A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa ásvány, vízipipa kő, kavics

A vízipipa ásvány, vagy másként vízipipa kő, egy alternatívája a vízipipa dohányoknak. A vízipipa kő mentes rengeteg káros anyagtól, tehát úgymond egészségesebb, kevésbé káros a vízipipázás a használatukkal. A vízipipa ásvány egy új dimenziót nyit, teljesen egyedi élményt ad.

Vízipipa ásvány

A következő kategória a vízipipa ásványok kategóriája. A vízipipa ásványok több nagyszerű tulajdonsággal rendelkeznek, melyekkel bizonyos szempontból a dohányoknál jobbak, de vannak amikben gyengébbek. Maga az ásvány ilyesfajta felhasználása visszavezethető az úgynevezett instant dohányokhoz, melyekről már írtunk. Az ízesítők meghozták az ötletet, hogy a dohány nem más mint hordozó, ami a melaszos aromát csak magába szívja és megtartja, míg hő éri. Így jutottak el egy olyan elképzelésig, hogy a dohány helyettesíthető, még pedig egy különleges ásvánnyal. Ez az ásvány általában vulkanikus eredetű, viszonylag porózus kőzet. Tehát olyan mint a szivacs, lukacsos. A lukakba tud a melasz befolyni és így képes az ásvány megtartani az aromás melaszt. Az ásványokat kibányászás után megtisztítják és kiégetik, hogy biztosan tiszták legyenek. A hőkezelés hátránya, hogy elég puhák és könnyen törnek, darabolódnak. Emiatt látható a melasz homályosnak, a kőzúzalék porától, ez semmi hátrányt és problémát nem jelent.

kép

A vízipipa ásvány belső szerkezete közelebbről

Nézzük röviden összefoglalva a vízipipa ásvány legnagyobb előnyeit:

  • 0% Nikotin: Mivel nincs dohány, így nincs mi niktotint tartalmazzon. Így remek alternatívája lehet a fiataloknak, akik vízipipázni szeretnének vagy leszokáshoz, ha lelkileg vagyunk a dohányzás szokásának a rabja.
  • 0% Kátrány: Nincs minek égnie, hiszen az ásvány nem tud elégni a szén hőjétől, a glicerines – melaszos nedv pedig vízgőzzé alakul. Szintén egy pont az egészség mellett!
  • Nincs füst, csak vízpára: Látványra ugyan akkora vagy még nagyobb felhőket tudunk fújni, de itt nem füst és vízpára kombinációja van, hanem csak tisztán vízpára.
  • Többször felhasználható: Az ásványok akár 3-4x is felhasználhatóak, ha ízesítővel újra ízesítjük.
  • Tiszta ízek: Nem érezhető semmilyen mellékíz, míg a vízipipa dohányok esetében gyakran előjön és érezhető a natúr dohány íze is.
  • Könnyű árusítás: Webáruházakban is megtalálható és korhatár nélkül vásárolhat bárki! A vízipipa ásványok nem tartoznak a jövedéki termékek közé, így nem csak 18 éven felüli vásárolhatja, hanem bármely korosztály tagja.

Természetesen semmi sincs hátrány nélkül, így párat ki is emelnénk:

  • Nem bírják sokáig: Míg dohányokkal akár 2-3 órás tömés végén is érezhető az íz, az ásványok esetében ez maxim 1 óra körül mozog.
  • Ízesítésnél: Dohány ízesítővel jóval kevesebbszer használható fel, mivel különböző cukrokat tartalmaznak (nagyobb a melasz arány) ami az ásvány pórusaiba (lukaiba) égve csökkenti annak felszívó képességét. Így pár újraízesítés után, már egyre rövidebb ideig fog ízt adni az ásvány. Ilyen dohány ízesítő az Elements és a Bisan. Ha tudunk, akkor használjunk kifejezetten ásványokhoz készített ízesítőt.
  • Tradicionális vonal: Azok számára akik előnyben részesítik a hagyományokhoz hű vízipipázást, hiányozni fog a dohány kellemes mellékíze.

A vízipipa ásványok még viszonylag új-keletű, így viszonylag kevés márka van. Hazánkban a Shiazo és a Shisharoma kapható. Külföldön már jelennek meg újabb és újabb márkák, így csak idő kérdése mikorra bővül a hazai piac is

Oszd meg, ha tetszett:

Leave A Reply