A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Közép haladó vízipipás szett

0

Régebbi bejegyzésemben hozzákezdtem egy összefoglaló sorozatba, melynek témája nem más, minthogy milyen vízipipát (+kiegészítőket) vegyenek a kezdők, haladók vagy profik. Természetesen nem a felszereléstől lesz valaki jó vízipipás, ezt ne feledjük el. Az első részben írtam ajánlást a kezdőknek, akik most ismerkednek még a vízipipa ‘művészetével, szertartásával’.

Most következzenek a közép haladóknak szánt összeállítás. Azt, hogy ki tartozik ebbe a csoportba majd maga eldönti. Itt már szükségünk lesz egy jobb minőségű, könnyebben szívható vízipipára és az azt kiegészítő kellékekre. Nézzük először a megfelelő vízipipát. Itt már olyan vízipipa kell, ami megfelel a következő követelményeknek: Közepes árfekvésű, rozsdamentes acélból van, nem túl kicsi és nem túl nagy, stabil legyen (súlypontja alul legyen -> nagyobb víztartály) és azért nézzen is ki valahogy. Az Aladin vízipipák ezen kritériumoknak teljes mértékben megfelelnek! Az Aladin Basha modellről már készült egy részletesebb leírás: Aladin Basha vízipipa

Az középkategóriás csomagba, így tökéletesen illik az Aladin Basha. Közepes méretű (így akár könnyen szállítható is), jó anyagból készül, elég könnyen lehet szívni és bónuszként könnyen átalakítható 2 személyesre. A márkának nemrég jöttek újabb modellei Magyarországra, melyek nagyobb és kisebb méretben is bővítik a felhozatalt. Az üvegtartályuk is elég nagy és így stabil marad í vízipipa. Nem borítja fel se a házi se a gyári (Nammor, Razan) mosható szívócső. Ár/minőség arányban az Aladin a nyerő márka!

Dohányból az Elements vagy Bisan instant vízipipa dohány ízesítőket tudnám ajánlani, ezekhez Elements Ready dohányt. (Nem a strong-ot, mivel az nagyon erős és elég keményen ‘üt’.) Ha személyes véleményemre vagytok kíváncsiak, akkor kicsit a Bisan felé jobban hajlok, szerintem erősebb az ízük, ha hagyod elég ideig érni. Kiemelném a Rotana,(édes gyümölcsturmix) Black Orange (kólás narancs) és Mentát. A sima Ready dohány mosott, így ha normálisan, csoportosan vízipipázunk, akkor nem fog senki sem rosszul lenni, megszédülni. Nagyon finom koktélos ízesítők kaphatóak, így szinte bárki megtalálja az ízlésvilágát. A nagyobb webshopokban már kaphatóak, így beszerezni sem nehéz. (És ezek legálisan árusíthatók az interneten.)

A vízipipa szén választék is megfelelő, ámbár már elfelejthetjük az öngyulladós szeneket. Használjunk inkább természetesen szenet.  Nézzük melyiknek mi az előnye és hátránya:

  1. Bamboocha: Közepes ár, gyorsan beizzik, elég ideig ad hőt, nem hamuzik vészesen
  2. Cocobrico: Kicsit túl nagy, emiatt felezni érdemes, nagyon sokáig ad le hőt, alig hamuzik
  3. Coco Coal: Mérete pont jó, izzítás közben kicsit ‘szagos’, de utána eltűnik a szag, elég sokáig bírja a hőt adni, kicsit sokat hamuzik

A szén izzításáról következő bejegyzésünkben írunk bővebben.

Kiegészítőket illetően kerámiák terén a vortex kerámiát ajánlanám. Előnyei: jobban kijönnek az ízek, tovább bírja egy tömés (2 vagy akár 3 kör szenet is), kisebb az esélye, hogy lefolyjon a melasz és nem kell annyit kefével pucolni a vízipipa testet. A vortex kerámia tömése nem egy ördöngösség, csak finoman szórjuk bele a dohányt, hogy ellepje a  középső kúpon lévő lyukakat. Erről ez a bejegyzés ír bővebben: Vortex kerámia tömése. Szívócsövek esetében kicsit gondban vagyok. Említhetném a 3000Ft körüli olcsóbb mosható csöveket, de ezek minősége gyakran kifogásolható. A Nammor szívócsövek minősége teljesen jó, azonban az 5000Ft körüli áruk nem biztos, hogy egy középhaladónak megfizethető ár. Aki tud az szerezzen be egy Nammor szívócsövet mindenképpen, mivel a szívócső igen fontos része egy vízipipának. Mint fentebb írtam az Aladin vízipipák elég stabilak, így használhatóak Nammor szívócsővel.

Shi-sham kerámia – Vortex kerámia

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy egy középhaladó vízipipás szettet megközelítőleg 9000-18.000Ft-ból lehet kihozni. A nagyobb webshopokban minden megvásárolható. Lényegében az ajánlott összeállítás: Aladin Basha – Vortex – Nammor. Következő bejegyzésben a haladó, profiknak szánt csomagot fogom bemutatni.

Share.

Leave A Reply