A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Diktatúra és elnyomás?

1

Nem szoktam kemény és félreérthető címeket adni a bejegyzéseknek, de amilyen információt most olvastam, arra ez tökéletesen illik. Röviden és tömören, a dohányzást mint szokást nem oktatással és leszokást segítő programok támogatásával, hanem kemény bírságolással és szankciókkal akarja a kormány visszafogni. Az ország jelenlegi helyzetében rééééészben megértem, de azért a 21. században monopóliumot hirdetni? Nézzük csak sorban, hogy milyen infók szivárogtak ki egy még be nem nyújtott fideszes képviselő javaslatából.

500 milliós bírság

A fekete kereskedelem valóban hatalmas károkat okoz az államnak. Ahogy szinte minden termékből, úgy dohányárukból is rengeteg zárjegy nélküli doboz van. Az új törvénymódosítás a csempészek és ezen fekete dohánytermékeket árusítók ellen kiszabható maximális bírságot emelné meg, a fent említett FÉL MILLIÁRD forintos összegre.

Dohány árusító helyek komolyabb szigorítása

Röviden és tömören, a bolt tulajdonosoknak (illetve eladóknak) szó szerint ki kell zavarniuk a 18 éven aluliakat. Kötelességük az üzletben felszólítani a fiatalokat, hogy igazolják a korukat, különben nem adhatnak el részükre dohánytermékeket. Ezt természetesen jól láthatóan kell jelezniük, mely további kirakat vagy üzletfal felületeket von el a “hasznos” polcok, értesítők helyett.

Kenőpénz a zsebbe

Vajon miért írtam ezt a kis alcímet? A törvényjavaslat meghatározza, hogy 2000 fő alatti település esetében mindössze egy személy lehet jogosult a dohánytermékek kereskedelmére, míg 2000 főnél nagyobb község esetében 2000fő/1 árus arány. (Budapest tegyük fel 2 milliós, ez alapján mindössze 1000 bolt lenne jogosult a dohánytermékek forgalmazására. Vajon kik lesznek, hiszen jelenleg szerintem van vagy több ezer is. Kocsmákkal, boltokkal, multikkal, újságárusokkal együtt. Nyilván az árusíthat, aki nagyobb kenőpénzt ad a zsebekbe….) Hab a tortán, hogy a dohányárusítás állami monopólium jogot kapna. Ezt átruházhatja az állam időszakosan. (Tehát évente aki nagyobb kenőpénzt ad.) Most komolyan, középkorban volt ilyen, hogy a só árusítása királyi monopólium volt, de ennek már több száz éve, 21. századot írunk vagy 12-iket?

Ezen felül ne feledjük, hogy 2012.01.01. 00:00-tól pedig tiltott a szórakozóhelyeken, éttermekben, kocsmákban történő dohányzás, így a vízipipázás is a hagyományos vízipipa dohányokkal, maximum vízipipa ásvánnyal lesz lehetséges. Bírságolni viszont csak 2012 áprilisától fognak, pont nyár elején.

Forrás: MNO

Share.

1 hozzászólás

  1. Én csak azt nem értem hogy pl: Budapesten is van egy csomó olyan hely ami elég erősen a pipásokra van berendezkedve. Mint a 3 testvér török a mamut aljában vagy a többi hasonló, papíron teázó/kávézó hely ezeknél mi lesz? megy tovább minden csak kővel? az se lenne jó de legalább maradna valami.

Leave A Reply