A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Egyéb média cikkei

, Hozzászólás ID: #101375
sYska
Adminisztrátor
sYska
  • Hozzászólás: 10312

Küldtem még egy levelet, a Vital.hu főszerkesztőjének:

Quote:
Üdvözlöm!

Az oldalukat böngészve néztem a sok és szerintem kissé elvakult címekkel ellátott írásaikat a dohányzással kapcsolatban. Arról szeretnék érdeklődni, hogy az oldalon a nagyvárosi levegőről miért nincsenek ilyen írások? Laboráns végzettségemtől fogva állíthatom, hogy a városi levegő éppoly káros, épp olyan szinten “segíti” elő a halál bekövetkeztét mint a dohányzás. dohányzás csak rátesz egy lapáttal.

Városi levegőt állandóan szívjuk, így a kisebb koncentrációjú szennyeződésekből is nagy, ártalmas mennyiség kerül a polgárok tüdejébe.

Könnyebb a dohányzásra fogni a tüdőbetegségek okát, ahelyett, hogy rávilágítanának az igazi problémára a környezet szennyezésre. (Igaz a dohányzás is környezet károsító.)

Mikor várhatóak ilyen írások, anyagok? A jelenlegi anyagok túlzottan egyhangúak, elvakultak.

Leginkább a vízipipás írásuk ( https://www.vital.hu/vizipipa ) háborított fel, túlzottan egyoldalúan mutatja be. Pár dolgot szeretnék a cikkükhöz hozzáfűzni:

,,Egy ember egy vízipipázás alkalmával százszor annyi füstöt lélegezhet be, mint egyetlen cigaretta elfogyasztásakor.''

-Ez igaz, viszont 1 cigaretta megközelítőleg 5 percig (se) tart, addig egy pipa másfél-két órán át bírja. Tehát míg egy pipát szív az ember addig 24száll cigarettát szívnak el. Az átlag vízipipás két naponta, naponta 1x izzítja be a pipáját, míg a dohányosok akár óránként is elszívnak egy szálat. Így a masszív dohányosok akár naponta 1 dobozzal is elszívnak cigarettájukból, mely esetben máris több füst kerül cigaretta révén a tüdőbe.

,,A nikotin miatt a vízipipa pedig úgyszintén függőséget okoz.''

A vízipipázáskor a kellemes érzetet nem a nikotin váltja váltja ki, bár tény, hogy része van ebben. A kellemes megnyugtató érzést a füstben található aroma adja, az íze. Továbbá a nikotin nagy része kiszűrődik a “rendszerből” mire a szervezetet eléri. (Egy kis számolás: https://www.vizipipablog.eu/2008/06/30/a … ennyisege/ – ennek az írásnak megfelelő az alapja, laboránsként tudom igazolni.) Tehát a vízipipából szármrazó kis mennyiségű nikotin nem fog függőséget kialakítani.

,,A vízipipa semelyik tartozéka nem csökkenti a dohányzó méreganyag-bevitelét…''

Ehhez nem fűznék hozzá semmit, csupán a tudatlanságot, hozzá nemértést. Fölös “pánik” keltés a pipázás ellen.

Csupán ennek a 3 információnak az “eltitkolása” máris teljesen más fénybe részesíti az egészet. Remélem tudtam segíteni és kifogják egészíteni-javítani a cikkük!

Erre is várom a választ türelmetlenül. 🙂