A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Shiazo – Első benyomások

51

Az utóbbi időben, a leginkább figyelmet felkeltő újdonság, a Shiazo. Sokan már olvashattatok róla egy keveset, de most sikerült nekem is hozzájutni. Így gondoltam kicsit bemutatom, hogy mi is ez, hogyan is működik, mit is ígér a gyártó. Persze először, tisztázzuk is, mi is az a Shiazo.

A shiazo nem más, mint egy dohány helyettesítésére alkalmas, szívható, ízesíthető aprított kőzet. Bizony, sok kicsi kő, kavics. Egy üreges, leginkább mészkőre hasonlító anyag az ami, felszívja a melaszt. Két féle változatban kapható:  ízesített és natúr, száraz. Az ízesített, már alapba tartalmazza a dohány ízesítőt, míg a száraz csak a tiszta, kiszárított kavicsokat tartalmazza.

shiazo foto

Ha ez nem dohány, akkor még is miért írtam dohány ízesítőt az imént? A száraz változathoz bármikor hozzákeverhetjük a külön vásárolt dohányízesítőt. Ez nagyon jó ötlet a gyártótól. Jelenleg az ízesített típusból 20 féle aroma változat kapható. A szárazzal viszont mind Elements, mind Bisan ízesítőkkel elkészíthetjük. Így számtalan ízesítést készíthetünk.

Egy darab shiazo

Magának a shiazonak két nagy előnye van. Nem tartozik jövedéki termékhez, így nem fogják olyan magas adók sújtani. Ára jelenleg [onlymembers]1500Ft körül mozog. Ezért cserébe 100gramm ásványi követ kapunk cserébe. Legyen szó már gyárilag ízesítettről vagy a szárazról. Gondolom most páran azért magasnak tartanátok az árát. Nézzük akkor a másik nagy előnyét, ami talán megváltoztatja a véleményeteket.

shiazo a dobozaban

Újra hasznosítható. Megtömöd a kerámiád vele, elszívod. Ezután fehér színű lesz, félre teszed egy külön dobozba. Amint elfogyott mind a 100g így, vízben kicsit kimosod és hagyod száradni. Ha megszáradt nagyjából, akkor ráöntesz megközelítőleg 40ml ( 1/3 üvegcsényi ) Elements vagy Bisan ízesítőt. Időnként (lehetőleg minél hamarabb) forgassuk meg és rázzuk össze. Várunk 1-2 órát, míg a shiazo kövei beszívják az aromát és a melaszt. Ezzel kész is és lehet tömni, izzítani a szenet hozzá.[/onlymembers]

A puding próbája az evés, ahogy mondani szokták. Azonban még nem volt időm alaposan letesztelni, így addig nem mondanék véleményt. Én örömmel fogadtam ezt a terméket, sok elvárásom van felé. Hamarosan egy újabb bejegyzésben már megírom a tapasztalataim. Ha további képekre vagytok kíváncsiak, akkor nézzétek meg a Vízipipás Galériát.

Frissítve: Időközben elkészült az első videós teszt is a Shiazo-ról.

Frissítve #2: Felkerült a felső menüsorba a Shiazo adatlapja is, amely összefoglal minden információt.

Share.

51 hozzászólás

  1. Jó kis cikk.
    Én nekem is megvan a tapasztalatom ez ügyben.
    Bluberry és Pinacoladat teszteltem és amit már elhasználtam azt dragonfruit-tal ízesítettem.
    Kicsit fura ez az egész, de nagyon jó. 🙂
    Egy bajom van a cikkel kapcsolatban. :$
    30ml folyadék kell a kavicsokhoz! 🙂
    (ne pazaroljunk, válság van 😛 )

  2. sYska

    Köszönöm, a teszt feltehetően kedden fog elkészülni és szerda-csütörtök tájékán fog felkerülni videós formában. A hagyományos írott verzió lehet, hogy előbb. 🙂

    Tomka: Nem baj, ha kicsit többet teszünk rá, mivel utána benne marad az üvegcsében, így csak a kimosott és kiszárított elhasznált követ kell újra belekeverni. 🙂 Körforgásban. 😀

  3. Sziasztok. Kipróbáltam ezt a kavicsos dolgot, vettem egy dobozzal citromos ízesítésben. Megtömtem vortex kerámiába, 3 irányba 3db téglalap al-fakher kókusz szén. ( így szoktam dohánnyal tömni, és teljesen jó) Hőtartó fel, melegítés. bemelegszik, irtózatos füst, hibátlan íz, minden ok, 10 perccel rá, kapar mint az állat, és semmi íze már… Levettem a kermíát, és hófehér az összes kő, melasznak nyoma sincs. Esküszöm 10 perc volt kb, és majdhogynem a fél doboz kavics belement a vortexbe. Mit rontottam el? Túl nagy volt a hő? Vagy miért fogyott el ilyen hamar? (nem folyt le a pipa testbe a melasz..) Valaki help! Ez így nem tűnik gazdaságosnak

  4. Ákos:
    Biztos, hogy sok volt a hő!
    Most próbáltam, már túl vagyok egy doboz felhasználásán, és simán működött, 3 coconarával, tangiers phunnellel, nargilem, és KM pipákkal.
    Nem tapasztaltam egyik esetben sem az általad leírtakat.
    Annyi, hogy az íz, nekem nem annyira jött be /cherry volt/, nem volt realisztikus. A füst mennyisége brutális, és a minősége is. A füst illata viszont nagyon hasonlított a cherryre.
    Összességében azt tudom mondani,hogy ha leváltani nem is fogja a hagyományos vízipipa dohányokat, de jó alternatívát nyújt arra az esetre, ha valaki nem bírja a dohányt, illetve a szülei ellenkezését szeretné csillapítani!

  5. Nekem a tapasztalatom:
    Tökéletes íz és füst (ahogy előttem is sokaknak), bírja a szén végéig (Aladin – Bamboocha) és gazdaságosan használva 2 tömés után maximum az 1/3-a fogyott el a cuccnak.
    Egyetlen gondom vele: Ahogy közeledik a végéhez, egyre jobban szén íze lesz. Ennek oka, hogy a lyukakon a hamu be-be hullik a kövekre és rájuk tapad. A végén meg már csupa fekete a kerámia belülről és az alatta lévő tömítés is. Kis lyukakat használok, dohánynál nem volt eddig ilyesféle gondom (meg ott ezt észre se venni). Tud valaki erre ötletet mondani?

  6. hello egy kérdés vlaki próbálta már a málnás kavicsot?:)
    egyik nap vettem kipróbáltam és viszonylag gyorsan elfogy.
    ez lehet azért mert mint dohányok között is van külömbség ugy bizonyára itt is a másik az lehet hogy nem olyan széles kerámiám van hanem ami egy 70cm es pipához alapbol van és olyan sokat nem tudok beletenni. véleményeket szivesen veszek. lassan én is tapasztaltabb leszek a kavics témában:P

  7. A sultancenter-be is kapható, 1400ft/doboz, rengeteg ízben!
    Továbbá annyit tennék hozzá, ami a videóban szerintem hibás, és egyenlőre mindenki hibásan gondolja! A kavicsot pipázás után igen is el kell mosni, megvárni, míg megszárad,  és utána vissza a dobozába a többi közé…kicsit megrázni, és újra az összes szem kavics használható!!! nyilván ez addig játszható, amíg a doboz alján látsz 1 rétegnyi “levet” ugyanis azt a többi kavics ami benne van nem tudja felszívni már, de amit már elszívtál kavicsot és kimostad, ha visszarakod bele, az fel fogja szívni! így 1 doboz akár 10+ tömésre is elegendő lehet! én az 5.-nél járok, és bőven van még az alján elég lé, legalább 5höz még biztosan,de ahogy így arányaiban nézem akár 20is simán kijöhet belőle^^

  8. Sziasztok!
    Én egy rózsás ízűt próbáltam ki, amit a SZK-ból frissen vettem egy Nammor csővel. Volt aki óvott tőle, hogy nem fog ízleni, de bizton állíthatom, hogy ennél finomabb tömésem talán az Earl Grey (Nakhla) volt csak!
    Csak ajánlani tudom mindenkinek.

  9. Sziasztok!
    Én ma vettem ilyen kavicsokat…Nagy Vortex kerámiám van, azt ajánlották, nekem bejött, hatalmas a füstje, intenzív íze van (kétalmás), citromosat még nem próbáltam, de vettem olyat is. Nammor csövev szívtuk ketten, és arra lettem figyelmes, hogy az egyik csőben erős volt a másikban pont jó…Valami ötlet??.. 5 centis szén volt rajta.
    Az elcsúsztatott fólia jó ötletnek tűnik, ki fogom próbálni…

  10. 50 mm átmérőjű szén (öngyulladó, belga) Alapból 2 csöves pipa, A csövek teljesen újak, Nammor csövek, ma citromosat kipróbáltuk, nem volt nagy különbség a két cső között, csak a kétalmásnál éreztem..
    Az elcsúsztatott fóliára azt értem, hogy a rétegeket nem ugyanott kell kilyukasztani…kilyukasztod mindent és elcsúsztatod..Így értettem

  11. Sziasztok, olvasgattam amiket a shiazo kőről írtatok… Nos, az a szerencse ért, hogy a MÁFI-ban, geomókusok közt dolgozok, és a kollégák bevizsgálták nekem a shiazo követ. Képzeljétek el, nem a Marsról való, nem speciális termék, hanem közönséges clinoptilolit!! Ez az egzotikusan hangzó név takarja azt a közönséges andezitet, ami annyira szét van mállva, hogy már útalapba sem jó, épülethez sem jó, semmire sem jó!! Egyetlen pozitívuma, hogy mát ként sem tartalmaz, ami azért adna egy bukét a pipába. Hogy felszívja az aromát, és gőzként adja vissza? Persze! Felszívja, mert kissé porózus (akár a darált tégla…) és gőzként adja vissza, mert a széntől felhevülve ezt kell tennie a fizika törvényei szerint! A gőzt itt is a glicerin adja, mint mindig, érezhető is az enyhén túlhevült kőből a hőbomlást szenvedett glicerinből keletkező akrolein csípőssége. Na, ennyit a legendáról! Üdv Feco

  12. Sziasztok!
    Az a kérdésem lenne ,hogy most vettem 1 új pipát TopMark 55cm-es 2 csövü gyári kerámiája van és ilyen kommenteket olvastam h 1 kis alufoliát tegyek a dohánytartó aljára és a nagy lukak helyére kicsiket lyukasszak bele és nem fog kaparni a shiazo meg, hogy hány rétegü alufoliát tegyek rá és jobb ez a 2 réteg alufolia elforgatva?Mert az az igazság nem akarok ugy venni ilyen követ ,hogy nem vagyok benne biztos ,hogy beválik e? Mivel én néztem 1 kg os kiszerelést 5000Ft-ért és ha azt mondjátok minden ok l esz vele akkor megevszem mert ezzel az 1kg ossal jól lehet spórolni vel.Arra kérlek írjatok vissza.
    Üdv. Áron

    • sYska

      Hello!

      Hát ezt nem tudom hol olvastad, hogy alufólia kell alá és nem kapar. 🙂 Ez hülyeség. Azért kapar, mert megég, sok hőt kap. Addig meg ne vegyél 1kg-osat, amíg nem vagy biztos a dolgodban, inkább először vegyél egy kis dobozzal.
      Biztosra meg sose tudsz menni, mert egyrészt rá kell érezni a kavics tömésre, más felől pedig sosem sikerült pont úgy két tömés.

  13. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan vissza írtál.
    Ugyebár azt írtad hogy azért kapar mert sok hőt kap.
    Megtudnád mondani, hogy milyen szenet és abból hányat tegyek rá?
    Meg persze a hősapka.Az csak az első 2-3 perce szükséges? Meg, hogy hány réteg alufóliát tegyek rá.

    Jah, elfelejtettem megkérdezni, hogy haggyam-e ezt a gyári dohánytartót vagy cseréljem le? Én ilyen kommenteket láttam ,hogy az el nefes mini phunnel az 1. legjob. És ez a phunnel nem a legnagyobb és nem is kell rá olyan sok kavicss ,hogy ez a dohánytartó meddig birja? Mert lehet megéri lecserélni 3000Ft ért ha kevesebb kavics kell hozzá de ugy is jól birja.

    Utolsó:D Melyik a megbízhatobb a shiazo vagy a shisharoma?

    • sYska

      Kerámiától függ a szén mennyisége. Olvass utána pl. mindkét ásvány honlapján van fent szén-mennyiség ajánló.
      Hősapka csak az elején kell.

      Döntsd el te, hogy jó-e az alap kerámia. Az ásványmárkak közül meg olvass fórumon tapasztalatokat, vagy még jobb ha mindkettőből kipróbálsz 1-1 kis dobozt.

  14. Hello!
    Tegnap jött meg a csomag ( Aladin Evulution, 100 gramm citrom/menta shoazo kő és 100 gramm dupla almás)Nem is tudom mit mondjak nem volt nagy szám..először is nem birta sokáig, másodszor nem volt olyan nagy füstje persze lehet én tömtem rosszul meg persze gyári kerámia volt. rátettem 1 öngyulladó szenet akkor nem kapart rátettem még 1 et h legyen nagyobb füstje és ugy kapart mint a szar..nem adta át azt az izvilágot amit kellet volna citrom mentából még csak a citromot se éreztem 2 réteg alufoliával csináltam.ha tudtok segiteni akkor írjatok

Leave A Reply