A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Phunnel kerámia

Phunnel vízipipa kerámia

A phunnel kerámia története

A Phunnel kerámiát 2007 elején a Tangiers cég fejlesztette ki és hozta be a vízipipás piacra eredetileg saját készítésű dohányaik mellé. A cél az volt, hogy megakadályozzák a dohányok levének lefolyását, ezáltal azoknak sokkal intenzívebb lehetett az íze és sokkal tovább megtartották azt. Ez természetesen nem csak az ő dohányuk esetében igaz, így az emberek a mai napig is előszeretettel használják ezt a típusú kerámiát a nedvesebb dohányokhoz.
Kezdetben három különböző méretben gyártották őket: kicsi, közepes és nagy. Különlegesnek mondható ezekben a kerámiákban az, hogy bár hatalmas a kereslet rájuk, mégis a mai napig mindegyiket egytől-egyig egyedileg, kézzel készítik egyes márkáknál, például a Tangiers, Alien vagy mint a Sahlar. Ezen kerámiák egyrészről az újdonság varázsa miatt másrészről pedig a megfelelő funkcionalitásuk miatt hamar elterjedtek a pipások körében. Idővel az emberek rájöttek, hogy a közepes és a nagy méretű kerámiák túlságosan sok dohányt, ásványt nyelnek el, így mindenki a kis verziót kereste. Egy idő után a Tangiers cég előrukkolt a mini verzióval, ami a még kisebb méretének köszönhetően nagyon nagy kereslettel bírt, mivel körülbelül annyi dohányra volt szükség a megtöméséhez, mint egy átlagos egyiptomi kerámia esetében, viszont a füst és íz mennyisége a többi phunnel kerámiával megegyezően sokkal nagyobb volt. Mivel a cég dohányt is árult egy idő után realizálta, hogy az azokból származó bevétele erősen visszaesett, mert az emberek a korábbi felhasználásuknak a felét, vagy még kevesebbet tömték ezekbe a dohánytölcsérekbe, így a forgalmazásukat viszonylag rövid időn belül befejezték és ma már szinte lehetetlen egy ilyen kerámiához hozzájutni. Napjainkban hazánkban Tangiers, Alien, Sahlar, Havanna, Kaya és Mass phunnel kerámia is vásárolható, rendelhető, de erről a cikk végén.

Phunnel mod

Miután elterjedt a Tangiers phunnel, az emberek elkezdtek gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne még jobbá tenni a kerámiát, aminek a végeredménye az lett, hogy elkészült az úgynevezett phunnel mod. Ezek eleinte házilag, különböző fémekből készültek, de később a Minnesota Hookah cég lecsapott az ötletre és elkezdte gyártani saját, speciális üvegből készült verzióját. Ezeknek a lényege az, hogy a levegőt átkényszerítik a teljes dohányrétegen ezáltal még erőteljesebb ízt eredményezve, valamint mellékes funkciója, hogy az alufóliát is megvédi attól, hogy a középső lyukba szippantsuk (ez megfelelő vastagságú alufólia alkalmazásával elkerülhető). Idővel az emberek rájöttek, hogy a phunnel kerámiák a mod nélkül is majdnem hasonlóan funkcionálnak a fizika törvényeinek köszönhetően, túlzott íz, vagy füst mennyiség növekedés nem érhető el általuk, ami miatt még esetleg használták az emberek, az az, hogy alkalmazásakor még kevesebb dohányt kellett tömni a phunnelbe. A másik probléma az volt, hogy az üveg hővezetése nagyon eltért a kerámiáétól, ezáltal sokkal könnyebben megégett a dohány. A fent említett okok (és nem mellesleg borsos ára) miatt, manapság már nem túl nagy a kereslet a modokra.

phunnel-mod-kermia mnh_scallimod phunnel-modok
Távtartó mód / (Üveg majd fém) Mécses mód

Után gyártott kínai phunnel kerámia

Mivel a Tangiers cég monopol helyzetben volt ekkoriban a piacon, így a kerámiáik ára viszonylag magas volt, de az embereknek nem volt más alternatíva, így megvették azokat. Idővel a megfelelő piacot látva megjelentek a géppel, egységesen készített kínai utángyártott kerámiák. Ezek ára a gyártási technológiának (és mint később kiderült, a jóval rosszabb minőségű alapanyagnak) köszönhetően sokkal alacsonyabb volt, így az emberek ezeket kezdték el preferálni, de idővel, amikor már volt összehasonlítási alap az eredeti phunnel dohánytölcsérekhez képest, rájöttek, hogy sajnos anyagukban sokkal silányabbak, ennek köszönhetően pedig a hővezetésük is pocsékabb, így ezeknek is egyre csökkent az eladási mutatója. Idővel megjelent több cég kínálatában is a saját készítésű phunnel kerámia, így a Hookah-Shisha cég által gyártott Havana Phunnel, valamint megjelentek az üvegből készült phunnel kerámiák is, amik elsősorban az elképesztő látványukkal hódítottak teret (ezek igen magas áruknak és kedvezőtlen hővezetési tulajdonságuknak köszönhetően szintén kiszorultak a piacról). Tehát érdemes figyelni a tapasztalatokat az egyes phunnel kerámiákról, mert nem minden márka képvisel azonos minőséget.

havana phunnel-tipusu-dohanytolcser mnh_jet_glass_phunnel mnh_mini_phunnel
Havanna / Noname kínai / MNH Jet üveg / MNH Mini üveg

Phunnel kerámia márkák

Alien Mini Phunnel

2010. márciusában John a HookahJohn cég vezetője jelent meg a piacon saját készítésű phunnel kerámiával, amelyek az Alien mini phunnel nevet viselik. Ezen kerámiák segítségével azt az űrt próbálta és úgy néz ki sikerült is neki kitölteni, amelyet a Tangiers mini phunnelek hiánya okozott. Ami különlegesnek mondható ezekben a dohánytölcsérekben és ami miatt tényleg nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a korábbi mini phunnelek helyébe léphetnek, az az, hogy jó barátságukra való tekintettel megkapta Erictől, a Tangiers cég vezetőjétől a pontos tulajdonságait annak az anyagnak, amelyből az eredeti kerámiák is készülnek.

Tangier phunnel kerámia

A Tangiersről a cikkünk legelején olvashattál. A phunnelek atyja, mely igen magas minőséget képvisel, minden darab egyenként kézzel készül. NAgyon jó hőtulajdonságú agyag keveréket használnak és miként kézi munka eredménye ára is megvan. Azonban ha vigyázunk rá, nagyon jó társunk lehet egy Tangiers phunnel.

Sahlar phunnel kerámiák

A Sahlar phunnel kerámia Magyarországon készül, kézi munka által. Vannak öntött változatai is, azonban a népszerűbb modellek kézzel készülnek. Különleges fehér agyag keveréket használna a készítéshez és magas minőségű máz kerül a külsejére. Több méretben is kapható. Egyesíti a kiváló minőséget és az elérhető árat. A Tangiers márkával közel azonos minőséget kaphatunk, ha Sahlar kerámiát vásárolunk. Folytatás..

Kaya Phunnel kerámia

Megemlíteném még a hazánkban kapható, legkedvezőbb áron elérhető phunnel kerámiát is, amely a Kaya Phunnel nevet viseli. Ezen kerámiák is géppel készülnek, így ponto kialakításúak, kevésbé valószínű, hogy a középső kúp esetlegesen túl magasan helyezkedik el, ezáltal megnehezítve a levegő útját. Ami miatt áruk alacsonyabb, az szokás szerint az anyagbeli és minőségbeli különbségből adódik. Mindenesetre ha valaki a Tangiers kerámiákra keres egy olcsóbb alternatívát, akkor megfontolandó lehet egy ilyen phunnel beszerzése, bár a Sahlar kerámiák elérhető áron jóval jobb minőséget kínálnak, mint a Kaya.

El Nefes mini phunnel

Az El Nefes phunnel kerámiája öntött, vékony falú vízipipa kerámia. Ezen márkáról egy különálló cikkben foglalkozunk.

A piacon természetesen nem csak a fent megemlített phunnel kerámiák találhatóak meg, folyamatosan kísérleteznek és egyre újabb megoldásokkal állnak elő a boltosok, hogy megőrizzék eredeti helyüket az egyre nagyobb versengésben. Ez természetesen nekünk, felhasználóknak csupán csak jót jelenthet.

Phunnel kerámia vásárlás

Avagy milyen phunnel típusú vízipipa kerámiát vásároljak? A kérdés gyakori, a válaszok pedig hasonlóak. A magasodó dohány árak miatt érdemes mini phunnel kerámiákban gondolkodni. Fontos szempont, hogy mennyi a ráfordítható keret. Érdemes lehet kicsit többet rááldoznunk, hiszen a vízipipa kerámia az egyik kulcseleme a jó pipázásnak, nem ezen érdemes spórolni. Saját tapasztalataink és a fórum közösség véleményei alapján az alábbi márkákat és modelleket részesítjük előnyben és ajánljuk:

  1.  Sahlar mini phunnel vagy Sahlar Modder phunnel
  2. Tangiers small phunnel
  3. Alien mini phunnel
  4. El Nefes mini phunnel

A fenti phunnel vízipipa kerámiák mind kézzel készülnek, (Kivéve El Nefes mini-t) nincs kispórolva az anyag (és az agyag) belőlük, jó hővezető képességekkel rendelkeznek. Hol hol és mennyiért lehet phunnel kerámiát vásárolni vagy rendelni, azt a vízipipa vásárlás menüpontban találod.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply