A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

A kormány elfogadta a trafiktörvényt

4

Avagy bajban a haza dohányzó fele. A héten elfogadta a parlament a trafiktörvényt. Így 2000 lakosonként lehet egy dohányt árusító üzlet. Ezen üzlet csak dohánytermékeket és hozzá sorosan kapcsolódó dohányzási kiegészítőket árulhat. Semmi mást nem, így sem rágót, sem csokoládét és még kávét sem. Itt csak a 2000 főnél kisebb településekben van lehetőség. Továbbá a repülőterek vámmentes üzleteiben lehet még dohánytermékeket forgalmazni.

Arról, hogy a vízipipa és kiegészítői (kerámiák, szívócsövek és minden!!!) mennyire kapcsolódnak szorosan a dohányokhoz, még nem tudni. (Oké, mi tudjuk, hogy nagyon szorosan kötődnek, de a nagyokosok nem értenek hozzá, akik az intézkedéseket hozzák…) 2012. November 15-ig kell a hivataloknak kiírni a koncessziüs pályázatokat, kik célozhatják meg, hogy dohányt árusítsanak. Ezt követően 60 napig lehet kérelmezni. (Egyes információk szerint 8 millió forintot kell letenni, hogy pályázni lehessen.) A jelenlegi dohányforgalmazó üzletekben 2013. Július 1.-éig lehet vásárolni. Jelenleg 44.000 helyen lehet dohánytermékeket vásárolni. A törvény életbe lépése után, mindössze 7000 hely lesz. Olyan információnk nincsenek, hogy vajon jelenleg hány üzletben kapható vízipipa dohány, de minden bizonnyal számottevően csökkenni fog. Így nem csak cigarettások, pipások, hanem mi, vízipipások is nehezebben fogunk dohányunkhoz hozzáférni.

Annak ellenére, hogy a kormány ezzel a kis, családi vállalkozásokat támogatná, kíváncsi lennék hány családi dohánybolt rendelkezik több mint 8 milliós szabad, fölösleges tőkével. Miként a dohányokon minimális pár %-os haszna van az üzleteknek, így igen csak kétessé válik sok száz dohánybolt sorsa. Volt szó, hogy módosítják a javaslatot és benzinkutakon is lehessen kereskedni dohánytermékekkel, de ezt a javítást végül nem tették bele.

A jövő júliusi határidő után, a dohányos boltokon csupán a “Nemzeti Dohánybolt” és a szokásos +18-as karika lesz látható. Igyekszenek a nagy multik márkái mellett erősíteni a kisebb, hazai cigaretta gyárak termékeit is, például olyan módon, hogy nem lehet egy márka nagyobb reklámja az üzletben. A kor ellenőrzése is fokozottabb lesz, hisz a kormány egyik célja a fiatalok dohányzástól való távol tartása.

Talán többeknek jó hír, hogy a törvény nem fog a vízipipa ásványok kereskedelmébe beleszólni. Tehát vízipipa kavicsokat szinte bármely bolt árusíthat. Viszont további rossz hír, hogy hamarosan tovább fog drágulni a dohánytermékek adója, így ára.

Share.

4 hozzászólás

  1. Amúgy ezeket a 37cm-s pipákat lehet shiazoval használni? Csak mert olyan pipa kéne amit tudok hordozni magammal könnyebben, mert mászkálok elég sok helyre… És mostmár nem akarok dohányozni, cigit is most tettem le… tudom vp-dohányban kevés van nikotinból, de attól még valahogy kételyeim vannak hogy nem húzna e vissza.

Leave A Reply