A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa kerámia

Dohánytölcsér, avagy vízipipa kerámia

A vízipipa kerámia a füst ízét egyik leginkább befolyásoló része, kiegészítője a vízipipának. Nagyon fontos, hogy ásványhoz és dohányhoz is a megfelelő dohánytölcsért válasszuk. A kerámiákból szinte tengert lehetne dagasztani, annyi féle van. Ezek leginkább 4 csoportba sorolhatóak.

Vízipipa kerámia kialakítása

  1. Hagyományos
  2. Vortex
  3. Phunnel
  4. Fentiek keveréke

3in1-hookah-bowl-kermia vortex-keramia-dohanytolcser sahlar phunnel keramia

A hagyományos dohánytölcsér jól használható szárazabb dohányokkal. Ásványokkal és nedvesebb dohányokkal várható a melasz lefolyása, ami ronthatja a pipázás minőségét és rövidítheti az időtartamát. A vortex kerámiák már nem engedik lefolyni a nedvességet, nagyobb űrtartalmúak így kedveznek a vízipipa köveknek. Dohányok magas ára miatt azonban dohányokhoz annyira nem ajánlott. A phunnel típusú dohánytölcsérek szintén nem engedik az aromás melasz lefolyását, így a kerámiák mérete határozza meg, hogy ásványhoz vagy éppen dohányhoz ajánlott-e. A nagy méretű és közepes (medium) phunnel-ek inkább ásványhoz, míg a small és a mini phunnel kerámiák a dohányhoz javallottak. A 4. csoportba pedig a különféle hibrid kerámiák tartoznak. Ezek között van vortex-normál, vortex-phunnel módosulatok. Ezeknél is a méret határozza meg, hogy mihez is ajánlatt a használatuk.

Vízipipa kerámiák készítésének módjai és anyagai

A dohánytölcsérek két nagy csoportba oszthatóak, készülés szerint. Vannak a kézi munkával készültek és vannak az öntött kerámiák. A kézzel gyártottak általánosságban vastagabbak, kevésbé precízek, tartósabbak, jobb hővezető tulajdonságokkal rendelkeznek és általában vörös- vagy hagyományos agyagból készülnek. A kézzel készített kerámiák között a prémium kategóriás készülnek samottos keverékből. Az öntött kerámiák általában vékonyabbak, törékenyebbek, rosszabbul vezetik a hőt és porcelánból vagy még inkább fehér agyagból készülnek. Lenti két képen látható egy törött öntött vortex és egy kézi, vörösagyagos dohánytölcsér.

 torott-vortex torott-sima-kermia

Vízipipa kerámiákról, dohánytölcsérekről részletesebben

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply