A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Kerámia, dohánytölcsér

Mi is az a vízipipa kerámia vagy más néven dohánytölcsér?

A kerámia agyagból készül, melyen egy vékony máz réteg található. Máz színe határozza meg a kerámia színét is. Lehet találkozni fém, illetve porcelán kerámiákkal is. A fém nem igazán ajánlatos, mivel túl jól vezeti a hőt. A porcelán pedig könnyebben eltörik, ha szállítjuk vagy véletlen eldől a pipa. A kerámiák igen sokszínűek lehet, a szó szoros értelmében. Méretük és alakjuk igen változatos. A kerámia mérete befolyásolja, hogy mennyi dohányt tudunk tömni bele. Nem jó a túl nagy kerámia, de a túl kicsi sem. Azon kerámiák a leginkább ajánlottak, melyek 5-6cm szélesek,  6-8 cm magasak és a dohánytér 1,5 cm mély. Két féle kerámia van. Van a szírpipákhoz való, melynek összeszűkül az alja és van az egyiptomi pipákhoz való, melynek kiszélesedik a vége.

vizipipa-kermia agyag-normal-dohanytolcser

Kerámia fontosabb részei

  1. A felső része, ahova a dohányt töltjük, tömjük és amire kerül a szénkonzol, alufólia és a szén.
  2. A kerámia szára, jó ha keskeny és magas. Minél kevésbé vezesse át a hőt a gumitömítésre és a pipatestére.
  3. Az alja, mely meghatározza, hogy szír vagy egyiptomi vízipipára való-e.

Bővebben a vízipipa kerámiáról, dohány tölcsérről

Kerámia a vízipipa egyik igen fontos része. Nem is gondolná az ember mennyi múlik egy jól kiválasztott kerámián. Egyrészt egy szép színes, sérülés mentes tiszta kerámia sokat dob a vízipipa kinézetén, amennyiben nincs épp fent egy szélfogó.

sima-keramiaMásrészt amennyiben túl alacsony kerámiát választunk előfordulhat, hogy a tömítés alatta megolvad. Amennyiben a kerámia dohánytartó része túl kis méretű akkor kevés dohány fér bele, kevesebb ideig élvezhetjük a dohány ízét, korábban elkezdhet kaparni. Azonban arra is figyelni kell, hogy nem érdemes olyan kerámiát vásárolni aminek a dohánytartó része 2-3 cm-nél mélyebb, ugyanis akkor a dohány alsó része nem izzik át, csak pazaroljuk a finom mézes dohányt. Fontos tényező még az is, hogy mekkora szenet használunk hozzá, a kisebb kerámiákhoz kis 33 mm-es szén javasolt, a nagyobbtól korábban kaparni kezd, korábban megég a dohány. Kerámia vásárlás előtt érdemes  pár aranyszabályt figyelembe venni. Ezeket a Kerámia vásárláskor című menüpontot. Továbbá kerámia jó tömését is elsajátíthatod a Kerámia tömése című menüpontban.

Szír, egyiptomi kerámia

A hazai piacon elég bő kínálat van kerámiák terén. Mind méret, forma, szín, típus alapján is. A kerámiák képein jól látható, hogy 2 nagy csoportba oszthatók. Az egyiknél a kerámia alja beszűkül, ezeket nevezik szíriai pipákhoz való kerámiáknak. A másik típusnál kiszélesedik picit, ezeket pedig egyiptomi pipákhoz valók. Ebben az írásban a hazai kínálatban található kerámiákról találsz információkat.

Részletes leírás és bemutató:

 szir-keramia agyag-normal-dohanytolcser
Bal oldalt a szír, míg jobb oldalon az egyiptomi aljú kerámia.
(A szír a fiú, az egyiptomi a lány.)

Kerámia típusok

Eleinte a piacon csak a normál, félgömb kialakítású vízipipa kerámia, dohánytölcsér volt a piacon. Aztán sorra jelentek meg, a különböző Vortex, Phunnel és ezek keverék típusai. Napjainkban megszámolni is alig lehet, hány féle vízipipa kerámiát tartanak számon. A főbb kerámia típusokról az alább olvashatsz.

Főbb vízipipa kerámia, dohánytökcsér modellek:

  vortex-kermia phunnel-tipusu-dohanytolcser aladin-shisham-kermia
Vortex, Phunnel, Shisham a három főbb típus.
(Pontosabban a képeken: Vortex, Tangiers Havanna phunnel, Aladin Evo)

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply