A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Bamboocha szén

4

Arra gondoltam írok egy kicsit erről a szénről, hogy aki eddig ne ismerné, az is megismerje ezt az egészen jó, természetes vízipipa szenet. Maga a Bamboocha 2010-ben, az első negyedévben jelent meg. A gyártó a jó hírű, Aladin cég. Ők készítik bizony a  jó minőségű vízipipákat is.  Az ötletük forrásáról még elképzelésem sincs, hogy miként jutott eszükbe bambuszból vízipipa szenet készíteni. Ugyan is, ez nem kókuszszén, hanem bambusz szén. A vízipipás piacon, ez az első, hogy bambuszból készítettek szenet. Volt már citrom fából, mentolos kéregből. Azonban a kókusz szénnek eddig nem volt vetélytársa. Eddig.

Az Aladin Bamboocha ígérete úgy szólt, hogy a természetes szenek összes előnyét magába foglalja, míg a hátrányukat, a nehéz begyújtást nem. Ez szép és jó ígéret, mivel tényleg a fő probléma a természetes szenekkel, a nehéz izzíthatóság. Vajon sikerült nekik?

A szén a képen látható rudakban van, csak egy rúd, 3db széndarabból áll. A rudakat könnyen, kézzel el lehet törni. Számomra kicsit zavaró ez, mivel így szénporos lesz a kezem, de ennyi baj legyen. Mivel elég könnyen törhetőek, így feltételezésem első körben az volt, hogy nem túl tömör szén, nagyon fog hamuzni.

Nézzük először, hogy tényleg könnyen izzítható-e, ahogy a cég állítja! Többször próbáltam gázfőzővel és elektromos izzítóval is. Minden esetben, tényleg hamarabb izzott át a Bamboocha, mint a többi márka. Azonban az időkülönbségek csupán 1-2, esetleg 2-3 perc voltak. Gázfőzővel nekem olyan 5-6 perc alatt izzott át, míg mondjuk a Coco Coal olyan 6-7 perc volt ugyan ezen a gázégőn. Így tényleg gyorsabban izzik be a Bamboocha szén, de bennem felmerül a kérdés, hogy vajon megéri ez az 1-3 percnyi idő? Sok nézőpontot vehetünk, pl. kevesebb gázfogyasztás az izzításnál.

Azonban a következő pont, amit megvizsgálunk, az az izzási időtartam, tehát meddig képes megfelelő mennyiségű hőt leadni. Már több tucatszor használtam ezt a szenet és ez az idő megközelítőleg, 45-60 perc között mozgott. 35 percnyi izzás után sajnos elkezd nagyon hamuzni. Ez a hamu visszafogja a hőt, így érdemes néha óvatosan, picit leejteni a tálcára a szeneket és így lehamuzni a darabokat. Ha lehamuzzuk, akkor tovább képes jól leadni a hőt. Tehát hőleadás szemszögéből képes hozni a többi természetes vízipipa szén szintjét, bár nem mondanám kiemelkedő eredményűnek.

A Bamboocha kapható 0,25 – 1 – 2 – 3kg-os kiszerelésben. Érdekesség, hogy a 2kg-os zsákos kiszerelésben picit nagyobbak, vastagabbak, tömzsibbek a rudak és kicsit kerekebb a formájuk is, így azok hajlamosabbak gurulni kicsit. A többi kiszerelésben egyforma, majdnem szögletes rudak vannak.

Mint már fentebb említettem a rudakat könnyű eltörni, csak kicsit koszosak leszünk. Én régebben úgy oldottam meg ezt a problémát, hogy egy nejlon zacskó is volt a szén dobozában. Azzal fogtam meg a szeneket és törtem szét. A másik megoldás erre a problémára az lehet, ha rászánunk 10-15 percet és egy alkalommal feltördeljük a teljes doboz tartalmát, vagy ameddig a türelmünk kitart. : )

[onlymembers]Jómagam is rendszeresen használom ezt a szenet, mivel nálam egy vízipipázásnál bőven elég 50-60 perc, főleg Alien Mini Phunnel kerámiával. Én 3db-ot szoktam használni. Sima egyiptomi kerámiámra 2 vagy 3db szokott kerülni. Mivel pont 3db van egy rúdban, így pont jól jön ki általában.

Azonban voltak panaszok is erre a szénre sajnos, mint mindenre. Volt akinek penészes volt a doboza. (Nem köntörfalazok, Szultán Centernél vásárolt doboz volt.) A másik gond ami előfordul, hogy nagyon könnyen szétpattan, széttörik a csipesztől is az izzó szén darab. Ez elég kellemetlen, mert a sok kisebb darabot fel kell tenni a kerámiára és ezek hőleadási is sokkal aktívabb, erősebb, de rövidebb ideig tart.  [/onlymembers]

Így ez a szén ajánlott kategória. Nem mondom, hogy nincs nála jobb, mivel ez nem igaz. A Cocobrico és a Coco Nara jobbak nála, de drágábbak is. A Bamboocha ára egész kellemes, így bárki számára elérhető és ár / teljesítmény arányában is nagyon jó. Aki további értékelést, tesztet szeretne olvasni a Bamboocharól, az tekintse meg a Vízipipa Fan Bamboocha cikkét!

Azok akik használják és szeretik a szenet, dobjanak rá egy Facebook lájkot a Bamboocha-s oldalon.

Share.

4 hozzászólás

  1. Nekem eléggé bejött 3kg egész sokáig kitart, de fura hogy a 3. zacsiban 1 csomó szén amikor próbáltam eltörni nem a perforálásnál tört el hanem kicsit arréb és ez tökre idegesítő volt miután egymás után 3. 4. szorakozott:Dmeg én általában sima egyiptomira csak 1 szenet teszek ,vortexen emg van h a 3 megégeti

  2. Én szeretem ezt a szenet, kb. 1 éve csak ezt használom, de most már elkezdett hiányozni a CB…Nem rossz, nem rossz, de több dolog nem tetszik vele kapcsolatban:
    Az intenzív hamuzás.
    Az, hogy igen gyakran szétpattan.
    Az izzási időtartam
    Nem köntörfalazok, pénteken egyből beleszerettem a Syska által használt Coco Narába, a következő vételem valószínűleg az lesz, ennek ellenére ajánlom ezt a szenet, mindazoknak, akik épp kisebb pénzből gazdálkodnak, vagy öngyulladósról váltanak természetesre. Nem fogjátok megbánni.

Leave A Reply