A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

A vízipipa részei, elemei

A vízipipa több részből áll. Nem egy nagyon bonyolult szerkezetre kell gondolni, de mint mindennek, itt is megvan, hogy mi – milyen feladatot lát el. Két csoportba oszthatjuk a vízipipa részeit. Az egyik csoport, ami a főbb részeket foglalja magába. A másik csoportba tartoznak a cserélhető, fejleszthető kiegészítők. Ezekkel külön menüpontban is foglalkozunk, mivel olyan sokszínűek és eltérőek, továbbá olyan nagy részt fednek le a vízipipával kapcsolatos témából, hogy bőven megérnek egy külön szekciót. A kategóriáknál képekkel illusztrált cikkek találhatóak, csak válassz ki egy cikket.

Vízipipa fő részei és kiegészítői

Fentről lefelé haladva mutatjuk be egyesével a vízipipa fő elemeit. Mindegyiknél egy külön, részletes cikk foglalkozik az adott rész feladataival, kialakításával, anyagával és minden egyéb fontos információval.

Fontosabb vízipipa kiegészítők:

A vízipipa elemei, részei összegezve

A nargile, vízipipa több alkatrészből épül fel, melyek az elmúlt évszázadok alatt folyamatosan formálódtak, csiszolódtak, alakultak. Jelen esetben egy hagyományos vízipipát fogunk szemügyre venni. Az elv minden vízipipánál ugyan az, csak a részek másként néznek ki a díszítés miatt.

vizipipa-reszei

  1. Kerámia, dohánytölcsér: Ebbe kerül a dohány, majd szénkonzol/alufólia és végül a tetejére a szén. Itt izzik, ebben a kiégetett agyag darabban a melasz.
  2. Szélfogó, hőtartó sapka: Célja egyrészt a szél elleni védelem, továbbá a dohányra irányuló hő koncentrálása.
  3. Tálca, tányér: A tálca egy vékony, kerek, fényes fémlemez a vízipipa felső részén. Erre kell a hőtartó sapkát tenni. Egyes magasabb sheesha-knál 2 tányér is lehet egymás alatt.
  4. A vízipipa teste: A belsejében egy csövön át megy a még forró füst le a víztartályba. (7.) Ezt a belső csövet kell a kisebb tisztítókefével pucolni.
  5. A szelep: Ennek segítségével cserélhető az üveg felső részében lévő füst, amennyiben kellemetlen íze lenne. Továbbá elősegíti a nyomás csökkentését amennyiben belefújunk a szívcsőbe (8.) ugyanis ha túlságosan megnő a nyomás az üvegtartályban a vizet felnyomhatja a dohányra. (Ügyeljünk, hogy lehetőleg műanyag golyós, szelepes vízipipát vásároljunk, amibe nem ragad be a golyó!)
  6. A szívócső csatlakozása, szívócső adapter: A tartályban lehűlt füst egy a pipa testének alján lehelyezett lyukon át eljut ezen részhez vissza s innen a szívókába jut. A leggyakoribb hibák, hogy a tömítő gumi kilukadhat vagy a szívóka nincs eléggé jól bedugva.
  7. Az üvegtartály, víztartály: Itt szűrődik át a vízen a füst, itt szűri meg a káros anyagokat, itt hűl le. Minél hidegebb a víz benne annál jobb. És minél nagyobb a tartály annál jobban szűr is.
  8. A szívócső: Egy hosszú cső, egyes szívókákban van egy fémspirál is a jobb tartás érdekében. Minél díszesebb, annál hangulatosabb. Minél rugalmasabb, annál használhatóbb.

A többszemélyes vízipipák abban térnek el az egyszemélyestől, hogy több van a 6.-ből, 8.-ből. Ahány személyes annyi /db. Továbbá jár a pipához gumidugó amivel a 6. részt eltudod tömíteni, ha egyedül szeretnéd szívni.

vizipipa-elemei

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply