A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Bamboocha szén: 1-3kg vs. 2kg

14

Az Aladin Bamboocha természetes szenet úgy érzem nem kell már bemutatnom, azonban egy kicsit jobban szeretném ha megismernétek. Ez egy viszonylag új természetes, nem öngyulladós szénfajta a hazai piacon, mely nagyon gyorsan az első helyre küzdötte fel magát a toplistán. S jelenleg a Cocobricoval osztoznak az első helyen. Alapanyagát tekintve bambuszfából készül, „porlasztás” és sajtolás után nyeri el végső formáját. Azonban a Bamboocha szén két méretben kapható. (4 kiszerelésben: 0,25kg, 1kg, 3kg dobozos és 2kg-os papírzsákos.)A két méret alig tér egymástól. A képen láthatjátok, hogy miként is különböznek egymástól. A szögletesebb forma van a 0,25, 1 és 3kg-os dobozban. A kerekebb a zsákosban, a 2kg-osban.

Bamboocha szén

Csomagolás: Mindkét termék szép, igényes csomagolással rendelkezik. A 2kilós kiszerelés „doboza” egy zsákot formáz, így könnyebb szállítani, mint a 3kg-s testvérének a kartondobozát. Mindkét esetben a szén még benne van egy erősebb fajta zacskóban is, ami tökéletesen megóvja a nedvességtől.

2kg-os kiszerelés: Kibontva egy nagyobb zacskóban van ömlesztve szén, melyeken 1 irdalás található, így szépen ketté lehet törni két egyforma darabra. A szén paraméterei a következők: 5cm x 3cm x 1,5cm. Így kettétörésnél 2 elég nagy darabot kapunk. A 2kg-os kiszerelésnek az egyik észrevehető tulajdonsága az, hogy nem sima mindkét oldala, hanem az egyik domború. Emiatt sajnos picivel óvatosabban kell bánni vele. Viszont a méretéből adódóan tovább tudja a hőt termelni és leadni.

3kg-os kiszerelés: Dobozából előszedve szép, katonás rendben sorakoznak a széndarabok a zacskóban. Ez már másként néz ki, mint a 2kg-os testvére, ennek már méretéből adódóan 2 irdalás van a tetején. A szén 9cm hosszú, 2,5cm széles és 1cm magas. Egyik oldala sem domború, hanem egységes négyszög.

Előnyök: Első körben a 2kg-os kiszerelésből kezdtem izzítani. Meglepően könnyen és gyorsan beizzik. Gázforrasztóval 5perc alatt a 3 fél szén már szép pirosan izzott. Egyik nagyon előny már itt jelentkezik, hogyha ráfújunk akkor nem pattognak le semmilyen kis szikrák a szénről! Ezekkel 80-90percig tudtam élvezni egy tömést vortex kerámiából. Hamuzását illetően, úgy hamuzik, mint az öngyulladós belga szén, egybe jön le róla a hamuréteg, ezáltal nem tömíti el az alufólián lévő lyukakat. Második körben újfent a 2kg-osal próbálkoztam, ezúttal már kandallóban történt a begyújtás. Kijelenthetem, hogy új rekord izzítás terén, nem egész 2perc alatt megvolt! A 3kg-s kiszerelésből valót is ugyanilyen könnyű izzítani, sőt ha okosan csináljuk, akkor még könnyebb és gyorsabb is. Viszont sajnos 70-80percet bír csak maximálisan. Hőleadása mindkét szénnek egyenletesebb, mint a többi vetélytársnak. A szívás elején még hőtartó sapkát sem igényel, viszont a végére már adnunk kell neki egyet, a füst mennyiségének megtartása érdekében. Egyik kiszerelés tesztelése közben sem éreztem kellemetlen szagot, sem izzítás, sem szívás közben.

 

Hátrányok: Jöjjön a feketeleves. Első dolog ami zavaró lehet, hogy a gyártásuk módjából következően, ez egy szénporból készült sajtolt szén. Ezáltal amikor a szállítás közben egymással súrlódnak a szenek, akkor minimális, de nem elhanyagolhatóan képződik egy szénporréteg és amikor vesszük ki a dobozából, akkor elég csúnyán össze tudja koszolni az ember kezét. Ami egy erős szappanos kézmosással távolítható csak el. Persze ezt lehet orvosolni azzal hogy a széncsipesszel vesszük ki a zacskóból, illetve azzal is törjük el. A másik zavaró tulajdonsága, az újdonsága. Meg kell vele tanulni tömni, mert aki hozzászokott a cocobrico-hoz vagy coco coal-hoz, azt igen csak meglepetésként érheti az első 10percben szénné égett dohány íze, illata majd látványa.

Konklúzió: Mindkét kiszerelésből való szén nagyon jó, könnyen izzítható, tovább izzik, mint hasonszőrű természetes társai. Gazdaságos, könnyű törni és kezelni. A darabolás és izzítási időn kívül szinte egyforma tulajdonságokat produkál a cocobricoval. De az utóbbi szénhez szokott pipásoknak vigyázni kell a bamboochaval, mert kicsivel nagyobb hőt ad le az elején, ami figyelmetlenség esetén, új töméshez vezet. A pipázás vége felé igényel csak hőtartó sapkát. Egyszóval egyszerű és nagyszerű szén. Bár én csak késő tavasztól kora őszig fogom használni, főleg a szabadban elköltött pipázásoknál. amikor nincs se áram, csak gázforrasztó kéznél. Télen inkább használok majd cocobricot, mert ezzel már csak 50ből 1tömést rontok el. A 2010-es nyár pedig a bamboocha szén teljes megismeréséről, tömési módszerével való kísérletezgetésről fog szólni.

Szerző: Kovács Vilmos Gergő

Share.

About Author

sYska

2006-ban kezdtem a vízipipázással ismerkedni. Ekkor indítottam a VizipipaClub.extra.hu -s oldalt, mely 2007 végére VizipipaFan néven született újjá és jelenleg ott tart amit látsz. Több száz cikknél és blog bejegyzésnél. A vízipipázás egy hobbi, de érdemes észben tartani a mérték és a kulturált dohányzás íratlan szabályait.

 • glerikud

  Szép cikk. Gratula hozzá.
  Annó még próbálkoztam Cocobrico-val, de nem volt elég tűzerőm a begyújtásához (pláne nem szabadban). Viszont ez a Bamboocha totális siker. Finom, tiszta, tartós, olcsó és begyújtható egy kis türelemmel bárhol. Ajánlom.

 • Szerintem kicsit túlzottan is hamuzik, ahogy észrevettem. Persze ettől még jó szén. 🙂

 • glerikud

  Hát az öngyulladós szénhez képest ez szinte semmi 🙂

 • drcsourjako

  Sziasztok, lenne egy megintcsak nem idetartozó kérdésem. Németországban miért van glicerintörvény? Köszi, hali

 • Miért van? “csakmertőőőizéészóvalazértmertnemtudjuk”. 🙂 Fogalmunk sincs, korlátozni akarták a vízipipázás népszerűségét. Ha nincs jó dohány, nincs nagy népszerűsége. Azonban ez nem igazán jött be nekik, mivel így is egész Európa legnagyobb vízipipás közössége van a németeknél.

 • drcsourjako

  Sziasztok, ne haragudjatok, hogy itt kérdezek :/ Syskától szeretnék kérdezni. Syska, neked a MYA QT pipád mennyi idő alatt érkezett meg miután megrendelted az Egyesült Államokból? Csak mert egy Mya Petite pipát rendelnék, ha van róla személyes véleményed azt is meghallgatom.:) http://www.hookah-shisha.com/p-5484-mya-saray-hookah-petite-1-hose-hookah.html innen rendelném! Jah, és a szállítási költség hány forint( + dollár) volt?
  Na tényleg neharagudjatok, jó füstöt mindenkinek, sziasztok!:)

 • drcsourjako: Én nem külföldről rendeltem meg. 🙂 Amúgy van ehhez nagyon hasonlító Mya SZK-ban.

  A szállítás költségét a megrendelés végén kiírja, mielőtt véglegesítenéd a rendelést.

 • drcsourjako

  Köszi a választ, a szk-ban még nem jártam, csak szc-ben sajna, az van közelebb.

 • szalmi

  Helló!
  Szeretnék tanácsot kérni, meg úgy egyébként kérdezném, hogy….
  -Milyen ízt ajánlanátok szakértők következőnek Shiazo-ból? Persze csak aromát vennék, nem egy újabb dobozt.
  -A másik, hogy mi két haverommal narancsosat szíttunk és teljesen jó volt, finom VOLT….kb fél óráig, aztán elkezdett csípni a torkunkban, de nem kaparni, hanem csípni.
  Ez konkrétan a narancs íz miatt lehet, vagy mi rontottunk el valamit?

 • szalmi: Azt, hogy milyen ízt szeretnétek szívni, döntsétek el ti. Amik jobbak, azokat a fórumba lehet olvasni, amikre a leggyakrabban írnak dicséretet. Az, hogy 30 perc utá ez a csípés előjött, szerintem a sok szén miatt van.

 • szalmi

  Köszi a segítséget! Ezek szerint nem jó a 40mm belga bio… :S

 • Hogyan tömted? Hőtartó volt? Attól még lehet jó a belga bio természetes szén.

 • szalmi

  egyszer volt hőtartó, mivel kint voltunk, egyszer nem, mert már bent… egy fél bio elég lehet?

 • Próbálgatni kell. Lehet, hogy 2/3-ad lesz a jó. 🙂