A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Túltöméses technika

4

Először is tisztázzuk, mi is az a túltömés. Jelen esetben egy olyan vízipipa tömés módszer, melyben szándékosan túl sok dohányt teszünk a kerámiába. Így púpos lesz. Mindenhol az olvasható (még itt is), hogy ne tömjük túl a kerámiákat. Egy kivétel van, ez a módszer.

Egyik fórum tagunk, nevezetesen Hookah, elkészítette a túltöméses technika leírását. Maga az elv, érdekes amin alapszik. Itt a vízipipa dohánynak meg kell égnie és utána fog kellemes és erős ízt adni. Próbáltam már és akármilyen meglepő, tényleg beválik! Hosszabb és erősebb ízű tömések érhetők így el. Akkor viszont mi a hátránya? Sajnos az is van. Egyrészről nagyon dohány igényes ez a túltömés, másfelől pedig csak és kizárólag Nakhla márkával lehet megcsinálni. Elvileg Al Masah-al is megy, de azt még nem tapasztaltam. Most pedig következzen maga az ismertető, leírás.

Sziasztok Pipások!

Szeretnék ma bemutatni nektek egy itthon még nem ismert kerámia tömési módszert a túltömést, képekkel és saját videóval illusztrálva.

Egy történettel kezdeném: azon gondolkoztam egy csendes nyári estén, milyen jó lenne elmenni, mondjuk Egyiptomba és kipróbálni egy igazi tradicionális vízipipát és, hogy vajon, hogyan készíthetik saját közel keleti hazájában. Egy jó barátom krampi (vizipipaforum.com) alias „virslifozo” felhívta a figyelmemet eme tradicionális tömés technikára, melyet egy méltán nagyhírű külföldi fórumon tárgyaltak és írt le egy egyiptomi srác. Nagyon fontos, hogy eme módszer során, csak és kizárólag olyan dohánnyal érdemes próbálkozni, amely nem tartalmaz az összetevőknél felsorolt glicerint, mivel a dohány közvetlen érintkezik a fóliával és a szenekkel is, és a közvetett hő hatására a glicerines dohány megég és valami borzasztó ízű. (segítségképpen hazánkban is beszerezhető nem glicerines dohány, ilyen az El Nakhla)

Maga a túltömés nem bonyolult, van néhány sarkalatos pontja, amelyeket érdemes észben tartanunk: a dohány mennyiség és a fólia lyukasztása, és a természetes szenek használata. A képek alá írok segítő megjegyzéseket, hogy aki kedvet kap a túltömés kipróbálásához, elsőre sikerélmény, valamint frenetikus íz orgia legyen a jutalma:

Vegyünk először is egy átlagos normál egyiptomi kialakítású kerámiát. (Ugyanígy kell eljárnunk kisebb, illetve nagyobb egyiptomi kerámiák esetében is.)

Tömjük először is púposra a kerámiát, a módszer nevében is benne van, hogy túltömés. Majd feszítsük rá a kerámiára a fóliát. (sima háztartásiból 4 réteg, grillből 2 réteg, páncél fóliából 1 réteg) A bejegyzés folytatásában van a java! Olvass tovább!

Majd szedjük le a fóliát és láthatjuk, hogy milyen jól összetömörödött a finom cseresznyés ízesítésű dohány.

A brutálisabb íz kedvéért még egy kicsit megpúpozzuk a kerámiát, majd újra ráfeszítjük a fóliát.

Ne ijedjünk meg, a kerámia nem nyelt le egy teniszlabdát, máris jöhet a lyukasztás!

Itt nem érdemes gombostűvel szórakozni, hiszen ahhoz, hogy átjárja a dohány a forró levegő nagy lyukakra lesz szükségünk. Először alulról kell lyukasztani, a kerámia aljában megtalálható lyukakon keresztül.

Majd az alulról megkapott lyukakat felülről érdemes kitágítani körkörös mozdulatokkal annak érdekében, hogy könnyedén szívhassuk a pipát. Szintén kiemelném azt, ahogy a képen is látszik, hogy kerámiába elhelyezkedő lyukakon keresztül átlássunk kerámián, hiszen nagyon megerőltető lenne pipázni egy eltömődött kerámiával.

Végezetül ahhoz, hogy a forró levegő még inkább átjárja kerámiánkban a dohányt, és élvezetes legyen a pipázás, szúrunk még néhány lyukat felülről a fólián keresztül egészen a kerámia dohánytölcsér részének az aljáig, úgy hogy ne tömítsük el a nagy lyukakat. Ha mégis eltömítettük, akkor csak ismét kitágítjuk a nagyobb lyukakat az előző lépésben ismertetett módon.

A tömés és a lyukasztás során eszünkbe juthat egy dolog, mivel közvetlenül érintkezik a fólia, a dohány és a szén: nem fog-e megégni oly módon tömésünk, hogy ez által kárba vesszen a dohány, rosszízű legyen a tömésünk?

A válasz a kérdésben leledzik, tehát: NEM! 😀

Az indok a bevezetőben van, nem lesz jelen a pipázás során égett íz, mivel nem glicerines dohányt tömtünk, vagyis csak melaszt tartalmaz és ízesítőt a dohányleveleken kívül.

Ráhelyezzük a pipára tömés és lyukasztás után a kerámiát, majd miután a szén beizzott rátesszük fóliára. Hallani fogunk majd sercegő hangokat, de még mindig ne ijedjünk meg, csak szépen forgassuk a szeneket és ne kezdjük el szívni a tömést, míg ez a hang meg nem szűnik. (ez kb. 5-10 perc) A dohány teteje egy kicsit valóban megég, de ez a réteg pajzsul szolgál a felső réteg alatt elhelyezkedő összetömörített dohány számára. Nyugodjunk meg, ha mindent jól csináltunk és betartjátok a leírtakat, nem fogtok égett ízt érezni, csak a nagyon karakteres gyümölcsös aromát!

Végül elkezdődhet a pipázás, és ti állítjátok be a hőmennyiséget annak függvényében, mennyire erős ízt akartok füstölni.

Természetesen bármilyen ízesítésű Nakhla-t használhatjátok, a cseresznyés aroma csak szemléltető célzatú, jó magam is a videón egyik kedvenc mixemet (alma-menta), használtam ebből a márkából.

Tudom egy kicsit macerás, de hamar bele lehet jönni, és a túltömés elsajátításának a végén kicsit közelebb kerülhet mindenki számára a kelet tradicionális íz világa.

Jó pipázást mindenkinek!
Üdv Hookah
Vizipipaforum.com

Forrás: A módszer és a képek, a világ legismertebb vízipipás fórumáról a hookahpro.com-ról származik, valamint a cikk krampi fordításának, a vizipipaforum.com-nak és saját tapasztalatok köszönhetően készült el.

u.i.: Egy kis bohókás videóval mi is készültünk Riccio barátommal, a tömést én készítettem, viszont minden munka és dicséret a videóval kapcsolatban az ő érdemeit emeli, remélem jó segítség lesz számotokra!

Videó:

Share.

4 hozzászólás

Leave A Reply