A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

E-Liquid, E-folyadék

Mi is az az e-liquid, e-folyadék?

A különféle elektromos vízipipa (és más e-dohányzási) eszközök speciális utántöltő folyadékkal, úgynevezett e-liquid folyadékkal tölthetők fel. Ezek PG-VG aránya eltérő, de az elmondható, hogy a lenti fő elemek keverékéből áll.

e-liquid-e-folyadek-square-vizipipahozNagyon sok márka közül válogathatunk, szinte végtelen íz lehetőséggel. Érdemes szem előtt tartani, hogy az e-folyadékok esetében is érvényes, hogy a jobb minőségű termékek ára magasabb, de nem feltétlen van összefüggés az ár és minőség között. Érdemes lehet fórumunkban olvasni a tapasztalatokról. Érdemes több márkát is kipróbálni, hogy eldönthessük: Melyik a legjobb e-liquid, e-folyadék.

 

Mi található az e-liquid folyadékokban?

  • PG (propilén-glikol)
  • VG (glicerin -gyakran növényi-)
  • Aroma
  • Nikotin
  • Adalékanyagok

PG, propilén-glikol

Egy olyan folyadék, mely hő hatására vízgőzzé alakul át. Átlátszó, olajos tapintású és sűrűségű. Jó aroma hordozó, de kifújáskor gyorsan elillan, így kisebb felhőt lehet fújni. Használják élelmiszerekben, gyógyszerekben is. E-liquid esetén minimum 99,5%-os tisztású PG-vel dolgoznak.

VG, glicerin

Glicerin a vízipipa dohányokban és ásványokban is megtalálható. A PG-hez hasonlóan vízgőzzé alakul át hő hatására. Enyhe, édeskés mellékízt ad, főleg a növényi eredetű glicerin. Áttetsző, szirupszerű folyadék. Élelmiszerekben, kozmetikumokban használják. Rossz aroma hordozó, de nagyobb felhőt ad, mint a PG.

Aroma

A vízipipa dohányok, ásványok márkáinak e-vízipipás termékei szinte biztos, azonos aroma anyagokat tartalmaznak.

Nikotin

Magyarországon nem forgalmazható nikotinos e-liquid utántöltő folyadék, így kizárólag nikotin mentes vásárolható. A nikotin mennyiségét szinte mindig feltüntetik a csomagoláson, még ha nulla, akkor is.

Adalékanyagok

Erről igen kevés az információ. Elviekben nem használnak adalékanyagot, de ez esetben a termék csomagolásán annak fel kellene lennie tüntetve. A víz is adalék anyagnak számít.

 

Egyéb információk

Liquid házilag készítése

Noha lehetséges, de senkinek sem ajánljuk. Az aromák beszerzése a legnehezebb, mivel koncentrált, élelmiszer ipari szabványoknak megfelelő aromát lehet csak használni.

Egy liquid minden készülékben azonos ízt ad?

Nem. A készülékek szerkezete és működési elve, no meg a minősége határozza meg, hogy miként képes egy e-folyadékot elgőzösíteni és azt a felhasználó szájához juttatni.

Kapar a liquid?

Előfordulhat, főleg dohányos ízeknél. Egyes aromák kifejezetten a dohányosoknak készültek, melyhez hozzátartozik a torok kis mértékű irritálása, kaparó érzése. Okozhatja még a fűtőszálra égő aroma vagy a hordozó anyag, melyről párolog az e-folyadék.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply