A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Házi készítésű szívócső borítás

Ebben a fórumban: Egyéni készítés Hozzászólás

  • , Hozzászólás ID: #69188
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    A következő írást sammniamii alkotta a HookahPro fórumán, én csak lefordítottam azt 🙂 Használjátok egészséggel, remélem hasznosnak találjátok.

    Házi készítésű szívócső borítás

    Túl egyszerű a szívócsöved? Nem passzol a pipádhoz? Készítettél egy saját csövet, de szeretnéd egy kicsit feldobni, hogy még tökéletesebbek legyenek a pöfékelések?

    Akkor a legjobb helyen jársz, nincs szükség további keresgélésre, ugyanis alább olvashatóak a megfelelő instrukciók egy saját házi készítésű szívócső borításhoz.

    Varrógép használata nélkül!

    Nincs kedved órákat tölteni valaminek a kézzel való varrásával? Ez rendben is van, ugyanis nekem sincs. Ehhez a borításhoz csak egy kis varrási tehetségre lesz szükség és egy túrára a közeli boltba.

    Szükséges dolgok:

      – Valamilyen szövet (legalább 15 cm széles és 1-1,5 m hosszú)

      – Tű

      – Cérna

      – Vasalóval olvasztható szalag

      – Gumi

      – Olló

      – Vasaló + vasalódeszka

    Első lépés

    Menj el valamelyik közeli boltba, ahol a következőket be tudod szerezni: valami olyasmit kell keresned, amit úgy hívnak, hogy „vasalóval olvasztható szalag”. Ennek az a lényege, hogy használatával két anyagot tudsz vele összeragasztani egy vasaló segítségével. Nincs szükséged túlságosan sokra belőle és nem kell, hogy nagyon széles legyen, kb. 1 centi széles darab elég lesz. Ugyanitt valószínűleg találsz gumit is, ebből is kb. egy 1 centi széles darabra lesz szükséged.

    Ezután valamilyen anyagot kell keresnünk, ami megfelelő lesz a cső borítására. Ami fontos, hogy ne legyen átlátszó, fényes, hőérzékeny; ezen túl bármilyen megteszi, ami tetszik. Kb. 15 centi széles darabra lesz szükségünk, hosszra pedig értelemszerűen akkorára, amely elegendő a csövünk borítására. Hosszabb darabot vegyünk, mint amekkora a csövünk, ha nem találunk megfelelő hosszúságút, akkor akár két külön darabot is összevarrhatunk. Ezután még szükség lesz valami hasonló színű cérnára, amely nem üt el az anyagtól és ha nincs otthon, akkor még varrótűre is.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/start.jpg[/kep]

    Második lépés

    Terítsük ki az anyagunkat, amelyik részét szeretnénk kívülre, az nézzen felfele. Melegítsük elő a vasalónkat. A hőmérsékletet annak megfelelően állítsuk be, amit a hőre olvadó szalag csomagolásán látunk. Ebből, illetve a gumiszalagból is vágjunk le két 20-25 centis darabot. Egyet-egyet fektessünk le az anyag végétől kb. 2 centire.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step2a.jpg[/kep]

    Most jön a trükkös rész. Be kell hajtani a szövetet, hogy egy zsebet képezzünk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a gumi szabadon tud mozogni, de a szövet teljesen ráfed a ragasztószalagra. A vasaló segítségével ragasszuk össze az anyagot. Ugyanezt a műveletsort ismételjük meg az anyag másik végén is. Így elkészítettük a két véget, amelyek majd a szívócsövünk két végére illeszkednek.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step2b.jpg[/kep]

    Harmadik lépés

    Ezután terítsük ki az anyagot teljes hosszában és a ragasztószalagból vágjunk 25-30 centis darabokat, amelyeket fektessünk a szélére. Ne használjunk túlságosan hosszú darabokat, ugyanis ezek nagymértékben megnehezíthetik a következő lépést.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step3.jpg[/kep]

    Ezután hajtsuk rá az anyagot és a vasaló segítségével rögzítsük a szalagot. Ismételjük meg ezt a lépést mindaddig, amíg végig nem értünk a szöveten és nem rögzítettük a szélét egész hosszában.

    Tipp: használjunk nagy nyomást és magas hőmérsékletet. A szalagon menjünk át egymás után többször is és ne féljünk a vasalót rajtatartani akár 10-15 másodpercig is. Ha a szövetünk vastag, akkor lehet, hogy még tovább rajta kell tartanunk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy ezt a műveletet az anyag mindkét oldalán végrehajtottuk.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step3a.jpg[/kep]

    Negyedik lépés

    Most tehát van egy szövet „csövünk”. Az egyik végét fogva húzzuk meg a gumit, hogy egy kört formáljunk belőle. Amikor ezzel megvagyunk és olyan szűkre vettük, amilyenre szükségünk lesz, kössünk egy csomót rá és vágjuk le a végeit. Ezt egyelőre ne csináljuk meg a másik végével!

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step4.jpg[/kep]

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step4a.jpg[/kep]

    Tipp: nézd meg a szívócsöved végeit. Attól függően húzzuk meg a gumit, hogy milyen a kialakítása. Ha van rajta egy kis bütyök, ahova be tudjuk akasztani a borítás végeit, akkor ne húzzuk teljesen szorosra, mert nehéz lesz rárakni, ha viszont nincs ilyen, akkor húzzuk olyan szorosra, amilyenre csak tudjuk, ugyanis másképpen le fog esni.

    Ötödik lépés

    Most jön az egyetlen rész, ahol varrni kell. Ahhoz, hogy kicsit megerősítsük a ragasztószalagos részt, szükségünk van egy egyszerű varratra, amely a szalag belső része mellett fut végig. Semmi extrára nem kell gondolni, erre az egészre csak azért van szükség, hogy a következő lépés során nehogy valami probléma legyen és tönkremenjen az eddigi munkánk 🙂

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step5.jpg[/kep]

    Ha túlságosan vastag ragasztószalagot sikerült csak szereznünk, akkor egy kicsit levághatunk a széléből. Ez megkönnyíti majd a következő lépést.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step5a.jpg[/kep]

    Hatodik lépés

    Most jön a vicces rész – Az egész „csövet” ki kell fordítanunk. Kezdjük azon a végén, amit már elkészítettünk és szépen lassan fordítsuk ki az egészet. Ez a leghosszabb rész és nincs semmi, amivel ezt a lépést fel lehetne gyorsítani. Szépen lassan haladjunk és vigyázzunk vele, hogy nehogy tönkretegyük a leragasztott szélét. Ezért volt szükség, hogy egy biztonsági varratot végigfuttassunk a ragasztószalag mellett.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step6.jpg[/kep]

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step6a.jpg[/kep]

    Amikor végeztünk vele és teljesen kifordítottuk, akkor a másik végét is rögzítenünk kell hasonlóan ahhoz, ahogy az előzővel tettük. A gumiszalagok csomóit most még egyelőre láthatjuk, de emiatt ne aggódjunk, miután felraktuk a szívócsőre könnyen eltüntethetjük és többé nem fogjuk látni.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step6b.jpg[/kep]

    Hetedik lépés

    Most vegyük kézbe a szívócsövünket és kezdjük el belehúzni a borításba. Egyszerűbb, ha azzal a végével kezdjük, amelyiket a pipa testéhez csatlakoztatjuk. Most is az a fontos, hogy óvatosak legyünk és szépen bujtassuk bele a csövet.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/step7.jpg[/kep]

    A borítás végeit húzzuk a szívócsövünk végére és ha van rajta valamilyen kiálló faragás, akkor akasszuk bele a gumis részt. Ha ilyen nem található a végeken, akkor az a lényeg, hogy a borítás két végét a lehető legszorosabbra húzzuk, hogy az a helyén maradjon.

    [kep]https://i101.photobucket.com/albums/m53/lazria/hookahs/finish_cover.jpg[/kep]

    Készen is vagyunk. Elkészítettünk egy olyan szívócső borítást, amelyhez szinte semmi varrásra nem volt szükségünk.

    Természetesen ha nem találunk ilyen vasalóval ragasztható szalagot, akkor az egész procedúra ehhez hasonlóan véghezvihető varrás segítségével; de ennek pont az lett volna a lényege, hogy aki nem tud varrni, az is könnyen készíthessen magának ilyen borítást.

    Használjátok egészséggel, remélem segítettem.

    Ha szeretnétek teljes mértékben mosható szívócsövet kreálni ezekhez a kiváló borításokhoz, akkor nézzétek meg a következő cikket:

    https://vizipipafan.hu/forum/viewtopic.php?f=91&t=476

    , Hozzászólás ID: #112435
    somika
    Felhasználó
    Somika
    • Hozzászólás: 570

    Nekem már kész vannak a borítás tervek, az nem levehető, de dizájnosabb lesz!

    , Hozzászólás ID: #112436
    cisco
    Felhasználó
    Cisco
    • Hozzászólás: 372

    Erre van már egy lehetőségem készittetni boritást, össze is fogom majd hozni ha összejön rá az idő!

    , Hozzászólás ID: #112437
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414
    Somika írta korábban:
    Nekem már kész vannak a borítás tervek, az nem levehető, de dizájnosabb lesz!

    Hat itt alapvetoen a designt maga az anyag kinezete adja. De kivancsi lennek a te terveidre is 🙂 Minel tobb megoldas van, annal jobb mindenkinek.

    , Hozzászólás ID: #112438
    cisco
    Felhasználó
    Cisco
    • Hozzászólás: 372

    Gondoltam lehetne ebből csinálni egy versenyt, minőség / költséghatékonyság kategóriában, de gyorsan elvetettem, mert úgyis Moldy nyerné mind2t. :hehe:

    , Hozzászólás ID: #112439
    somika
    Felhasználó
    Somika
    • Hozzászólás: 570

    Na elkészültem a díszítéssel, szerintem eléggé pofás lett,ráadásul marha olcsó volt.

    Ami kellett hozzá:

    -2m hosszú 1 cm átmérőjű szilikon cső(400Ft)

    -régi csőből a csatlakozás a pipába és a szívócső fém vége, valamint a bőr borítás.

    -valami szőrös 20 cm hosszú(nem férreérteni :ooo )szövet.

    -vékony hegymászó kötél(~100Ft)

    -szétbarmolt golyóstoll (20Ft)

    -palmotex ragasztó(100Ft)

    Ennyiből(~600FT) egy baromijó mosható csövet tudtam összerakni ami még szép is és elég hosszú.Csóróbbaknak(mint én) erősen ajánlott beszerezni egyet ahelyett h többtízezerért vegyenek nammor/razan csöveket.

    , Hozzászólás ID: #112440
    webbie
    Felhasználó
    webbie
    • Hozzászólás: 1924
    Somika írta korábban:
    Na elkészültem a díszítéssel, szerintem eléggé pofás lett,ráadásul marha olcsó volt.

    Ami kellett hozzá:

    -2m hosszú 1 cm átmérőjű szilikon cső(400Ft)

    -régi csőből a csatlakozás a pipába és a szívócső fém vége, valamint a bőr borítás.

    -valami szőrös 20 cm hosszú(nem férreérteni :ooo )szövet.

    -vékony hegymászó kötél(~100Ft)

    -szétbarmolt golyóstoll (20Ft)

    -palmotex ragasztó(100Ft)

    Ennyiből(~600FT) egy baromijó mosható csövet tudtam összerakni ami még szép is és elég hosszú.Csóróbbaknak(mint én) erősen ajánlott beszerezni egyet ahelyett h többtízezerért vegyenek nammor/razan csöveket.

    Egész pofás lett, szép, gratula. :]

    Több tízezerért ? :-/ Maximum külföldön 5 ezer. Nem túlozni. 😛

    , Hozzászólás ID: #112441
    somika
    Felhasználó
    Somika
    • Hozzászólás: 570
    webbie írta korábban:
    Somika írta korábban:
    Na elkészültem a díszítéssel, szerintem eléggé pofás lett,ráadásul marha olcsó volt.

    Ami kellett hozzá:

    -2m hosszú 1 cm átmérőjű szilikon cső(400Ft)

    -régi csőből a csatlakozás a pipába és a szívócső fém vége, valamint a bőr borítás.

    -valami szőrös 20 cm hosszú(nem férreérteni :ooo )szövet.

    -vékony hegymászó kötél(~100Ft)

    -szétbarmolt golyóstoll (20Ft)

    -palmotex ragasztó(100Ft)

    Ennyiből(~600FT) egy baromijó mosható csövet tudtam összerakni ami még szép is és elég hosszú.Csóróbbaknak(mint én) erősen ajánlott beszerezni egyet ahelyett h többtízezerért vegyenek nammor/razan csöveket.

    Egész pofás lett, szép, gratula. :]

    Több tízezerért ? :-/ Maximum külföldön 5 ezer. Nem túlozni. 😛

    De hamár úgyis rendelsz onnan valamit akkor raksz be mást is a cső mellé gondolom és szállítással is minimum 10000(ha egyedül rendeled).Ez pedig párszáz forintból megvan és szerintem strapabíróbb.

    , Hozzászólás ID: #112442
    djreplay
    Felhasználó
    djreplay
    • Hozzászólás: 385

    nah asszem holnap megveszem az alapanyagokat és csinálok én is egy ilyen 😛 😉

    , Hozzászólás ID: #112443
    mycream91
    Felhasználó
    mYcream91
    • Hozzászólás: 230
    Somika írta korábban:
    Na elkészültem a díszítéssel, szerintem eléggé pofás lett,ráadásul marha olcsó volt.

    Ami kellett hozzá:

    -2m hosszú 1 cm átmérőjű szilikon cső(400Ft)

    -régi csőből a csatlakozás a pipába és a szívócső fém vége, valamint a bőr borítás.

    -valami szőrös 20 cm hosszú(nem férreérteni :ooo )szövet.

    -vékony hegymászó kötél(~100Ft)

    -szétbarmolt golyóstoll (20Ft)

    -palmotex ragasztó(100Ft)

    Ennyiből(~600FT) egy baromijó mosható csövet tudtam összerakni ami még szép is és elég hosszú.Csóróbbaknak(mint én) erősen ajánlott beszerezni egyet ahelyett h többtízezerért vegyenek nammor/razan csöveket.

    mihez kellet a golyóstól?

    láttam csináltál hozzá markolat részt (az a szőrős izé :)), nah én azt úgy csinálnám, h húznék a csőre egy vékonyabb, hosszú kartonhengert, ezt kitömném zsepivel h szorjuljon és “tömör” legyen, majd ezt borítanám be azzal szőrös szövettel, igy lesz egy szép markolatod. szerintem ennyit lehetne javítani rajta, de kinek mi, a lényeg h müködik és szép lett!

    , Hozzászólás ID: #112444
    somika
    Felhasználó
    Somika
    • Hozzászólás: 570
    mYcream91 írta korábban:
    Somika írta korábban:
    Na elkészültem a díszítéssel, szerintem eléggé pofás lett,ráadásul marha olcsó volt.

    Ami kellett hozzá:

    -2m hosszú 1 cm átmérőjű szilikon cső(400Ft)

    -régi csőből a csatlakozás a pipába és a szívócső fém vége, valamint a bőr borítás.

    -valami szőrös 20 cm hosszú(nem férreérteni :ooo )szövet.

    -vékony hegymászó kötél(~100Ft)

    -szétbarmolt golyóstoll (20Ft)

    -palmotex ragasztó(100Ft)

    Ennyiből(~600FT) egy baromijó mosható csövet tudtam összerakni ami még szép is és elég hosszú.Csóróbbaknak(mint én) erősen ajánlott beszerezni egyet ahelyett h többtízezerért vegyenek nammor/razan csöveket.

    mihez kellet a golyóstól?

    láttam csináltál hozzá markolat részt (az a szőrős izé :)), nah én azt úgy csinálnám, h húznék a csőre egy vékonyabb, hosszú kartonhengert, ezt kitömném zsepivel h szorjuljon és “tömör” legyen, majd ezt borítanám be azzal szőrös szövettel, igy lesz egy szép markolatod. szerintem ennyit lehetne javítani rajta, de kinek mi, a lényeg h müködik és szép lett!

    1.Aztért nem raktam rá kartont mert ha véletlenül vizes lenne(úgy szoktam mosni h felszívók vele vízet)akkor szétmállna.Jobb is így ,,lazán” :frime: .

    2.Golyóstoll a fém-szívóka mögött található fekete “henger”.Így szerintem jobban néz ki.

    , Hozzászólás ID: #112445
    metalgun
    Felhasználó
    MetalGun
    • Hozzászólás: 141

    Sziasztok

    Hogy tudnám megcsinálni a mosható csövemre olyan pamacs szerű valamit? 😀

    Ami a szívó rész alján van 😀 gondolom tudjátok mire gondolok de nem tudom mi a neve. Bocsi

    MG

    , Hozzászólás ID: #112446
    bryce
    Felhasználó
    bryce
    • Hozzászólás: 740

    Szerintem sehogy.

    , Hozzászólás ID: #112447
    frici
    Felhasználó
    Frici
    • Hozzászólás: 630
    MetalGun írta korábban:
    Sziasztok

    Hogy tudnám megcsinálni a mosható csövemre olyan pamacs szerű valamit? 😀

    Ami a szívó rész alján van 😀 gondolom tudjátok mire gondolok de nem tudom mi a neve. Bocsi

    MG

    Ha arra a pamacsra gondolsz, ami a szívócső és a vége rész közt van…ez takarja azt a részt ahol össze van ragasztva…Szerintem nézz körül olyan boltba/trafikban ahol hajgumit lehet venni…azok között van ami vastag, frotíros jellegű, meg ugye elég széles belőle a választék…van miből válogatni…

    , Hozzászólás ID: #112448
    bacon
    Felhasználó
    bacon
    • Hozzászólás: 106
    Frici írta korábban:

    Ha arra a pamacsra gondolsz, ami a szívócső és a vége rész közt van…ez takarja azt a részt ahol össze van ragasztva…Szerintem nézz körül olyan boltba/trafikban ahol hajgumit lehet venni…azok között van ami vastag, frotíros jellegű, meg ugye elég széles belőle a választék…van miből válogatni…

    Osztálytársam is úgy csinálta, kb 2-3 széles hajgumit egymás mellé húzott a markolat végére és szép lett szeritnem. 😉

    , Hozzászólás ID: #112449
    metalgun
    Felhasználó
    MetalGun
    • Hozzászólás: 141

    IGen arra gondolok.

    Köszi a segítségeket, ez tényleg jó ötlet.

    MetalGun

    , Hozzászólás ID: #112450
    bryce
    Felhasználó
    bryce
    • Hozzászólás: 740

    Jaj, hogy ez nem jutott eszembe :rouge:

    Holnap szerintem veszek magamnak egy pár hajgumit :happy1:

    , Hozzászólás ID: #112451
    magichorse
    Felhasználó
    magichorse
    • Hozzászólás: 92
    krampi írta korábban:
    […]Azzal még egy szép design-t is adhatsz a csőnek, viszont hasonlóan gyorsan és egyszerűen lehet tisztítani továbbra is 🙂

    Szigetelőszalaggal, vagy előre kivágott vinyl-fóliával nekünk tetsző formában lefedett műanyagcsövet egyszerűen narancssárga, és citromsárga -benzinnel NEM lemosható- spray-el lángnyelvesre tervezem fújni. Bár lehet egy kicsit diszkrétebbre kellene, viszont akkor egy sötétkékből halványsárgára átmenetes lenne -felkelő nap- és persze lennének rajta a kék résznél csillagok, míg a sárgábbnál sugarak.

18 bejegyzés megtekintése - 1-18 / 18

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.