A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Cocobrico, Coco Coal, Bamboocha nagy szén teszt

Mostani cikkünkben a leginkább népszerű természetes vízipipa szén márkákból válogattunk, hogy leteszteljük őket és kihirdessük a győztest. Mint tudjátok a természetes vízipipa egyik előnye, hogy kevésbé hamuzik és sokáig, egyenletes hőmennyiséget képes leadni, mindezek mellett pedig nincs mellékíze, a vízipipa dohányt ízét, aromáját érezhetjük csak. Nézzük hát, általánosságban mit is kell tudni az alábbi szenekről, melyeket most letesztelünk:

vizipipa-szen-teszt001

Cocobrico szén

Egész Európában, sőt a világon is nagy népszerűségnek örvend. Kiváló minőség, megbízható hőleadás jellemzi. Sok külföldi szavazást megnyert ez a márka. Izzítás közben is minimális szaghatás ér minket, hamuzás terén pedig szinte kiváló! Alig van hamuja, az is egybe marad amikor a csipesszel levesszük. Bővebben a Cocobrico természetes szén írásába olvashattok. Talán ez a márka a leghíresebb kókusz szén. Folytatás a Cocobrico -ról…

Coco Coal szén

Egy Magyar gyártó által, de Indiában készített természetes vízipipa szén. Mérete pont az ideális, tömörsége is megfelelő. Izzítás közben némi kellemetlen szagot áraszt, de izzítás után eltűnik és mellékíz nélkül képes a szükséges hőmennyiséget leadni, hosszútávon át a tömés végéig. Kevésbé ismert, de szintén kókusz alapú vízipipa szén.

Bamboocha szén

Egy viszonylag új, mindössze 1 éve piacon lévő vízipipa szén márka. A vízipipa márkáról és jó minőségről ismert Aladin cég gyártatja. Érdekesség, hogy ez nem kókusz szén, mint az előző kettő. Ez bizony bambuszból, annak elszenesítésével plusz préselésével készül. Nagy előnye, hogy puhább, így gyorsabban begyullad. Ez azonban egyben hátránya is, mivel nem bír olyan sokáig izzani mint társai és jobban hamuzik. Bővebben a Bamboocha szén adatlapján. Folytatás a Bamboocha -ról…

Most pedig nézzük is a tesztet. Igyekeztem fotókon mindent dokumentálni, így lássuk ezeket és fotók alatt a teszt leírását, információkat a szenekről.

Csomagolás, kiszerelés:

A Cocobrico kapható 0.25, 1, illetve 3kg-os dobozban. A 3kg-os dobozban megközelítőleg másfélszer akkora kockák vannak, mint a másik két dobozban. A Coco Coal kapható 0.25, 0.5, és 1kg-os dobozban. Mindegyikben egyform méretű vízipipa szén kokcák vannak. A Bamboocha ilyen 3db-os rúd formában van. A negyed kilós, 1 és 3kg-os dobozokban azonos méretűek vannak, de a 2kg-os papír zsákban picivel vastagabb szén rudak találhatóak.

A szén kockák eltérő méretűek. A hátsó, legnagyobb a Cocobrico szén. Ezt a teszthez félbe törtem. (Cocobrico darabolása) Bal elől a Bamboocha, jobb elől a Coco Coal.

vizipipa-szen-teszt005 vizipipa-szen-teszt004 vizipipa-szen-teszt003 vizipipa-szen-teszt002

A szenek igazából könnye felismerhetőek. A Bamboocha szénnél a két pereménél kiemelkedik és két vége egyenetlen, mivel kézzel kell eltörni, nem gépi vágás. A Cocobrico 2x2x2cm-es kocka, szépen vágva, felülete közepesen egyenes. A Coco Coal mérete 1x2x2cm, tehát fele akkora mint a Brico és felszíne érdes, sok üreget lehet látni.

Szén izzítás

Az izzítást egy házi készítésű elektromos vízipipa szén izzítóban csináltam.Tapasztalataim alapján a leggyorsabban a Bamboocha kezd izzani, ahogy a csomagolás ezt a gyors begyulladást is említi. A Coco Coal és Cocobrico jócskán lemaradnak az első 6 percben, ahogy a képeken is látható ez.

vizipipa-szen-teszt008 vizipipa-szen-teszt009 vizipipa-szen-teszt010 vizipipa-szen-teszt011

3-6-9-12 perc izzítás után.

9 és 12 percnél a szenek izzása már eléggé jelentős. A 12. perc után már teljesen átizzik mind a Bamboocha, mind a Cocobrico szén és Coco Coal szén is. (A Vulcano speciális vízipipa szén izzító  segítségével a szenek mindössze 8-9 perc alatt beizzíthatóak.) Az idő csupán a saját elektromos izzítómmal mért eredmények és csupán arányokat mutat. Gáztűzhelyen lehet tovább tart a szeneket beizzítani, de az idők arányosak, ott is a Bamboocha fog legkorábban izzani. Miután felkerültek a szenek a kerámiára, jöhet egy vízipipa és közben a stopper mérem az eltelt időt.

vizipipa-szen-teszt022 vizipipa-szen-teszt013 vizipipa-szen-teszt012

Hamuzás, hőleadás:

13 percenként levettem a szeneket, egy kis fém bögrébe lehamuztam, majd egy lapra öntöttem. Így jól látható, hogy 13 perc elteltével mennyi hamut is adott az adott vízipipa szén márka. (A képek nagyításához kattintsatok rá a képekre!)

vizipipa-szen-teszt017 vizipipa-szen-teszt016

A bal oldali képen látható, hogy a Bamboocha szén adta a legtöbb hamut az első körben. Igen, sajnos ez az ára annak, hogy gyorsabban izzik be, mivel nem annyira tömör. A Coco Coal is elég sok hamut hagyott maga után, ez az érdes felszínnek tudható be. Nagyobb felület – gyorsabb égés – nagyobb hőleadás. A Cocobrico nyerte az első fordulót, ő doba le magáról a legkevesebb hamut 13 percnyi vízipipázás után. A jobb oldali képen jól látható, hogy a hamu mennyisége fordítottan arányos a szén méretével. Ahogy nő a hamu mennyiség, csökke az izzó szén mérete. A legnagyobb vízipipa szén a kerámián a Cocobrico, így ebből a szempontból ő a legjobb.

A hőleadásról annyit mondanék, hogy mindhárom vízipipa szén márka egyenletesen adott hőt, nem kellett gyakran mozgatni a kerámiána  szeneket. A méret itt nem igazán számított, mivel mindhárom márka azonos méretben került a kerámiára. Így hőleadás szempontjából mindhárom szén nagyon jónak mondható.

vizipipa-szen-teszt023

Újabb 13 perc elteltével ismét levettem a szeneket, lehamuztam őket és a lapra öntöttem. Jól látható, hogy a Cocobrico továbbra is kevés hamut adott. A Bamboocha is kevesebbet mint első körben, míg a Coco Coal megközelítőleg ugyan annyit.  (Kép kicsit csal, a Coco Coal felső hamu kupaca kicsit szétfolyt csak.)

vizipipa-szen-teszt024vizipipa-szen-teszt025vizipipa-szen-teszt026

A képek önmagukért beszélnek. A vízipipázást még folytattam, majd olyan 50 perc környékén levettem a szenet. Ekkor már elég kis méretűek voltak. Érdekesség, hogy szinte megegyezzik a 3 vízipipa szén márka mérete a tömés végére.

vizipipa-szen-teszt027

Konklúzió

Ha összesítenem kéne az eredményeket, akkor két szempontot kéne figyelembe vennem. Mivel a szén ára igen fontos. Azt kell mondjam, hogy a Cocobrico nem véletlenül népszerű külföldön. Nálunk is, akik többet tudnak adni, költeni rá, azok Cocobricot vásárolnak. Azoknak akiknél kisebb a pénzügyi keret, remek választás az Aladin Bamboocha szén vagy a Coco Coal szén. Mindkettő árban alacsonyabb, minőségben pedig éppen, hogy csak lemaradnak a Cocobrico széntől.

Minden dobozból előfordulnak rosszabb, jobb adagok. Ezekről sajnos nem tehetünk sem mi, sem a kereskedők. Sőt gyakran még a vízipipa szén gyártók sem. A tesztelésnél mindhárom szén doboz jó volt, semmi problémát nem tapasztaltam velük. Ajánlatos kisebb kiszerelés vásárolni ha egy új vízipipa szén márkát szeretnénk kipróbálni.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply