A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Gyakori kérdések vásárlásnál

Milyen jogaid vannak vásárláskor? Mosható csövet vásároltam vagy nem? Milyen szettet vegyek? Továbbá hasonló kérdések és válaszok.

Mikor vásárolhatok dohányterméket?

A hazai jogszabályok értelmében minden 18. életévét betöltött személy vásárolhat dohánytermékeket. Hasonlóan a cigarettához, a vízipipa dohány is a dohány termékek kategóriába tartozik. Aki 18 éven aluli kiskorúnak dohány terméket ad el, azt fel lehet (és kell is) jelenteni.

Kerámia vásárláskor mire ügyeljek?

Elsősorban az alsó részére kell figyelni. Ha az alja kiszélesedik, akkor egyiptomi vízipipára jó. Ha pedig szűkül, akkor szíriaira való.
Amire még fontos odafigyelni a kerámia mérete. Ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. (Általánosságba 8-10 cm magas az ideális kerámia és ~6 cm széles.) Fölösleges olyan nagy méretű kerámiát vásárolni amikbe 100-150 g vízipipa dohány fér. Úgy sem tud átizzani rendesen a teljes dohány adag, így csak pazarlás és “paraszt vakítás” az. Ha ezeknek a fontosabb kritériumoknak megfelel, akkor lehet nézni a színét, máz vastagságát, díszítést és a kidolgozást.

Miként tudhatom, hogy egy cső mosható?

Nagyon egyszerűen. Ugyebár a moshatóban nincs fém, míg a hagyományosban igen. Szimplán egy mágnes segítségével eldönthetjük, hogy mosható-e hosszútávon az adott cső vagy sem. Általában a cső puha, hajlékony részén érdemes megnézni. Fejeknél néha használnak fém rögzítést, azonban a külső részen, így nem érintkezik a füsttel.

Ha eltört az üveg, vehetek külön csak azt?

Igen. Ahol a pipád vetted ott biztosan tudsz hozzá külön üveget is venni. Sokan cserélik le az üvegüket egy díszesebb és csinosabb darabra. Több boltot is találsz a cikkek közt, ahol biztosan tudsz tartályt, kiegészítőket vásárolni. Új üveg vásárlásakor a következőkre érdemes ügyelned:

  • Az üveg nyakának az átmérőjét ha megtudod még mérd le. (A pipa testének magassága egyenesen arányos az üveg nyakának belső átmérőjével.)
  • Vigyük el a vízipipánk testét a nagy gumitömítéssel együtt és még a boltba nézzük meg, hogy mennyire passzol az új üvegbe.
  • Gondoljuk át, hogy milyen színű – külsejű üveget szeretnénk vásárolni, hátha a nem oly távoli jövőben esetleg új szívókát szeretnétek vásárolni, akkor passzoljon a kettő egymáshoz.

Nem csak üveg tartályt, hanem bármilyen kiegészítőt vagy pótalkatrészt vásárolhatsz külön, csak a megfelelő üzletben kell érdeklődnöd.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply