A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

2011 Júliusától túlzott tiltás léphet érvénybe

14

A mai nap amikor nézegettem a hírportálokat, felbukkantam egy igen érdekes hírre. Érdekesre? A fityfenét, felháborítóra! A kormány most készül elfogadni azt a törvény módosítást, amivel tiltanák az összes hazai vendéglátóipari egységben a dohányzást. Mi számít vendéglátóipari egységnek? Éttermek, kocsmák, teázók – kávézók, klubbok, diszkók.

Ez milyen téren érint minket vízipipásokat? Elég erősen.

  • Nem tömhetünk egy pipát kocsmákban, baráti körökkel
  • Nem lehet majd elmenni egy vízipipázóba
  • Teaházakban nem szívhatjuk kedvenc aromás dohányunk, a finom teák mellé
  • Szórakozóhelyen sem vízipipázhatunk, bár ez még talán a legritkább.

Ami felháborító, hogy nem a tulajdonos döntheti el, hogy dohányzó vagy füstmentes lesz a tulajdonában lévő hely. Ez már azért rohadtul demokrácia! Arra kicsit sem gondol a tisztel kormány, hogy mekkora botrány volt abból, hogy a parlamentben is dohányoznak a folyosón a tisztelt politikusnak nevezet tudatlanok. Elvileg nem is lehetne, törvénytelen, hogy a parlamentbe kijelölt dohányzóhelység legyen, de még is van. Azt nem ellenőrzik? Apropó, miért írtam, hogy tudatlanok? Tudatlanok, mert az átlag ember szemével képtelenek látni! Valaha be néztek egyáltalán egy kocsmába? A kocsma vagy diszkó vagy koncerthelyszín szó említésén mindenkinek a buli, ital és füst jut eszébe. Egy kocsmának hozzá tartozik a hangulatához a füst. Különben is, aki nem akar füstös helyre menni, azoknak számtalan kulturáltabb pub, úgynevezett angol kocsma áll rendelkezésére. Szabad választása van, hogy füstös vagy füst mentes helyre megy. Ebbe miért kell törvényileg beleszólni, ráadásul rosszul?

Elnéztük azon törvényeket, melyek:

  • Tiltották a közintézményekben való dohányzást (iskolák, kórházak, önkormányzati – állami épületek)
  • Kötelezték az éttermeknek, hogy legyen nemdohányzó részleg
  • Tiltották a vonatokon való dohányzást
  • Tiltották az aluljárókban történő dohányzást
  • Tiltották a tömegközlekedés megállóiban a dohányzást
  • Tiltják a vendéglátó és szórakozóhelyeken a dohányzást
  • Tiltották a saját lakásban történő dohányzást

Hopsz, az utolsó csak az év végére várható, ha ilyen ütemben haladunk. A zölddel színezetteket még úgy ahogy megértem. Az azonban más kérdés, hogy például a vonatokon rohadtul nem sikerült, a középiskolákban a diákokkal van tele a dohányzó, aluljárókba a rendőrök és biztonsági őrök cigarettáznak, a parlamentbe a politikusok. Amíg ezeket nem sikerül visszafogni, addig miért akarják a vendéglátósok napjait megkeresíteni, hogy félve nyissanak ki? Értem én, hogy válság van, kevés a pénz. Azonban egy alighogy megélő, kis kocsmatulajdonosra ha rádobnak egy nagy bírságot (mert nyilván ezért hozták a törvényt, hogy a bírsággal befolyó többlethez juthassanak az óriási hiány csökkentésére), de nem gondolnak bele, hogy másként is lehet ezt egy kicsit?

Egyik oldalon egy kommentelő ötletmenete tetszett. Ebben kifejtette röviden, hogy hozzanak ilyen törvényt, bár kicsit módosítva, hogy a tulajdonos dönthessen arról, hogy akar-e füstölgő vendégeket vagy sem. Azonban mielőtt ezt lemásolnák a nyugati mintáról, előtte az  igazságosabb adórendszert, minimális politikusi sikkasztást és az ott lévő fizetések mértékét kéne lemásolni, csak utána foglalkozni ilyen dolgokkal. – Ezzel teljesen egyet tudok érteni! Továbbá azzal a kommentelővel is, aki csak annyit mondott erre, hogy: “Nem látszat törvényekkel kéne kormányozni.”, amivel szintén igaza van. Biztos jól hangzik majd pár év múlva, hogy “Miattunk lett egészségesebb mindenki”. Aztán voltak olyan jellegű vicc megnyilvánulások, amik arról szóltak, hogy az alkohol ugyan olyan csúnya dolog, tiltsák be az alkoholfogyasztást a kocsmákban. A másik ami tetszett, hogy tiltsák be a délelőtti szeretkezést. 😀 Volt még pár hasonló… Ezek mind ugyan olyan szánalmasak lennének, mint ez a mostani törvény.

Aztán picit nézzünk el a vízipipa bárok felé. Velük mi lesz? Nézzenek már meg egy Német várost! Van vízipipa bár, szinte minden jelentősebb városban. Lehet interneten dohányt árusítani. (Igaz csak nagyon szárazat, de lehet!) Ezt a példát miért nem másolják?

Kérdem én, hol a jó a fenébe van itt demokrácia? HOL?!

  1. Nem írhatom le a SAJÁT MAGÁNVÉLEMÉNYEM egy dohányról, mert törvénytelen.
  2. Nem vásárolhatok interneten dohányt, pedig minden mást lehet az online webáruházakba vásárolni. (Köszönjük ismételten Félix ‘Pöcs’ Péternek.)
  3. Nem gyújthatok rá egy olyan helyen, ahol a tulajdonos engedélyezi a dohányzást. (Annak ellenére, hogy a szórakozóhely magánterület.)

A törvény tökéletesen felrúgja a demokrácia alapjait. A médiatörvényről meg ne is beszéljünk. Köszönjük Magyarország! Az lesz ezeknek a vége, hogy minden feketén fog menni és az államnak még kevesebb adó fog befolyni. Gratulálok! Olyan lesz a helyzet, mint anno amerikában, a szesztilalom idején. Úgy is meglesznek a kiskapuk, hülyeség a cirkusz amit csinálnak.

Neked erről mi a véleményed?

[poll id=”2″]

Share.

14 hozzászólás

  1. szégyen mi van ebben az országban..
    azt a rendeletet(nem tudom él-e még) ismeritek, hogy minden egyes vegyszerhez több oldalas használati útmutató, káros hatások feltüntetése stb. kötelező? ha nincs meg, büntetnek..ha a boltba ugyanazon az ajtón mész be amin a vásárlók, nincs öltöző, megintcsak büntetnek.. VICC

  2. Mért, a nemdohányzók jogait lehet korlátozni? Jelenleg épp az folyik,
    mint amikor a szülő rádöbben, hogy túlkényeztetett gyerekét rá kéne
    végre ébreszteni arra, hogy ami eddig volt, az a nem normális. Vagy ti
    mit szólnátok, ha egy kocsmában folyamatosan az asztalra tojnék, vagy
    csak ha simán folyamatosan bűzt keltenék?

    Egyébként úgy látom, hogy pl. a Brüsszelben lakó dohányosokat nem
    nagyon zavarja a dolog. Simán ki-be mászkálnak, és kint dohányoznak. A
    nemdohányzók pedig élvezik, hogy ugyanúgy vehetnek levegőt, mint
    otthon és nem kell lefekvés előtt és után is hajat mosni, meg az
    összes ruhát azonnal mosógépbe tenni a bűz miatt.

  3. sYska

    Archie: Amit leírtál, főként a cigarettánál áll elő. Én úgy érzem, hogy a vízipipázókat azért meg kéne különböztetni.

    Saját tapasztalatom, hogy a vízipipától nem lesz büdös az ember haja és ruhája, mivel teljesen más íz és illat anyagokat tartalmaz.

    Plusz elég sok nem dohányzó hely van. A törvényjavaslatot lehetne úgy is módosítani, hogy 100-200m-enként minimum 1 nemdohányzó vendéglátóhely legyen. Így sokkal kevesebb helyet érintene negatív formában és a nemdohányzóknak is lenne ’tiszta’ helyük.

  4. Bocs. Amit írtam, az a dohányzásra vonatkozik. A vizipipákat illetően lehet, hogy igazad van.
    A dohányzással kapcsolatos javaslatoddal azt a problémát látom, hogy mi alapján választanák ki, hogy melyik hely legyen a nemdohányzó.
    Továbbá szerintem alaphelyzetben akkor vannak egyenlő jogok egy helyen, amíg senki nem zavarja a másikat. Így a dohányzást illetően a véleményem nem változott…a vizipipás érveidet (vizipipát nem ismervén) elfogadom.

  5. Meggyőződésem szerint ez nem többség-kisebbség kérdése. Elvileg egy demokráciában a többség csorbíthatja a kisebbség alapjogait, csak azért, mert többségben van. Márpedig itt alapjogról van szó szerintem.
    Más kérdés, hogy járható útnak tűnik, ha a dohányzók szerveznek maguknak olyan helyet, ahol azt csinálnak, amit akarnak. Ennek a jogi kidolgozása is- ahogy mondod- kényes kérdés, nem egyszerű.

  6. Szerintem a dohányzás egy éttermeben/kocsmában ugynaz, mintha fognám magam és odah..gyoznék a sarokba. Gusztustalan, büdös, viszont annyival jobb, hogy nem okoz másoknak egészségkárosodást. Még sem lázad fel senki, hogy hol vannak a sarokba h..gyozók demokratikus jogai! Valahogy megoldják úgy, hogy mást ne zavarjon…

  7. Szerintem gyökérség ez a törvénymódosítás! Ez a képviselőket qrvára nem zavarhatja :S
    Nem is értem h miért kell még a VÍZIPIPÁZÓkban is betiltani… még ha valakit zavar is a cigarettafüst, azt nem zavarja annyira a pipa füstje, mert az még akár finom, gyümölcsös is lehet, maximum az éttermekben kéne betiltani, azt kész! A megállókban is 2 méterről simán zavaró a füstje a ciginek. Engem nem is zavar a cigarettafüst, pedig még ki se próbáltam soha, viszont egyszer azt hittem LEHÁNYOM az illetőt a HÉVen, amikor felszállt a 4 éve mosatlan, ROHADÁSBÜDÖS, beivódott, megázott, megszáradt, újra beivódott cigarettaszagú kabátjában… FÚJ! Derohadtbüdös volt… ejj 😀

  8. Mint ahogy valamelyik kommentben olvastam, bennem is ez fogalmazódott meg: Először Gagarinnak a holdon tilos, a végén a saját lakásban sem gyújthatok rá. Nagy demokrácia!
    Ide vonatkozó vicc: Az orosz, és az amerikai testőr beszélgetnek.
    Dicsekszik az amcsi:-Nálunk olyan demokrácia van, ha akarom, a White-House bejárata mellé pottyantok!
    orosz:-Nálunk olyan demokrácia van, hogy ha akarom, a Kreml mellé szarok!
    -Igen sokat fejlődtetek a demokrácia terén Igor!
    -Mondjuk, nem húzzuk le előtte a nadrágot…

Leave A Reply