A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa szabályai, etikettje

Mai rohanó világban igen jó kikapcsolódás, egy finom dohánnyal tömött vízipipával való relaxáció. Egyedül vagy csoportosan is kellemes felüdülés. A vízipipa a nyugalmas, ráérős embernek való. A mai fiatalok többsége abba a hibába esik, hogy a vízipipázáskor csak a füst ízére koncentrálnak, ahelyett, hogy picit pihennének is. Ez főleg bulikban fordul elő gyakran. Teljesen más a hangulata egy buliban a vízipipázásnak mint amikor leülünk 4-5-en, középre kerül a vízipipa és szép lassan ráérősen szívjuk, mindenki ameddig szeretné. (Persze figyelembe véve, hogy többen vannak.) Eme hangulatot lehet fokozni ha pár apró íratlan szabályt betartunk.

Lássuk is ezeket az íratlan vízipipás szabályokat:

  • Az egyik legfontosabb ilyen, hogy vízipipázás közben, sose gyújtsunk cigarettára, szivarra. Ha mégis rágyújtanánk akkor a hamuját ne a pipa tálcájába, tányérjába szórjuk és ne a szénen gyújtsuk meg.
  • Vízipipázáskor ügyeljünk arra, hogy legyen szipka a szívóka végén, lehetőleg mindenkinek saját darab legyen. Ez higiéniai szempontból fontos.
  • A vízipipánál mindig az első ember izzít és a cső jár körbe. (Forgó pipák ekkor vannak előnyben társaságnál.)
  • Miután megkaptad a pipát, nyugodtan szívd, ne gyorsan erőből.
  • Amikor már eleget szívtál az adott körbe akkor NE nyújtsd át a szívókát, hanem tedd le az asztalra vagy a pipára, a következő személy onnan vegye fel.
  • Magát a pipát a társaság közé, közepébe szokás helyezni, hisz nem olyan nagy, hogy ne lehessen el látni és a társaság figyelmét is vonzza.
  • A vízipipázáshoz legalkalmasabb pozíció az ha a földre leteszünk pár párnát, középre beállítjuk a vízipipánk majd körbe üljük. A vízipipa ne legyen csípő fölött. Minden régi ábrázoláson a pipák vagy a földön vannak, vagy a csípővel megközelítőleg egy magasságba.

Ez csak egy rövid lista, azonban a leglényegesebb íratlan szabályokat, etikett részeket említi. Aki igazán hangulatosan szeretni vízipipázni annak ajánlom ezek betartását. Persze ehhez kel megfelelő társaság és hely. Bulikban is jó vízipipázni és szórakozóhelyeken, azonban az igazán hangulatos amikor otthon vagy egy keleties teázóban pipázunk. Ezek a kis szabályok a későbbiekben még bővülhetnek, ha találok forrásokat, anyagokat!

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply