A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa, mint új trend

  • , Hozzászólás ID: #69014
    repcsi
    Felhasználó
    repcsi
    • Hozzászólás: 110

    Nem akartam se a megkülönböztetés, se a viccek topicba írni, ezért nyitottam ezt.

    Ugye tudjuk, hogy a vízipipázás rohamosan terjed, ami mellesleg nem baj, sőt örömmel tölti el az embert.

    De ez kezd lassan a hagyomány rovására menni.

    Lehet én vagyok túl konzervatív, s nem tudom egyet értetek-e velem, ezért leírom, mire gondolok:

    EB időszak van, ezért haverokkal gyakran lejárunk a helyi sörsátorba.

    Az egyik meccsen megjelent egy kb 10 fős baráti társaság (durván16-17 évesek), s elővették a 35centis egyiptomi pipájukat.

    Gyerek kivasalt hajú napszemüveges( este 9-kor érdekes :malin2: ), barátnője rószaszín hajú…stb, a lényeg, hogy ilyen újgazdag kiskirályok.

    Beüzemelés után kb 1ó ig nyomták annyi füsttel, mint amit a ‘viccek’ témában bemutat a video.

    ‘Cigi stílusban’ szívták,s vagy 11szer felborították(ami nem zavarta őket, 10percig is szívták szén nélkül), s a végén kijelenti a gyerek, hogy ez nem ízlett neki, ezért kidobta a most felkezdett Nakhla epres dohányt a kukába 🙁 .

    Őszintén engem ez nagyon idegesített, bár lehet, hogy azt mondjátok hadd csinálják úgy, ahogy akarják és jól esik nekik.

    A másik:tegnap jöttem háza a Balatonról, de oda nem vittem a pipát. Az járdán mellettünk haladt el gyalog egy 20fős társaság, s az egyik tagjuk kezébe vitte a pipáját. Nagyon megörültem a találkozásnak, s megkérdeztem mit szív, azt mondta cseresznyéset. Kérdeztem milyen márkából, erre már nem kaptam választ, lehet hogy nem is tudta. Jó nagy bunkó volt,( én ha pipásokkal találkoznék biztos beszélgetnék velük :happy1: )

    Nektek mi a véleményetek erről , találkoztatok-e ilyennel?

    Bocs kicsit hosszú lett 🙂

    , Hozzászólás ID: #100952
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312

    Sajnos tényleg trend lett…

    A találkozón tartok is az ilyenektől…

    Nem értik meg a lényegét sajnos. Ha jó nekik úgy csinálják, max annyit érnek el, hogy kiröhögik őket.

    Sajnos minden jó dologból előbb utóbb divat lesz, ami színvonal romlásával jár. Ám ezek idővel kihullanak majd. 🙂

    Tartsa meg mindenki a maga hagyományokat tisztelő viselkedését, mégha beszólnak emiatt is. Maradj amilyen vagy! 🙂

    Sajnos amit én tapasztalok az az, hogy egyre több a tarhálós… az ha valaki jön és megkóstolja egy dolog, de amikor pofátlanul le is ül egyből az már idegesít….

    , Hozzászólás ID: #100953
    jimclark
    Felhasználó
    JimClark
    • Hozzászólás: 214

    Tény, hogy divatos lett vízipipázni, de én úgy állok ehhez, hogy mindenki foglalkozzon a saját dolgával. Ergo nem nagyon érdekel. Mindenki más indíttatásból pipázik. Valaki a hangulata miatt, valaki a dohány íze miatt, valaki azért, hogy eltöltsön pár órát egy jó társaságban, valaki meg divatból. Ezt el kell fogadni, de ez nem csak a vízipipára igaz.

    repcsi: az újgazdag fogalmat nem kellene ennyire negatív környezetben használni. Nem vagyok gazdag, de szerencsére én is elég sok mindent megengedhetek magamnak, de ettől függetlenül nem tartom magamat rossz vagy ellenszenves embernek.

    Jim

    , Hozzászólás ID: #100954
    akoska60
    Felhasználó
    Akoska60
    • Hozzászólás: 4255

    Jim!

    Teljesen egyetértek veled. Az, hogy ki és miért vízipipázik, teljesen magán ügy.

    Nem vitatjuk a ciginél sem, ki miért teszi. Ott a gond, mikor kérkedik az illető, és két, esetleg három pipázás után oktat másokat, hogyan is kell ezt a dolgot csinálni.

    Amit a végén írtál: Ne törődj vele kit mit mond az anyagi helyzetedről.Az is szigorúan magán ügy! Pontosan az a véleményem róla, mint amit már az előzőekben leírtam.

    , Hozzászólás ID: #100955
    vegyasz
    Felhasználó
    vegyasz
    • Hozzászólás: 55

    Én például azért vízipipázok meg nagyon megragadott a hangulata mert ez nem olyan mint a cigi (soha nem cigiztem és nem is fogok) ez egy szertartás de ha nem jön divatba lehet hogy soha vagy csak jó pár évvel később sikerül a vízipipázással megismerkednem megismerkednem, így én nem tartom feltétlenül rossznak hogy úgymond divatba jött.

    , Hozzászólás ID: #100956
    SteadyMan
    Felhasználó
    SteadyMan
    • Hozzászólás: 508
    repcsi írta korábban:
    …Az egyik meccsen megjelent egy kb 10 fős baráti társaság (durván16-17 évesek), s elővették a 35centis egyiptomi pipájukat. Gyerek kivasalt hajú napszemüveges( este 9-kor érdekes :malin2: ), barátnője rószaszín hajú…stb, a lényeg, hogy ilyen újgazdag kiskirályok…

    35 cm-es vízipipával újgazdag kiskirályok? :hehe: Gondolom nem aranyból volt. :]

    , Hozzászólás ID: #100957
    dajdaj
    Felhasználó
    DajDaj
    • Hozzászólás: 363

    Hacsak nem Mya QT füstölgött ott mellettük.. amit kétlek 🙂

    A legtöbb ember azt se tudja, hogy vannak pipa-pipa közötti különbségek, nemhogy márkák 😀 Sőt.. legtöbben azt hiszik, hogy minél nagyobb annál jobb, ami nem feltétlenül igaz.

    , Hozzászólás ID: #100958
    nightrain
    Felhasználó
    Nightrain
    • Hozzászólás: 1208

    Pontosan, egy kis pipával is jó töméseket lehet elérni. Azoról a srácokról pedig az a véleményem, inkább ne is pipázzanak.

    , Hozzászólás ID: #100959
    neutrino
    Felhasználó
    neutrino
    • Hozzászólás: 7

    Én a vízipipás divatnak köszönhetem, hogy sikerült pipához jutnom. Előtte nem volt alkalmam kipróbálni, mert addig csak marha drágán lehetett hozzájutni. Néhány boltban ugyan láttam, de azok évek óta ott porosodtak a polcok tetején 10-15 ezres árcédulákkal. Aztán jött a vizipipa.eu, ott vettem a mostani pipámat, kb 5000 pénzbe került, kis 35cm-es zöld aladin pipa. Nem nagy szám, nem is különleges, de nekem megfelel. Nagyon megszerettem ez alatt a 3 és fél év alatt a pipázást, bár voltak kihagyások de mindig visszatértem a pipuhoz 😉 Egyáltalán nem bánom, hogy valamilyen szinten divat lett. Sok fiatal srácot látok pipával mászkálni, főleg hogy most már itt a nyár és jobban kiülnek.. Furcsán is néznek amikor a biztonsági őr bácsi oda lép és megkérdezi, hogy milyen márkát szívnak, milyen szenet használnak. Mégis csak jobb, mintha bagóznának, nem igaz?

    2 hete a kollégám azzal jött, hogy a 16 éves fia bejelentette, hogy szeretne egy pipát. Ő meg azt sem tudja, hogy most meg vegye-e neki vagy nem. Végül rábeszéltem az apukát, hogy vegyen nyugodtan a srácának egy kis pipát, mellé kapott tőlem a srác egy doboz shiazo-t és megegyeztünk, hogy ezt szívhatja, de a dohányt még mellőze egy kicsit.

    , Hozzászólás ID: #100960
    bones
    Felhasználó
    Bones
    • Hozzászólás: 139
    repcsi írta korábban:
    hogy ez nem ízlett neki, ezért kidobta a most felkezdett Nakhla epres dohányt a kukába 🙁 .

    Dobozostul? :0

    , Hozzászólás ID: #100961
    sajtostaller89
    Felhasználó
    sajtostaller89
    • Hozzászólás: 167

    Szerintem ,mindenkinek saját magánügye, hogy hogy pipázik. Viszont a “trendesedésnek” van jó meg rossz oldala is. Jó, egyértelműen az, hogy egyre többen ismerik meg ezt a módját a füstölésnek. Sajnos a rossz oldala pedig az, hogy ,ha nem adnak a trendet követők a minőségre, odafigyelésre, precízségre, nem érdekli őket ennek a dolognak a háttere. Akkor a következő “hullám” aki megismeri a vízipipázást ,ezt látja és ezt veszi át. Talán a kultúrális értékekhez tudnám hasonlítani. Ez a dolog is ahhoz hasonlóan hanyatlik, sajnos. Remélem nem fogalmaztam túl érthetetlenül 😀

    , Hozzászólás ID: #100962
    neutrino
    Felhasználó
    neutrino
    • Hozzászólás: 7
    sajtostaller89 írta korábban:
    Szerintem ,mindenkinek saját magánügye, hogy hogy pipázik. Viszont a “trendesedésnek” van jó meg rossz oldala is. Jó, egyértelműen az, hogy egyre többen ismerik meg ezt a módját a füstölésnek. Sajnos a rossz oldala pedig az, hogy ,ha nem adnak a trendet követők a minőségre, odafigyelésre, precízségre, nem érdekli őket ennek a dolognak a háttere. Akkor a következő “hullám” aki megismeri a vízipipázást ,ezt látja és ezt veszi át. Talán a kultúrális értékekhez tudnám hasonlítani. Ez a dolog is ahhoz hasonlóan hanyatlik, sajnos. Remélem nem fogalmaztam túl érthetetlenül 😀

    Szerintem a trend pipások egy része fél év múlva (mikor majd változik a trend) felhagynak a pipával és valami újabb dologba kezdenek. Ami még különlegesebb és meghökkentőbb.. Aki meg komolyan szereti az meg marad a pipánál, kialakul az ízlése és átmegy hardcore pipásba. Így van ez mindennel. Pl amikor én voltam tizenéves akkor a középsuliban divat volt rokkernek lenni, ilyen cuccokba járni. Máig nem tudom hogyan férhet össze a Judas Priest és a Limp Bizkit, de akkoriban nagyon keveredtek a dolgok. Mostanra a gimis időből két srác maradt meg acélszívűnek 😀 Az egyikőjük egy ismertebb bandában játszik, a másik pedig tetováló lett. Ők túlélték a trendet, vagy a trend élt bennűk túl 😀

    Ha megfigyeljük a többi trendet, mindig találunk benne valami olyat ami meglepő és nem mindennapi, nem egyszer polgár pukkasztó is. Lásd pl. 30 évvel ez előtt a hosszú haj a fiuknál, aztán a hajfestés, piercing, mostanság meg a vízipipa.. Elsőre mindig furcsa és meghökkentő, de idővel megszokottá válik majd.

    , Hozzászólás ID: #100963
    zoli78
    Felhasználó
    zoli78
    • Hozzászólás: 377

    Barátom, és zenésztársam, mesélt a saját pipás élményeiről, amik nem voltak túl pozitívak.felajánlottam, h 1 próba után menjünk ki a parkba, viszem a pipámat, és csinálok 1 jó tömést.Mikor szívtuk, csak csodálkozott, hogy ez ennyire jó is lehet!!?Talán neki ez 1 trend, de már gondolkodik rajta, h megismerkedjen közelebbről a dologgal.Sőt kollégám is vett magának pipát, és már tanácsokat kér, h miként is kell használni, és hogyan kell jót tömni.Igaz ő dohányzik is, de már annyit beszéltem melóban róla, h úgy döntött kipróbálja.Aki meg csak a poénból, vagy a “kilógok a sorból” felfogás miatt csinálja, úgyis megunja.Szerintem az igazi pipásoknak nem kell a “trendiség” miatt aggódniuk.

    , Hozzászólás ID: #100964
    p3pito
    Felhasználó
    p3pito
    • Hozzászólás: 92

    Szerintem a “trend” szó önmagában semmilyen negatív tartalmat nem hordoz, trend az ha azt mondjuk ” manapság többen vesznek vízipipát mint 10 éve ” vagy ” a mai vízipipások nagy része nem tudja mi a különbség nakhla és al fakher között “. – tehát a trend szót véleményem szerint nem célszerű negatív jelentéssel ellátni.

    Nagyon sokan vannak – ahogy mondtátok is – akik nem elég tájékozottak a vízipipázással kapcsolatban. Ez motiváció függő is, hiszen nem lehet mindenkitől elvárni, hogy olyan odaadással álljon hozzá a vízipipázáshoz, mint pl. az itteni fórumozók jelentős része. Ehhez tapasztalat és magas fokú érdeklődés kell. Ameddig ez nincs meg, addig a legtöbb vízipipás nakhlát fog venni, top mark pipát és öngyulladós szenet fog használni, közben pedig hatalmas arcnak hiszi majd magát, amit a környezete tudtára is fog adni.

    Jól mondták az előttem szólók, hogy mindenki saját maga miatt pipázzon, nem kell másokkal foglalkozni. Azonban hosszútávon érdemes lenne tenni valamit, annak érdekében, hogy mérséklődjenek az olyasfajta szituációk, amiket az első hozzászólásban is olvashattunk. Magyarul az a lényeg, hogy emeljük a színvonalat. És ez a mi feladatunk.

    ( én már 4 embert tereltem jó irányba ez ügyben, azóta is kulturáltan pipáznak )

    , Hozzászólás ID: #100965
    beriking
    Felhasználó
    beriking
    • Hozzászólás: 103
    Quote:
    Ehhez tapasztalat és magas fokú érdeklődés kell. Ameddig ez nincs meg, addig a legtöbb vízipipás nakhlát fog venni, top mark pipát és öngyulladós szenet fog használni, közben pedig hatalmas arcnak hiszi majd magát, amit a környezete tudtára is fog adni.

    Nem feltétlen kell az embert a vízipipás készletéből megítélni, mekkora odaadással pipázik. Nekem is sajnos csak egy TopMark jutott Nakhla-val (ami mellesleg egy jó dohány) és öngyulladós szénnel – néha néha becsúszik egy kis természetes is.

    Viszont amióta regisztráltam fórumra egyre többet olvasok, utánajárok a dolgoknak, azt hiszem elég nagy törekvéssel űzöm ezt a “műfajt”.

    Természetesen én is egyre jobban vágyom egy Aladin, még jobban egy KM pipára, dehát …

    Egyébként nem kötekedni akartam, csak kifejteni a véleményem!

    Üdv: beriking

    , Hozzászólás ID: #100966
    neutrino
    Felhasználó
    neutrino
    • Hozzászólás: 7

    Beriking: Én is öngyulladó szenet használok, mert kényelmesebb, és mint kiderült nekem is top mark pipám van (bocsánat, valahol írtam hogy aladin-om van, elnézést tájékozatlan vagyok :triste1: ).

    Nekem lényeglen hogy milyen pipából szívok, inkább jobban érdekel az hogy mit szívok. Sajnos a nahkla nekem sem jön be, de nagyon sokáig csak ehhez jutottam. Nálam a nyerő az al sultan meg mostanában a shiazo. Pipából másik majd csak akkor kell ha majd én építek egyet.

    , Hozzászólás ID: #100967
    szmark001
    Felhasználó
    szmark001
    • Hozzászólás: 343

    Én úgy ismerkedtem meg a vízipipával, hogy haverok mondták, hogy húha milyen jó, meg stb.

    Egyszer kipróbáltam,mikor épp pipáztak.. Hát mit is mondjak,mini kínai pipa, nakhla eper, öngyulladós szén, odaégetve.. nem volt valami jó .. 😀 Aztán az egyik barátom már régebb óta pipázott,és tavaly nyáron előállt egy olyan ötlettel, hogy csináljunk nekem egy házi készítésű vízipipát. Megcsináltuk, és a haver tömött nekem egy “jót”. Akkor nagyon megtetszett nekem ez a dolog, és elkezdtem jobban foglalkozni vele, hogy hogy lehetne még jobb, több füst,stb.. megtaláltam a vízipipa.eu-t 🙂 Rendeltem egy 47-es top mark pipát, dohányt,öngyulladós szenet. ez megvolt kb 2 hónapig, ezután mégjobban foglalkoztatott a dolog. Rájöttem, hogy vannak más pipa, dohány márkák is, és hogy jó lenne magasabb szintre lépni 😀 Beszereztem először is egy vortex kerámiát,mosható csövet,természetes szén,prémium dohányok.. Aztán eladtam a TOP MARK-ot, vettem másikat,azt is meguntam. azt is eladtam, és vettem egy Mya QT-t. Mikor megláttam, tudtam, hogy ezt a pipát nagyon szeretni fogom!:) így is lett, és azóta már nem pipázok ilyen trend pipásokkal,hanem otthol,hangulattól függően tömök egyet..A haverok mostmár tőlem kérnek tanácsot hogy miként is kell ezt csinálni, és ez jól esik.. 🙂 Persze ezt a FÓRUMNAK is köszönhetem,hogy tapasztaltabb lettem, tanácsokat kaptam,és többet megtudtam a vízipipázásról,használatáról,stb. Kicsit hosszú lett,de ez az én történetem,és szerettem volna megosztani veletek.. Köszönöm a figyelmet! 🙂

    , Hozzászólás ID: #100968
    p3pito
    Felhasználó
    p3pito
    • Hozzászólás: 92

    Bocsánat, nem akartalak megbántani titeket. A nakhla jó dohány, az öngyulladós szenet énis használom a szabadban, és simán szívok top mark pipákból. Nem fikázni akartam! Elnézést ha félreérthetően fogalmaztam.

    , Hozzászólás ID: #100969
    hookah231
    Felhasználó
    immobear
    • Hozzászólás: 458
    p3pito írta korábban:
    Bocsánat, nem akartalak megbántani titeket. A nakhla jó dohány, az öngyulladós szenet énis használom a szabadban, és simán szívok top mark pipákból. Nem fikázni akartam! Elnézést ha félreérthetően fogalmaztam.

    Viszont egy nemöngyulladós szén, prémium dohány, MYA pipa sokkal előkellőbb, minőségibb!

    , Hozzászólás ID: #100970
    beriking
    Felhasználó
    beriking
    • Hozzászólás: 103

    p3pito, semmi baj, tényleg nem azért mondtam!

    Sőt teljes mértékben egyet értek veled, csak kicsit ‘kijavítottalak’. 🙂

    , Hozzászólás ID: #100971
    p3pito
    Felhasználó
    p3pito
    • Hozzászólás: 92

    Még annyit fűznék hozzá, folytatva az előző gondolatomat, hogy énis top mark pipával, nakhlával illetve prince molasses el kezdtem és persze öngyulladós szénnel. És annak a korszaknak nagyon is megvan a fantasztikus hangulata és épp most, ahogy már egyre régebb óta pipázok, kezdem visszasírni az olyan töméseket, mint pl: egy PM tropicana, vagy egy Waha szeder. Tökéletesen lehet pipázni ilyen felszereléssel is, a lényegen nem változtat! A lényeg a chill 😉

    De ha “szintet akartok lépni”, akkor mosható szívócső, vortex/phunnel kerámia, Aladin/Km/mia vízipipa, illetve természetes szén :)) ! Valamint felsőbb kategóriás dohányok: MIZO, AL SULTAN, AL MASHA, AL FAKHER . Egész más szintre fogtok jutni ezeknek a dolgoknak köszönhetően, de ehhez persze többet is kell beleinvesztálnotok a vízipipázásba.

    Érdemes kiszámolni amúgy, hogy mennyire jönnétek ki, mondjuk egy Aladin pipa + mosható szívócső megvásárlásával. Mert ha ez a kettő megvan, akkor már jelentősen megnő az élménye a töméseknek, egyrészt a mosható szívócső több füstöt és jobb ízeket ad, másrészt az Aladin pipa nem rozsdásodik és jó az ár/érték aránya. Szultán Kincseiben mindent betudtok szerezni.

    Mi annak idején 3-an vásároltunk közösen, mivel tudtuk, hogy úgyis 3 an pipázunk mindig, így jelentős költségeket takarítottunk meg.

    , Hozzászólás ID: #100972
    neutrino
    Felhasználó
    neutrino
    • Hozzászólás: 7

    Értem hogy mit írsz, ezért is regisztráltam ide, hogy megismerjek új dolgokat a pipázással kapcsolatban 😉 Szerintem egy új kerámiával fogom kezdeni..

    , Hozzászólás ID: #100973
    oreyus
    Felhasználó
    Oreyus
    • Hozzászólás: 529

    Mi is sokszor használtuk az olcsó kínai pipa+öngyulladó szén+Nakhla dohány+alap kerámia+alap szívócső kombót,és egész jó töméseket sikerült elérni vele, bár / ahogy Krampi mester mondaná / a vegyigyümi ízű cső az tényleg nagyon élményromboló tud lenni…

23 bejegyzés megtekintése - 1-23 / 23

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.