A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Felvilágosítás

Ebben a fórumban: Felvilágosítás Hozzászólás

  • , Hozzászólás ID: #68875
    sheeshamaster
    Felhasználó
    sheeshamaster
    • Hozzászólás: 819

    Hi!

    Az egyik neves hazai vizipipás blogon találtam a következő kiírást (3 részben van fent az oldalon):

    1.

    “Üdv!

    Egy kis kémia óra:

    CO azaz szénomonxid egy szén és egy oxigén atomból áll

    CO2 széndioxid egy szén és két oxigén atomból áll

    Az égéshez mint azt már tudjuk oxigén kell. Ha fát égetünk a fa szén atomjai egyesülnek az oxigén atomokkal az égés során, ekkor CO2 keletkezik. így a szén atom minden szabad elektronja kötést alakít ki. Ha a vérbe kerül, kevesebb oxigén jut a szervezetbe, ezért szédülés, fejfájás, hányinger tünetei jelentkeznek. A szervezetbe kerülő oxigén is széndioxiddá alakul, majd eltávozik a tüdőn keresztül. Egyszóval a széndioxid nem káros, ellenben ha széndioxid van a tüdőnkbe akkor feltehetőleg oxigénből kevesebb jut ezért produkálja az ember ekkor a fentebbemlített tüneteket.

    A szénmonoxid (CO) is égés során keletkezik, de az ilyen égésnél kevés oxigén van a folyamat teljes lejátszódásához, ezért nem tud két oxigén atom csatlakozni egy szén atomhoz, cuspán egyetlen egy. Ennek a következménye, hogy a szénnek marad két szabad elektronja, amivel képes kötéseket kialakítani. Amennyiben a CO a szervezetbe kerül könnyedén alakít ki kötést más anyagokkal, így a vér egyes alkotóelemeivel. Rövid távon a hatása ugyan az, mint a CO2-é, de hosszútávon komoly szervi károsodásokat okoz, illetve egy meglepően kismennyiség is halált okozhat, mivel az oxigén elszállítására képtellenné válnak a vörösvérsejtek, mivel a szénmonoxid elfoglalja a tiszta oxigén helyét, így fulladást okoz. Kis mértékű CO mérgezés vérátömlesztéssel gyógyítható.

    Röviden tehát, ha tényleg CO mérgezése van az illetőenk aki vízipipázik, már jó eséllyel alulról szagolja az ibolyát. Illetve már nem szagolja…

    A leírás alapján inkább a kevesebb oxigén és a nagyobb mennyiségű nikotin álltal kiváltott tüneteket vélem felfedezni. A füstből szervezetbe kerülű CO2 miatt enyhe légszomj alakul ki, ami a nikotin álltal felpörgetett agynak kellemetlen, mivel több oxigént fogyaszt, így rövid időre érezhetőek ezek a tünetek ilyenkor érdemes pár levegőt is venni, mielőtt a csőbe szívnánk bele.”

    2.

    “Nem akartam, hogy a félelem miatt fogyatkozzon meg a vízipipás társadalom:) Na persze valóban kevésbé ártalmas mint a sima dohány, de azért a mértéktartás itt sem árt. Még egy kis tájékoztató jellegű írás:

    A kátrányt súlyánál fogva a víz jól megszűri, de a füst pontos összetételét nem ismerjük és ez márkánként, és ízenként is változik.

    amúgy a másik alaptalan félelem a nikotinnal szemben létezik. A nikotinból nagyon minimális mennyiség képes az ember azonnali halálát okozni. Ez tény, ahogy az adrenalin is képes nagyobb mennyiségbe ezt okozni, vagy éppen a THC(a “fű” hatóanyaga), de az utóbbi három vegyületre igaz, hogy mind háromra szükség van az élethez. A nikotin az emésztésben és az agyműködésben játszik fontos szerepet, és jobbára növényeken keresztül jut a szervezetbe (gyümölcsök, saláta…). Az adrenalin a cukor lebontásában játszik fontos szerepet, míg a THC az agyműködéshez elengedhetetlen vegyület. (a THC-t, és adrenalint a szervezet megtermeli magának többlet bevitelre nincs szükség)

    Azon kívül hogy az utóbbi három vegyületre igaz, hogy kell a szervezetnek, és az is hogy nagy mértékben súlyos károsodást okoznak. A nikotin az emésztést épp úgy ahogy segíti fel is boríthatja, az adrenalin súlyos izomkárosodásokhoz vezethet, ami a szív és tüdő számára igen veszélyes, a THC pedig bár serkenti az agyműködést nagy mértékben megterheli, és hosszú távon maradandó károsodást, és súlyos szövődményeket okoz.

    A nikotinban, ami a vízipipa esetén fenyegetést jelenthet, az a jó hogy könnyen kiürül a szervezetből, ami pl a THCről nem elmondható, így károsodást csak, egyszerre nagy mennyiségű nikotin szervezetbejutása okozhat. Tapasztalataim alapján a vízipia nikotin tartalma érezhető, de töredéke a szivarban, cigiben, vagy éppen egy klasszikus pipa álltal szervezetbe juttatott tartalomnak. Ezért is van az hogy sokan mesélik, hogy cigarettázó barátaik vízipipázás közben is kimennek cigizni. A füst és a minimális nikotin mennyiség hatására megkívánják a dohányt, de a függősget nem képes kellőképpen kielégíteni a vízipipában fellelhető mennyiség.”

    3.

    “És még pár gondolat, hogy miért is félünk a dohányzástól, miért káros.

    Sokan mondják, hogy a dohányzás rákot okoz.

    De mi is az a rák? Kevesen tudják.

    A sejtosztódáshoz szükség van a DNS-re, ami egy nagyon bonyolult sav. Ez a sav tartalmazza az ember genetikai kódját, ami alapján ezek a sejtek osztódnak. Ez a “minta” ami alapján elkészül az új sejt. Amennyiben a DNS megváltozik akkor a sejt, ami ezalapján készül úgyszint változáson megy keresztül, és ez a hibás sejt osztódik tovább. Ezek a hibás sejtek tovább osztódnak, és egy daganatot hoznak létre, vagy bizonyos szervek működését változtatják meg (pl:leukémia).

    A rákos sejtek kialakulását elősegítheti, egy kémiai vegyület, fizikai behatás, radioaktív sugárzás, de a véletlen is szerepet játszhat benne.

    Jelen esetben a tüdőbe jutó anyagok válthatják ezt ki. A legveszélyesebb ezek közül a kátrány, ami nagyon nehezen képes eltávozni a tüdőből, mivel meglehetősen nehéz anyag. A tüdő sejtjeihez tapadó kátrány akadályozz az oxigén felvételt, mivel elzárja a levegőtől ezeket. A sejtek sérülnek, és így megvna rá az esély hogy a sejtek DNS-ei is sérülnek, és így kialakul a rákos daganat.

    A vízipipába azonban a kátrány igen minimális mennyiségben van jelen, mivel víz szűri meg a füstöt.

    Bár valóban nincs részletes elemzés a füst összetevőiről, de egy egyszerű házi kísérlettel is megbizonyosodhatunk az állításról. Fogjunk pár poharat, és fújjunk bele sűrű füstöt a pipából, ügyelve rá, hogy a füst a pohárbna maradjon, tegyük meg ezt cigivel, szivarral, pipával…

    A vízipipafüst nagyon könnyű az alacsony kátrány tartalom miatt így gyorsan eloszlik, és nem is marad meg olyan könnyen a pohárban.”

    (Forrás: blog.vizipipa.eu; Godfrid írásai a “A vízipipa és a CO” témához)

    Üdv

    sheeshamaster

    , Hozzászólás ID: #74059
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Ehhez egy hozzáfűzni valóm lenne:

    1. vegyész vagyok és normál esetben is előfordul, hogy a szén tökéletlenül ég el, nem 100% lesz széndioxid,

    2. kátrány tudtommal a cigipapírba van

    , Hozzászólás ID: #74060
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312
    sYska/!/ írta korábban:

    2. kátrány tudtommal a cigipapírba van

    Ezt szeretném módosítani. Kicsit utánanéztem még jó idővel ezelőtt, csak itt nem frissítettem:

    – A kátrány egy szén alapú vegyület, mely akkor keletkezik a vízipipában ha a szerves anyag elér egy bizonyos hőmérsékletet és elég. Ez azt jelenti, hogy kátrány akkor keletkezik a vízipipába amikor a felső dohányrész megfeketedik és előjön a kellemetlen égett íz.

    Minthogy az égett íznél úgy is cserélik a dohány adagot, így nem kell tartani, hogy nagy mennyiségű kátrány kerülne az ember tüdejébe.

    Témát bezárom, tekintettel, hogy a másikba nagyobb az élet és lényegében ugyanarról szól mindkettő.

    :contrac:

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.