A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vortex kerámia tömése

A Vortex típusú kúpos kerámiáknál másként kell tömni és másként kell lukasztani az alufóliát, ugyan is számításba kell venni a középen lévő kúpot. Maga a vortex kerámia sajátossága ez a kúp. E körül van a dohánynak a hely. Érdemes lazán tömni, mivel viszonylag sok dohány elfogy a vortex kerámia tömése során.

vortexkermia

vortex-dohany-adagolasA tiszta kerámiába bele helyezzük a dohányt. Érdemes kézzel jól szétnyomkodni, lazán tömni. Fontos, hogy a kerámia pereme alatt legyen a dohány szintje, nem szabad túltömni. (Mivel akkor hamarabb megég.)


vortex-kermia-dohanyGyengén nyomkodjuk le a dohányt tömés közben. Ügyeljünk arra, hogy a vortex kerámián a lukak középső kúpon vannak és ezeket el kell lepnie a dohánynak. Figyeljünk arra is, hogy ne tapadjon nagyobb levéldarab a lukakra, nehogy eltömítse. (Mivel akkor nehéz lenne szívni.)


vortex-alufolia-lukakEzután feszítsük rá az alufóliát. Nem kell feltétlen több réteget használnunk, mivel a középső kúp megakadályozza, hogy behorpadjon az alufólia és emiatt megégjen a dohány. Ezután kezdjük el körkörösen kilukasztani az alufóliát. Érdemes minél több kis lukat tenni, egymáshoz viszonylag közel. (Tűvel ha lukasztjuk akkor olyan 2mm távolság legyen két luk között. Ha hústűvel vagy gombostűvel akkor 3-4mm helyet kell kihagyni.) Arra ügyeljünk, hogy középre nem kellenek lukak. A középső 3-4 cm átmérőjű részt nem kell kilukasztani!

vortex-kermia-lukasztas


vortex-vizipipanIzzítsuk be a szeneket és helyezzük fel a kerámia oly módon, hogy a lukak fölött legyenek. Középre fölösleges tenni. Ajánlott szén mennyiség: 3db Coco coal / 3db fél Cocobrico, 1 db 50mm-es öngyulladós korong félbetörve vagy 2db 33mm-es öngyulladós szén.


Helyezzük fel a hőtartó sapkát 5-8 percre míg beindul a tömés és a dohány kellő erősségű ízt és megfelelő mennyiségű füstöt ad, majd élvezzük a különleges vortex kerámia adta adottságokat, miszerint jobban kijönnek az ízek, sokkal tovább bírja egy adag dohány.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply