A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Nagy és kis vízipipa különbsége

Avagy a méret a lényeg?

A vízipipázásban a legszebb dolog, az élvezetes füst, a társaság, és a jó hangulat mellett maga a pipa látványa. Nem véletlen, hogy egyes cégek, márkák hihetetlen összegeket is képesek elkérni egy-egy extravagáns, olykor méregdrága alapanyagokból készülő vízipipáért. Tény és való, hogy egy pipa minél nagyobb annál inkább jobban mutat a szobánkban, esetleg a nappaliban, annál inkább magára vonzza a vendégek tekintetét egy buli közben, vagy a járókelők kíváncsiskodó pillantásait az utcán, egy kávézó mellett.

Na de nézzük, hogy vajon mennyire számít is élvezeti szempontból a vízipipa mérete.

Főként saját tapasztalataim alapján tudom elmondani, hogy nem csak a pipa mérete, de kialakítása is számít. Például a sokszor bambino-nak nevezett vízipipákat, amiknek az üvegtartályuk kerekebb formájú, mint más társaiké (30 centi körül pipákra értve) nem adnak annyira élvezetes pipázási élményt, mint nagyobb testvéreik. Tény és való, hogy minél nagyobb a pipánk, annál hosszabb útja, és ideje van a füstnek hűlnie, a káros anyagoknak lerakódnia. Fontos, hogy a pipázás ideje, illetve a szénmennyiség nem a pipa méretétől, hanem a kerámiánk méretétől függ! Kis pipában is lehet sokáig szívni egy tömést, és vica-versa. Nézzük kategóriákra bontva a pipákat:

37 cm alatti vízipipák:

Saját tapasztalatom szerint ezek azok a pipák, amikkel azért vigyázni kell, hogy ne legyen túl forró a füstünk, lehetőség szerint, hűtsük le a vizet amennyire, csak tudjuk. A tartályukba értelemszerűen kevesebb víz jut, hozzávaló szívócső is elég rövid, szinte minden esetben az asztalon a helyük, esetleg akkor tehetjük a földre, ha mi magunk is ott ülünk . Ezen pipák hamutáljai nem sok mindenre használhatók. Előnyük a hatalmas mobilitás, gyakorlatilag egy nagyobb zsebben elfér az egész szerkezet.

37-47 cm közötti vízipipák:

Ezt a kategóriát mondanám mindenképp egy beugrónak, személy szerint ez alatt senkinek nem ajánlanék, vennék pipát. Ügyesebb töméssel, óvatos szívással már nem okozhat gondot a forró füst, azonban ezek a pipák sem valami stabilak. A hamutálat már használhatjuk a szén leveregetésére, csipesz tárolására. Még mindig a nagyon mobil kategóriába tartoznak, könnyedén szállíthatjuk őket bárhova.

47-60 cm közötti vízipipák:

Közkedvelt ez a kategória, a 47 centiméter körül pipák már kezdenek stabilitást nyerni, és igazán élvezetes pipázásokat lehet velük produkálni, míg nagyobb társaikat, 55-60 centiméter körül, már tényleg nehéz borogatni. Sok víz fér a tartályukba, kellőképp hideg füstöt képesek produkálni, és szobadísznek sem utolsók. Hamutáljuk már a szén kerámiáról való leesése esetén is védelmet tud nyújtani, az esetek nagy részében megfogja azt. Még mindig egész könnyen szállítható, egy hátizsákban, szatyorban darabjaira szedve. Ezek a pipák általában nagyon jó ár-érték arányban kaphatók.

60-80 cm közötti vízipipák:

Az eddig említett összes pozitívum érvényesül rájuk, nagyon stabil, korrekt hűtőképességű, esztétikus darabok. Egy buliban elengedhetetlen kellék egy ilyen vízipipa, talán a legkevésbé borulékony darabok.

80 cm fölötti vízipipák:

Ezek a hatalmas monstrumok hihetetlen szépen tudnak mutatni. Méretük egyben a hátrányuk is, ezek tényleg nagyon nem mobil pipák, bár kis kényelmetlenséggel, vagy egy nagy táskával természetesen ez is megoldható. Ezen felül a tisztításuk is időigényesebb. A füst nagyon hosszú úton keresztül jut el a csövünkig, bőven van ideje lehűlni, a káros anyagoknak lerakódni. A nagyobb daraboknál gyakori a dupla hamutálcás szerelés is.

Összességében levonhatjuk a következtetést, hogy az a fontos vízipipa vásárláskor, hogy igényeinknek megfelelően válasszuk meg a méretet, mérlegelve azt, hogy mire is akarjuk használni kedvencünket. Hányszor fogjuk feltehetően szállítani vagy otthon használni.

Nagy méretű pipák esetében

Pro:

  • Nagyobb méretű pipa esetében a füst hosszabb utat tesz meg, így több szennyeződés rakódik le, tisztább a füst egy picivel. Ezt mondjuk hosszabb csővel is kivitelezhető, nem feltétlen kell nagy pipa ehhez.
  • Nagyobb testnek köszönhetően jobban lehűl a füst, így picivel jobban érezhetők az ízek és kellemesebb a pipázás.
  • Nagyobb pipa sokkal impozánsabb, sokkal figyelem felkeltőbb.
  • Nagyobb test általában nagyobb belső cső átmérővel jár, s nagyobb átmérőjű szívókával is. Így, könnyebb szívni és több, sűrűbb füst jön.
  • Nagyobb üvegbe a víz tovább marad hideg, s így is növelhető a füst íze.
  • Nagyobb üveg esetében kisebb az esély, hogy a szívócsőbe felszívja valaki a vizet.

Kontra:

  • Több munkát igényel a tisztítás. Nem lehet szétszedni a testet és hosszabb kefe szükségeltetik hozzá.
  • Nehezebben szállítható a tömegéből és méretéből adódóan.
  • Mivel több füst jön, így gyakrabban kell pucolni.
  • A nagy méret nagy figyelmet vonz és olykor/sokszor kellemetlen idegenek is jönnek kérni, tarhálni.
A kis méretű vízipipák esetében (47cm alatt) a fentebb említett tényezők ellentéte érvényesül.

A nagyobb méretűt pipát, tehát lényegében ajánlatos, viszont csak azoknak akik nem sajnálják az energiát és időt rászánni a tisztításra és esetenként a szállításra. Azoknak akik ritkán (hetente 1-2 alkalommal) gyújtanának rá inkább a kisebb 47cm-es darabokat ajánlanám. Akik komolyabban gondolják, azok nyugodtan befektethetnek egy nagyobb, szép darabba.

Azonban ne feledjétek, nem az számít milyen magas a vízipipa, hanem milyen szép a kidolgozása, mintája és milyen jól tudjuk megtömni.

Írta:  Leopold Oszkár

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply