A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Gumi tömítések

Az egyik leggyakoribb pótalkatrész közé tartozik a gumi tömítés. A tömítések anyaga gumi. Emiatt előfordulhat, hogy megég, például a kerámia alatti. Ezt könnyen észre vesszük, mivel undorító és erős égett gumiszagú, ízű lesz a füst. Ha nem ilyen hirtelen, de idővel barnulós színváltozással jelzi az öregedést és elhasználódást a kerámia gumi tömítés.

vizipipa-tomitesek

A tömítéseknek több fajtája is létezik. Lehet őket anyaguk, méretük, formájuk alapján (és még sok máshogy) csoportosítani. Itt most a feladatuk és helyük alapján csoportosítva találod meg ezeket.


1/a. Kerámia alatti tömítés: (Egyiptomi)

normal_egyiptomi_vizipipa_keramiaKönnyen felismerhető, hisz vékonyabb és puhább anyagú gumiból készülnek általában. (Vannak kivételek is, melyek vastag szürke/fekete gumiból készülnek.) Méretük közepesnek mondható. Legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni a szívókához szükséges tömítéstől, (2. a fenti színes ábrán) hogy ezt fel tudjuk húzni az ujjunkra kicsit.

Vannak vastagabb és vékonyabb változat. A vastagabb változat akár 3-4 mm vastag is lehet. Nagyobb méretű phunnel vagy vortex kerámiákhoz szokott kelleni olyan. Avagy többet húzunk egymásra a sima kerámia tömítésből.


1/b. Kerámia alatti tömítés: (Szír vízipipákhoz)

normal_szir_vizipipa_keramiahozA másik típusú tömítés a Szír vízipipákhoz való. A kerámia alsó részéhez jól illeszkedő, nagyon vékony és puha gumik. Időnként érdemes 2db-ot használni, ha már nagyon elvékonyodnak.

A szír tömítésekből gyakran előfordul, hogy többre van szükségünk. bátran használjunk akár 22-t is egymásra téve. Olyan is előfordulhat, hogy a szír kerámia tömítést az egyiptomi pipára tesszük fejjel lefelé, hogy elég nagy legyen a kerámia adapter átmérője a szélesebb talpú dohánytölcséreknek.


2. Szívóka / Szívócső csatlakozásánál lévő:

normal_szivoka_csatlakozashozAz ujjunkra már nem tudjuk felhúzni, hisz kis méretű és kevésbé rugalmas. Sokszor túl vastag is. Amikor nem tudjuk a szívócső végét belenyomni a szívócső adapterbe, akkor először a szívócső végére húzzuk a tömítést először és utána nyomjuk erősebben az adapterbe.

Esetleg előfordulhat, hogy picit be is kell nedvesítenünk, ennek a tömítésnek valóban jól kell szorulnia.


3. Üveghez való gumi:

normal_uvegtartalyhozNagyon megkülönböztethető. Hatalmas, (többihez képest) tömör fekete, kemény, idővel morzsolódik. Ez a legáltalánosabb típus. Van egy másik fajta is, mely nem szélesedik ki a felső részénél és olyan mintha menetes lenne és átlátszó részben. Ezeket főként a szír pipákhoz adták régen, de manapság egyre gyakoribb. Ezek világos színűek és szilikonosabbak, puhábbak mint a fekete. (Esztétikusabbak kicsivel talán, mivel nem látszódik a fekete gumi az üveg nyaka és a vízipipa test között.) Több méretben is kapható, alkalmazkodva a különböző üveg(száj)méretekhez.

Vannak olyan pipák, melyek az üveghez menetes csavarható résszel vannak rögzítve. Azoknak nem kell ilyen tömítést értelemszerűen. Több prémium kategóriás, menetes vízipipánál ezen részekhez is van egy nagyon vékony gumi gyűrű. Azonban hiányuk nem okoz gondot.


Tanács gumi tömítésekhez

  • Mindig legyen otthon 2 vagy 3 db tartalék. Gyakran ha túl erősen feszítjük, akkor elszakad és ha nincs gumi tömítést, akkor pipázás sem lesz. Készüljünk fel rendesen!
  • Pár havonta érdemes új tömítéseket vásárolni és cserélni a régieket.

Gumi tömítés vásárlás

Ha már vásárolunk, vásároljunk többet és a fenti tanácsnak megfelelő pár havonta cseréljük le a megöregedett tömítéseket. Ahogy öregszik egy tömítés, egyre kevésbé marad puha, ruganyos. Kellemetlen ha emiatt leesik a kerámia és kiégeti a szőnyeget, padlót, mikor ezt egy kevesebb mint 100 Ft-os befektetéssel megelőzhetjük. Nézze meg gumi tömítés vásárlási lehetőségeket a vízipipa vásárlás menüpontban.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply