A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Aladin vízipipa

12

Aladin Basha vízipipa

Az Aladdin Basha vízipipa egyiptomi származású vízipipa. Legfontosabb jellemzője a stabilitása és minősége. Nagyon stabil, nem borul fel olyan könnyen. Bátran használható hozzá Nammor vagy Razan szívócső, mindkettő kényelmesen illeszkedik az adapterbe. Most lássuk a részeit figyelmesebben megvizsgálva:

Kerámia: Az Aladin Basha kerámiája Egyiptomban készül, egy agyagos műhelyében. Az Aladdin Basha vízipipához leginkább a Vortex kerámiát ajánlják, mert elég könnyen lehet szívni és úgy adja ki a legjobban az ízeket.  Azonban ha Phunnelt használsz az is jó, illetve jobb mint egy sima egyiptomi kerámiával.  A Basha „gyári” kerámiájába körülbelül 10-15gramm dohány fér.

Tálca: A  tálca az Aladin gyárban készül, a gyárban a tálcát fixálják a biztonság kedvéért. Így nem lehet levenni a Basha modellről, de vannak olyan típusok melyekről levehető és a gyárban csak a pontos illeszkedést ellenőrzik. Egy közepes hőtartó sapka könnyedén ráhelyezhető a tálcára, méretével nem lesz problémánk.

A Basha teste: A Basha teste Egyiptomban készül úgy mint a többi része. Ezen keresztül jut el a füst a tartályhoz és innen indul a cső, ami a füstöt a szipkában végződve, a szájhoz juttatja. Mindig fémből készítik. A test lefelé haladó csövének alsó vége jóval a víz szintje alatt végződik a tartályban egy vékonyabb cső formájában. A belső átmérő nagyobb mint +60cm-es TopMark pipák esetében.

Szívócső: A „gyári” szívócsöve fém spirálos, elég hosszú, 160-175cm hosszú. A sima egyiptomi vízipipák szívócsövéhez képest sokkal könnyebben lehet szívni a nagyobb átmérőnek köszönhetően. Az Aladdin Basha vizipipához leginkább a Razan és a Nammor cső ajánlott, mert összehasonlíthatatlan a szívási komfort a gyári és ezek a csövek között.

Üvegtartály: A Basha minden része Egyiptomban készül ez alól a tartály sem kivétel. A tartályba belefér 1liter víz, sőt egy kicsivel több is, de nem érdemes teletölteni, mert nem lesz elég hely a füstnek. (A vízipipa víztartályát kb. 2/3-ig töltik vízzel, hogy a belógó csövet 2-3cm-el lepje el. Ezzel szabályozzák a füst mennyiségét.)

Hőtartó sapka: Már korábban a tálca leírásánál leírtam, hogy egy közepes hőtartó sapka könnyedén rámegy a tálcára. Egyetlen probléma az, hogy ha megrendeled/megvásárolod a pipát, akkor alap tartozékként nem jár a Basha vízipipához egyes helyeken. Érdemes egy nagy méretűt vásárolni hozzá.

Külön tartozékai: csipesz, tisztító kefe, széntartó konzol, tömítések, szipka. (Ezek az alap tartozékai a Basha pipának a legtöbb helyen.)

Tanács a tisztításhoz: Mint minden egyes vízipipát a Bashát is 4-5 pipázás után érdemes kitisztítani. Minden egyes tartozékot meleg vízben érdemes kitakarítani, szivaccsal megtörölgetni. A kerámiát szabadítsuk meg a ráégett dohánytól egy szivacs segítségével. A szívócsövön pedig meleg vizet folyassunk át, mert lehetnek benne dohány darabkák. Lecsepegtetjük és hagyjuk megszáradni a pipát. Ami a tisztítással kapcsolatban nagyon fontos, hogy soha ne vegyszeres vízben tisztítsuk a pipát, mert át veheti az ízét.

Egyéb tudnivalók:

A test központi eleme egy 11 mm belső átmerőjű cső, amit sav-álló lemezből hengereltek majd kívülről felpolíroztak. A szívócső csonkja 9mm-es legkisebb átmerővel csatlakozik a testhez, ami megfelelő körültekintéssel 11mm-re bővíthető. A tartályból két ~5mm-es lyukon át érkezik a füst.

A hozzá kapott szívócsőnek remek a színösszeállítása, és a cső borításához használt anyag is kellemes tapintású. A fa végek belső átmerője 7 mm. Negatívum viszont, hogy a csőből forgács darabok jönnek az első pár használat során. Ezt lehet orvosolni azzal, hogy egy vékonyabb tisztítókefével a két fa végét kipucoljuk és végül egy erős fújással eltüntetjük a kijött darabokat.

Nektek mi a véleményetek az Aladdin vízipipákról? Írjátok meg a fórum témájában vagy itt kommentben!

Beszámolót írta: Nightrain
Kiegészítette: sYska
Képek forrása: Szultán Kincsei

Share.

12 hozzászólás

  1. Már én is tudom ajánlani mert nekem is van. Amit Bensziii írt teljesen alátudom támasztani. Csak nekem kékben van (jobbos kép), tényleg stabil, könnyen szívható. Én is csak ajánlani tudom. Egy tömés vele egy darab 50mm-es szénnel 1óra 40percig tartott. :silly: :biggrin:

Leave A Reply