A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Nakhla

Hazánkban az egyik ( ha, nem a ) legismertebb márka a Nakhla vízipipa dohány. Minden vízipipa, illetve dohányboltban megtalálható. Közepes minőségű dohány, melynek íz palettája igen széles. Ára az olcsóbb kategóriában helyezkedik el, így a széles íz választék és megfizethetőség párosa hozza a sikerét.

Nakhla, Nakhla Mizo, Nakhla Mix vízipipa dohány

A Nakhla company 2008-ban előrukkolt egy új termék családdal, a Mizo-val. Az új dohányaival a cég fel kívánta venni az új fajta, mosott felső kategóriás amerikai dohányokkal a versenyt. Ez sikerült is, azonban most nézzük a sima Nakhla vonal dohányait.

Nakhla Mizo

A Mizo a Nakhla dohány márkán belül képez egy termék családot. A cégnek ezzel a célja a prémium, felső kategóriás nyugati vízipipa dohányokkal való konkurencia felálítása volt. Összességben sikerült is. Egy olcsó és Al Fakher-el azonos minőséget hoztak. Igaz még szegény az íz skála, viszont ez még bővülhet. Jelenleg megközelítőleg 10 ízben kapható.

Nakhla Mix és Ice

A Nakhla cég 2011-ben beszállt, a kevert ízek piacára is. Eddig csak különálló ízeket kínált. A Nakhla Mix a legnépszerűbb dohány keverékeket vette alapul és egy két érdekes, merész ízt is párosított. Vannak koktélos aromák is, hogy a modern trendeket kövessék. Nakhla Mix Ice 2012-ben debütált. A vízipipás, mint legkedveltebben szabadtéri dohányzási forma, főként a jobb időjárás, melegebb idő esetén fokozódó tevékenység. A melegben pedig milyen más, mint a mentás, hűsítő ízek lennének az uralkodók. Ezért létrehozta a cég saját termékcsaládját, melybena  kedveltebb (szőlő, alma, málna stb.) aromákhoz mentolt párosítanak.

Nakhla dohány csomagolás

nakhladobozok naklhadohanyok nakhla-mizo-500g

50g-os kiszerelés

Elsőként megemlíteném, hogy a nakhla dohányokon a külső átlátszó fólián MINDIG van egy minta, ahol fel lehet tépni. Ez igazából nem a kibontást segíti, hanem a dohány eredetiségének meghatározását. Maga a doboz többféle kinézetű lehet. Van amiken igen egyszerűen a dohány ízének a képe látható némi szöveggel, másikon pedig ezüstös a csomagolás. Belül egy ezüstös fényű, a cég emblémájával mintázott csomagolás található. Ezt felbontva a dohány egy fóliába tekerve található. A kis 50g-os csomagolásnál némely dobozoknál átlátszó a belső csomagoló anyag, s nincs rajta a cég logo-ja. Az is normál Nakhla.

250g-os csomag

Teljesen meg egyezik az 50g-os kiszerelésével, csak értelemszerűen nagyobb méretű.

Darabolás:

Viszonylag jól aprított, bár gyakran előfordulnak nagyobb darabok, melyek megnehezíthetik a kerámia tömését.

Nedvesség

Átlagosnál kicsit szárazabb, emiatt a többi márkánál könnyebben kiszáradhat.

Illat

Erős, kissé túl tömör is 1-2 íznél. Könnyen felismerhető illat a jellemző.

Íz

Van amelyiknek karakteres, erős íze van, viszont van amelyiket alig lehet felismerni. (pl. Vaníliára nem lehet ráismerni.)

Ízek

Az alap íz skálában képviseli magát főként ez a dohány, azonban vannak prémium kategóriás kiszerelésűek is az alap ízekben.

Kiszerelés

50;250; gramm (külföldön akár 1000g-os konzervben is megvásárolható)

Minőség

Normál dohányai 7/10, a Nakhla Mix, Mizo, Ice 8.5/10

Származás

Egyiptom

Tapasztalatok

Vannak ízek, melyek nagyon erősek és finomak, viszont vannak amiket alig vagy egyáltalán nem lehet érezni. Továbbá valamelyik íz sokáig, van amelyik kevesebb ideig bírja az izzást. Érdemes odafigyelni, hogy alaposan vissza csomagoljuk, megelőzvén a korai kiszáradást. Nem érdemes nagyobb mennyiséget tömni a kerámiába, hisz mivel nem túl nedves így a dohány teteje megéghet miközben az alsó része még alig kezdett el izzani.

Összegzés: 7 / 10 pont

Pozitívum:

  • Széles ízpalettán nagyon sok íz megtalálható
  • Legelterjedtebb hazánkba
  • Olcsó viszonylag
  • Egyes ízek igen jók

Negatívum:

  • Könnyen száradó dohány
  • Egyes ízekben nagyot lehet csalódni
  • Volt már importálási gond, emiatt hiány belőle
  • Dohány nem nagyon nedves, így rövidebb ideig bírja a tömés

Weboldal

  • Hivatalos: www.nakhla.com
  • Hazai, magyar nyelvű rajongói oldal: Nakhla Magyarország
Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply