A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa összeszerelése

Miután megszereztük a saját vízipipánk, vegyük is használatba. Lássuk hát azon alapvető lépéseket, melyeket eleinte félve, később rutinosan fogunk végrehajtani, hogy érezhessük az édes, ízes füstöt. Nézzük milyen is a vízipipa használata!

Vízipipa összeszerelése videó

Vízipipa összerakása cikk

uvegtartaly-eddigviz

Első lépésként töltsd fel a víztartályt, oly módon, hogy a beáramló füstnek is elegendő hely maradjon. Ez az üveg formájától függően a 3/5-e vagy 2/3-a. (Általában csík jelzi, hogy meddig kell tölteni. Díszben szokták “elrejteni” ezt.) Azonban a legegyszerűbb mód ha azt figyeled, hogy a tartályba lógó csövet 2-3 cm-el lepje el. Ez 28 cm-es vagy kisebb vízipipáknál elég ha 1cm körül van.

Ezután fogd a vízipipád fő részét, a fém törzsét (test) és illeszd bele az üvegbe. Ügyelj arra, hogy jól passzoljon bele és a tömítés is rendben legyen.(Értelemszerűen mielőtt belehelyeznénk, a tömítő gumit húzzuk fel a pipa testének aljára, de akár az üvegbe is tehetjük lényegtelen, csak jól illeszkedjenek.)


vizipipa-talca

Következő lépésként tedd fel a tányért. Ez a kerek, viszonylag lapos, középen lukas fém tálca. Úgy helyezzük fel, hogy a mélyülő fel elegyen felfelé, kúpos pedig lefelé. Így tényleg meg fogja fogni a szenet, ha esetleg le esne.

Csatlakoztasd a szívókát, szívócsövet a pipa törzséhez és ügyelj itt is a tömítésre. Ekkor a szelepet is ellenőrizd, hogy a golyó nem szorult-e be. (Szívókába fújj bele és hallgasd van-e hangja a szelepnek. Ha van akkor jó.)
Ezt követően végezz próba szívást, hogy a tömítések rendben vannak-e. (Befogod a pipa tetején a kerámiahelyét és megszívod a szívócsövet. Ha nem bugyog a pipa és érzed, hogy nem csökken a vákuum ereje vagy csak alig akkor jók a tömítések.) Következő helyeken kell nagyon figyelni: üveg+teste között, szívóka+test között, kerámia+test között.


vortex-dohany-adagolas

Ezek után tömd meg a kerámiát az általad választott vízipipa dohánnyal. (Kerámia tömése cikk)

Most jön az alufólia és az alugyűrű. (Alugyűrű készítés cikk, Alufólia lyukasztása cikk)
Most, hogy a dohánnyal telt kerámia a helyén, jöhet a szén. Tanácsos egy hosszú sütő gyújtó gyufával meggyújtani a szenet, hogy a kezünket biztos ne kapja meg a lehulló kis parázs. (Az öngyulladósat.) Az íz érdekében érdemes a széncsipeszben vagy a tányérban tartani a szenet míg teljesen körbe le nem ég róla a gyújtóanyag .(Szintén az öngyulladósoknál.)

A természetes szenet házban a villany- vagy gáztűzhelyen lehet csak beizzítani. (Arra ügyeljünk, hogy a kerámia lapos villanytűzhelyeken nyomot hagy a szén.)


szelfogo-hasznalvaFeltesszük a szélfogót vagy más néven hőtartó sapkát. Így gyorsabban beindul a dohány és hamarabb kapjuk az ízes füstfelhőnk. Továbbá egyenletesebben a hő eloszlása és a dohány alsó része is több hőt kap, jobban kijön az íz és nagyobb lesz a füst.

Ezt követően pár erősebb szívás kell ilyenkor, hogy a dohány beinduljon, elkezdjen izzani. A harmadik-negyedik szívásra érezni fogod a füst kellemes gyümölcs aromáját.


Meddig töltsem vízzel a vízipipa üveg tartályát?

Általában az üveg két-harmadáig (2/3) vagy három-ötödéig (3/5) kell. Amikor feltöltjük a következőkre kell figyelnünk:

  • Üvegnek ne legyen túl erős szaga, ilyenkor ki kell öblíteni párszor vagy elmosni.
  • Igyekezzünk ne túltölteni, mert akkor könnyen feljuthat a szívókába, szívócsőbe a víz és tönkre teheti azt, ha nem mosható.
  • Ügyeljünk arra is, hogy ne legyen benne túl kevés, ilyenkor nem szűri meg eléggé a füstöt és könnyebben elkezdi kaparni a torkot.
  • Lehetőleg tiszta, szag, szín és szénsav mentes víz kerüljön a tartályba.
  • Az üveg formájától, kialakításától is függ mennyi víz kell bele, használjuk a fejünket és logikánkat ebben az esetben.

Az ideális vízmennyiség úgy határozható meg, hogy az üveg tartályába belógó csövet 2-3cm-el kell ellepnie a víznek. Ez a 37cm-esnél nagyobb vízipipákra vonatkozik. E méret alatt olyan 1-2cm-t kell, hogy el lepjen a víz.

Tanácsok a vízipipa összeszereléséhez és utána

  • Amikor elkezd kaparni, kellemetlen égett íze lennie akkor véget ért az adott tömés, ki kell dobni az elégett dohányt, picit várni míg kihűl a kerámia és a pipa, majd lehet újra tömni és előröl kezdeni.
  • Néhány használat után (3-4) a vizet érdemes kicserélni, az alkotórészeket és a tartályt megtisztítani a lerakódott szennyeződésektől. (Vízipipa tisztítása témakör)
  • Használat után érdemes a szívócsőből kifújni a benne maradt füstöt, a tartályt elöblíteni és a vízipipát egy szellős helyre félre tenni, lehetőleg szétszerelt állapotában, hogy megszáradjon és ne legyen kellemetlen szaga, mellékíze. (Száradás után nyugodtan összerakhatjuk és úgy tárolhatjuk.)
Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply