A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Ajánlott csomag kezdőknek

6

Többször fordult elő, hogy kérdezték tőlem: Milyen pipát és kiegészítőket ajánlok egy kezdőnek? Ilyenkor persze jöttek a részletek, hogy x forintot szán rá, de azért szeretne valami jót, ilyen meg olyan formában, satöbbi.. satöbbi.. Így gondoltam összeírok egy kezdő csomagot és árakat, hogy könnyebben tájékozódhassatok.

Vízipipás csomag kezdőknek

A csomag igazából a szükségesebb kiegészítőket és egy közepes vízipipát tartalmaz. Azoknak ajánlanám, akik most próbálkoznak meg szép és ízes szokással. Nézzük mikre is lesz szükségünk:

  • Alap vízipipa: Itt lehet az kínai noname vagy Top Mark. Ezektől nem kell semmi extrát várni. Nem érdemes kezdőnek egy nagy méretű (55cm fölötti) pipát vásárolni. Azonban nem is ajánlott a legkisebb 24 illetve 37cm-es típusokat venni. Én a 47cm-est ajánlanám. Ennek ára internetes megrendeléssel 4500Ft és 5500ft között mozog. Ezekhez minden helyen jár vízipipa kerámia, ami egy sima egyszerű agyag egyiptomi. Egy szívócső, ami nem mosható és egy csipesz. Egyes helyeken adnak ajándékba a mosáshoz használatos keféket a testhez és az üveghez.

piros-tiopmark-vizipipa piros-24-vizipipa
A kis 47cm-es TopMark | A 24cm-es kis noname piros

Ilyenkor már megvan maga a vízipipánk és a szükséges kiegészítők. (Kerámia, csipesz, szívócső) Most kell néznünk valami finom dohányt. Dohányok közül két fajta van. Az egyik a mosott a másik a tradicionális. Azok akik rendszeresen cigarettáztak pipázás előtt, azok mindegy melyiket választják. Akik viszont nem, azoknak érdemes a mosott dohányok közül választani, mivel ezek gyengébbek, kevesebb nikotint tartalmaznak. Szemezzünk az ilyen dohányokból!

  • Mosott dohány:
    Al Masah: Egy igen kedvelt és népszerű márka nálunk. Azonban jelenleg nem érdemes vásárolni ebből, mivel  többségük lejárt szavatosságú már. A közeljövőben várnak friss szállítmányt, aminek feketés-kékes doboza lesz. Abból nyugodtan lehet már venni. Közepesen erős ízek jellemzik a márkát, így a kezdőknél nem fordulhat elő, hogy az erős íz zavarni fogja őket.
    Al Fakher: Jelenleg ez a márka is már ‘romlandó’ félben van, mivel régiek a készletek és eléggé meg is fogyatkoztak. Elvileg tavaszra ígérték a friss szállítmányt, ami ki tudja meddig fog húzódni.
    Ajánlott ízek: Almás, vegyes gyümölcsös, cseresznyés, görögdinnye, őszibarack, eper és egyéb gyümölcsös ízesítésűek.


Nakhla Mizo – Őszibarack | Al Fakher – görögdinnye
A szerkesztő személyes ajánlata ez a két dohány!

Most már van dohányunk és vízipipánk. Most nézzünk hozzá való szenet. A kezdőknek leginkább az öngyulladós szén ajánlott. Ezek közül is van 33 és 40miliméter átmérőjű szén korong. A szén méretét úgy határozzuk meg, hogy a kerámiát majdnem lefedje. Ha nagyobb méretű a kerámia, akkor könnyen megoldható, hogy például 2db 33miliméteres szenet vagy 3db fél 40 miliset használunk. ( Videó a segítséghez: Belga öngyulladós szén teszt)

Amire feltétlenül ügyeljünk, hogy amikor meggyújtjuk az öngyulladós szenet, akkor várjuk meg amíg körbeég! Ez időre lehet a csipesszel fogni vagy simán letenni a vizipipa tálcájára. Ha már teljesen körbeégett akkor feltehetjük a kerámiára, de előtte még 4-5x fújjuk meg óvatosan. Hazánkban két fő márka terjedt el az öngyulladósok közül. A holland szénnek nevezett 3kings és a Belga. Ezek hoki korong formájúak, könnyen törhetők, felső részük domború, alsó pedig homorú. Ajánlott hozzá hőtartó sapkát vásárolni kiegészítőként és akkor hosszabb ideig képes leadni a megfelelő hőt a szén.

  • 3kings / Holland szén: 10db/rúd kiszerelésben kapható, szinte bármely boltban. Ára a 400 és 800Ft között mozog. Izzási ideje 33mm: 30 perc, 40mm: 45 perc körül van.
  • Belga: Itt is 10db szén korong van egy rúdban, ami 300-800Ft közötti áron kapható. Hőleadása megegyezik a 3kings-ével.


3kings holland szén | Belga 50 mm-es szén

Így már meg is van minden ami csak kell egy kezdő vízipipásnak. Szén, dohány és persze egy pipa. Ha nem tudod melyik dohányt is próbáld ki, akkor olvass bele dohány tesztjeinkbe (részletes és beküldött tesztek) vagy nézz be a videós tesztjeinkhez.

Összegzés:

Ez a csomag amit itt most ajánlottunk egy kezdőnek való. Összköltség megközelítőleg 6000-7000Ft körül mozog, attól függően ki mennyi dohányt és szenet vesz mellé. Egy ilyen csomag vagy egyszemélyes vagy max kisebb csoportos vízipipázásokra használható. Minden kezdőnek ajánljuk, hogy fokozatosan fejlessze a készletét, így kezdésnek egy ilyen összeállítás is tökéletesen megfelel.

Hamarosan jelentkezünk majd a középhaladó és haladó ajánlatainkkal is.

Share.

6 hozzászólás

  1. Annyit tennék hozzá, hogy nem árt, ha beszerez a kezdő pipás 1 tekercs alufóliát is, mert a pipához kapott széntartó konzol, csak a kedvét fogja szegni az első próbálkozás után. Esetleg nem árt a hőtartó sapka tulajdonba vételén is elgondolkodni, bár könnyűszerrel helyettesíthető alufóliával is.
    Jó lett volna nekem/nekünk / lett volna annak idején ilyen segítségünk, mikor kezdtük!
    Nagyon jó leírás, különös tekintettel a dohányokra. Minden kezdő és leendő vízipipás nevében köszi Syska!

Leave A Reply