egyik, hogy a szenet itt lehet lehamuzni és ha véletlenül le esne akkor itt megakad. A másik szerepe pedig, hogy a hőtartó sapkát tartja.
 3. Test: Az egyiptomi pipáknál egyszerűbb, kevésbé díszített, karcsú test a jellemző. Ezzel ellentétben a Szír pipáknál mindig bőséges díszítés, minták találhatóak rajta, gyakran sokféle színes  formával megspékelve. Magába a testbe általában van egy cső, melybe halad a füst. Azonban vannak olyan pipák is, melyeknél nincs belső cső, hanem üreges a teljes test. Főként a darabokra szétszerelhető vízipipákra jellemző.
 4. Adapter / Szívócső csonk: Lehet 1 vagy akár 8 db. is egy testen. A jobb minőségű vízipipáknál úgynevezett ‘szelepesek’, mely annyit jelent, hogy van benne egy fém golyó. Így nem kell mindenki másnak befogni a több csövű pipáknál.
 5. Szelep: Gyakran silány rozsdásodó és szoruló fém golyót tesznek bele. Érdemes lehet lecserélni egy megfelelően illeszkedő rozsdamentes csapágygolyóra.
 6. Szoknya: A test kiszélesedő része, melynek alsó részére kell a tömítést helyezni. Ebből részből indul ki a ‘láb’, mely igazából az alsó fém cső. Ennek kell a vízbe vezetni a füstöt, megközelítőleg 2 cm mélyre.

Egy jó minőségű vízipipa test, váz:

 • Rozsdamentes alapanyagból készül
 • Nehéz, tömör
 • Részletesen forrasztott
 • Nagy belső átmérővel rendelkezik
 • Ízlésnek megfelelően díszített
 • Megfelelő méretekkel ellátott

Vízipipa test vásárlás

Amennyiben van egy szép vízipipa üvegünk, elég ha csak hozzá új testet vásárolunk. Kevés helyen lehet külön csak vízipipa testet vásárolni, rendelni. Tekintse meg vízipipa vásárlás menüpontunkat, hogy többet tudjon meg erről!

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply