A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Belga

Belga (Instant Lite) öngyulladós vízipipa szén

A vízipipával szinte együtt érkezett a Belga öngyulladós szén. A többi márkával ellentétben az évek elteltével nem romlott, hanem javult a minősége. Van természetes alapú változata is, ez a Belga Bio szén. Azonban most vissza az öngyulladós Belga szénhez.

Csomagolás, kiszerelés

belga-33mm-vizipipazsen belga-vizipipa-szen belga-50-vizipipahoz-szen
Bal oldalon a 40 mm-es, míg középen a 33 mm-es, jobbra az 50 mm-es csomagolása, doboza.

A Belga szén márka fogalmazza a legtöbb méretet hazánkban az öngyulladós szén kategóriában. Van 33-as, 40-es és 50-es óriás szén korongja is. Ezeken felül van extra pici mérete is, de az csak külföldön kapható. Az igaz nagy előnye a Belga öngyulladós szénnek az 50 mm-es óriás korongja, mely phunnel és vortex kerámiákhoz használható jól.

A csomagolás a szokásos, sima kartondobozba 10 rúd 10db-os csomag található, fémes csomagolásba. A Belga szén előnye abban rejlik, hogy van 5 db-os kiszerelése is. Természetesen lehet nagyobb csomagban 100-as box formájában is venni. Egy könnyebb buliba jól jöhet, ha nem egy 10 db-os csomagot viszel, hisz partikon a szén veszélyeztetve van, hogy leesik, ráöntenek valamit, stb. Arra ügyeljünk, hogy az 50 mm-es óriás korongból csak 8 darab van egy rúdban, így egy nagy dobozban csak 80db. Nem csak szélesebb, hanem vastagabb is, emiatt kevesebb fér a csomagolásba.

belga-50mm-vizipipaszen

Tapasztalatok

A szén 1 óránál tovább biztosan nem bírja. Az izzításkor nagyon büdös, tipikus grillgyújtós szaga van. Emiatt sem szabad a szenet a dohányra tenni, míg körbe nem égett. Miután beindult a szén már nincs erős mellékíze,(kicsi esetenként érezhető) viszont a hő leadása nem mondható egyenletesnek. Elején elég erős, utána pedig folyamatosan gyengül.

Tévhit a Nakhla szén

A Belga 50 milis szenet szokták Nakhla szén néven emlegetni. Ezt nem a Nakhla gyártja. Csupán partnerséget kötöttek és az egyik eleme az volt, hogy ennek a szénnek a csomagolására kerüljön rá a dohány emblémája. Éppen ezért, téves a “Nakhla szén” elnevezés.

Összegzés: 6/10

Előnyök

  • Jó ár / érték arány
  • Átlagnál kicsivel jobb minőség
  • Van 50 mm-es, óriás korong, ami már elég phunnel és vortex kerámiákhoz

Hátrányok

  • Egyes helyeken drágább
  • Ez is büdös begyújtáskor

Belga vízipipa szén vásárlás

A phunnel és vortex kerámiák nagy mértékben elterjedtek 2010 óta hazánkban. A hazai ppipás társadalom jelentős része viszont az öngyulladós szenet részesíti előnyben. A kettő ötvözésére ajánljuk az 50 mm-es óriás korongot, amit sajnos még nem sok helyen lehet megvásárolni. A vízipipa vásárlás menüpontban bemutatjuk, hol lehet megrendelni, beszerezni a legjobb áron.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply