A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa ásvány és dohány ízesítése

Tudni kell, hogy ezeknek az ízesítőknek két nagy alkategóriája van, a frissítők és az ízesítők. A frissítőket a régi, szárazabb dohányok frissítésére használjuk, ezért ezek natúr dohányok és ásványok teljes ízesítésére gyengék, alkalmatlanok. Erről bővebben itt: Ízesítő és frissítő különbség.

Ízesítőkből itthon három márkához juthatunk hozzá, ez a három a Bisan, a Shishasyrup és az Elements. Ezek kifejezetten natúr dohányok és ásványok ízesítésére valók. Használatuk nem egy bonyolult procedúra, csak rájuk kell önteni az ízesítőt, lényegi különbség a mennyiség használatában és a felszívódási időben van.

Az Elements Ready dohánynál például elég csak összekeverni őket és azon kívül, hogy hagyjuk állni, más dolgunk már nincs vele. Ellenben, ha házilag veszünk finomra vágott, száraz dohányt, előtte ki kell mosni, főzni 3-4x, hogy gyengüljön az ereje. Erről külön videó és cikk itt: Dohány előkészítése.

Házilag mindent? Kérdés szokott lenni, hogyan érdemes ételaromákkal, házi praktikákkal ízesíteni. Azonban ezek használata nem javasolt, mert az eredmény nagyon ritkán sikerül jól. Sem állagban, sem színben, sem ízben nem hozzák az elvárható szintet, így igazából csak idővesztegetés szerintünk.

Az ásványokat nagyon egyszerű ízesíteni, előtte azonban érdemes kifőzni őket, akkor lesznek jók, ha már fehérek és szárazak. Egy videót a vízipipa kő, ásvány tisztításáról itt találsz. A melaszt használat előtt kicsit rázzuk fel, majd öntsük rá a tubus (100 ml) 1/3-át az ásványokra. Ez a mennyiség bőven elég, és így a tubus is elég három alkalomra minimum. Ezután rázzuk össze és, ha a kavics besötétedik, akkor szépen lassan magába szívja a melaszt. Ha ezzel végeztünk, tegyük félre 2-3 órára, vagy akár egy egész napra és időnként rázzuk meg. Ennyire egyszerű. Mielőtt még bárki is az ízesítőbe konkrétan beáztatná az ásványt, annak szólnánk, hogy ez gyakorlatilag a melasz pazarlása lenne. A túl sok ízesítő csak lefolyna a kerámiában vagy ott maradna az alján.

Egy 40g-os dohányhoz ezzel szemben mind a 100 ml ízesítőt érdemes felhasználni. A dohány felét tegyük egy dobozba, majd rétegezzük az ízesítővel, mintha tortát készítenénk, így jobban átitatódik. A dohánynál nem elég a 2-3 órás pihentetés. Ajánlott legalább egy hétig hagyni, hogy jól megszívja magát. Mindennap rázzuk meg vagy keverjük át kicsit, hogy a melasz teljesen átjárja és egyenletesen ízesítse. Ha nagyon tocsog, egy kis várakozással az is helyre áll. Ha nem, akkor elképzelhető, hogy kevés dohányhoz kevertük.

Amint láthatjuk nem bonyolult az ízesítés, tényleg csak mennyiségi és időtartami különbségek vannak, maga a folyamat nagyon egyszerű.

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply