A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Serbetli Sárgadinnye dohányteszt

15

Nagy örömünkre hazánkba is elérkezett a méltán híres török Serbetli dohány. Ez a márka nagy kedvencem, szerencsére már volt módom pár doboz kóstolóra Törökországban járt ismerősök jóvoltából. A dohánymárkáról annyit, hogy az általam próbált márkák közül messze ez volt a legnedvesebb, szó szerint tocsog a melaszban. A mostani tesztem alanya egy sárgadinnye ízű dohány. Gyártási ideje 2011. augusztus. A dobozáról túl sokat nem lehet elmondani. Fóliával van körülvéve, a design véleményem szerint igényes, tradicionális jellegű, csak a gyászkeret sajnos – mint minden márkánál – elrondítja az egészet.

serbetli-sargadinnye

A csomagolás az átlátszó külsejű erősebb lehegesztett műanyag zacskó, benne fóliában a dohány, amiből az ízesítő már kifolyt a zacskóba. Ettől nem kell megijedni, ez minden doboznál így van. A nedvességéről már beszéltem, az aprítottságáról pedig annyit, hogy közepesen aprított, de nem találhatóak benne nagyobb darabok. Nem nehéz vele tömni, de szerintem ki kell ezt a dohányt is tapasztalni, mert nedvessége miatt lehetnek eleinte rossz tömések a kezdők számára. A dohány illata nagyon jó, igazi sárgadinnye. Ha közvetlenül a dohányt szagoljátok ne ijedjetek meg, hogy szúrós, kicsit orrcsavaró illata van, ennek a sok glicerin az oka. Vízipipázás közben ezt meg se fogjátok érezni.

Tesztkörülmények:

  • Aladin Fata Morgana vízipipa (tartályban csapvíz)
  • Genie Mini Vortex kerámia (4 réteg konyhai alufóliával)
  • 3 Coco Coal szén
  • Hookah Pro Classic Long mosható szívócső

Füst: ez a füst eltér az átlagtól. Óriási, szép, tiszta füstfelhőket eregethetünk vele. Ráadásul ez a füst nagyon sokáig tart, amikor már íz erőssége elkezdett csökkeni a füst még mindig nagy volt. A szenek 70 perc után már kezdtek elfogyni, ezzel a füst is gyengült, de ez a dohány egy tisztességesen megtömött kerámiában (pl. Tangiers medium Phunnel) 2 kör szenet simán elbír és akár 2 órás vízipipázást is ellehet vele érni. Ez inkább társaságban előnyös szempont.

Íz: nem akarok elfogult lenni, de ez valami isteni. Nagyon sok hazánkban kapható sárgadinnye ízű dohányt próbáltam már, és ez eddig messze a legfinomabb, szóval nálam a Nakhla sárgadinnyét leszorította a trónról. Nagyon finom sárgadinnye íz, mint a fagyié, de közel áll magához a gyümölcs igazi ízéhez. Egy apró negatívumot figyeltem meg. Az íz hamar, kb. 45 perc után elkezdett gyengülni. Ezt a korábbi Törökországból kapott csomagjaimon is már tapasztaltam. Vegyük azért figyelembe, hogy én kb. 10 gramm dohányt tömtem magamnak. A gyengülés nem túl erőteljes, de észrevehető. Ennek ellenére is élvezhető, kellemes a továbbiakban is.

Miután levettem a fóliát a kerámiáról, a benne lévő dohány felső része még mindig lágy volt, nem volt elégve, teljesen elszáradva, néhány helyen pedig még majdnem friss volt. Ezt a jelenséget csak ennél a márkánál tapasztaltam.

Nagyon örülök, hogy ez a márka már kapható hazánkban is, hiszen nem sok európai országban található meg és a beszerezhetősége eddig nagyon nehéz volt. Németországban már régóta a boltok polcain található, de az ottani glicerin törvény miatt az sem az igazi. A márka Magyarországra érkezése öröm azoknak, akik ismerik, hisz könnyebben hozzájuthatnak egyik kedvenc márkájukhoz, és öröm azoknak is akik még csak most fogják kipróbálni, mert egy teljesen új élményt fog nyújtani számukra. Biztos vagyok benne, hogy nagy sikert fog aratni a hazai vízipipás életben.

James (vizpipaforum.com)

Share.

15 hozzászólás

  1. Jó kis teszt! Szinte mindent leírtál. Annyit tennék hozzá azok száméra, akik még nem tapasztaltak, hogy hagyományos kerámiába tömni nem javaslom, mert a sok melasz lefolyik a víztartályba. Ennél a márkánál erősen ajánlott a vortex, vagy phunnel kerámia.

  2. Tisztelt syska(sokat gondolkodtam a megszólitáson, ennél ragadtam le ha nem baj)
    már lassan 4 hónapja vizipipázok, és szeretem, öltök rá. viszont elkövettem jó sok hibát. azon gondoloztam, hogy ha beküldenék egy cikket, hogy kezdőtöl kezdőnek pl, szerinted jó ötlet lenne? szerintem sok embernek segitene az elindulásban mikor teljesen 0ról kezdi el, mint pl én.

Leave A Reply