A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Szén izzítás (szabadban, otthon)

0

Egyre elterjedtebbek a természetes vízipipa szenek. Ezeknél azonban a beizzítás kicsit macerásabb, mint öngyulladós társaiknál. Azonban ez nem kell elriasszon minket!

Először nézzük a főként szabadtéri vízipipázásokhoz elterjedt öngyulladós szeneket. Ezeknek mint közismert a külsején egy vegyszer réteg van, amitől a szén elkezd izzani. Ez begyújtáskor nagyon büdös, ezt érdemes jól szellőző helyen csinálni. Miután elkezdett szikrázni, nincs más dolgunk csak megvárni míg körbeég. Addig letehetjük a vízipipánk tálcájára vagy akinek van szén hordozójára.A begyújtás történhet egy sima öngyújtóval vagy gyufával. Speciel én a sütők begyújtásához való extra hosszú gyufát ajánlanám (vagy gázgyújtókat), mert ezekkel elkerülhetjük, hogy a lepattanó szikrák a kezünket megégessék. Így kisebb az esélye, hogy eldobjuk vagy kiejtsük a csipesz szorításából az éppen gyulladó szénkorongot. Arra ügyeljünk, hogy a még szikrázó szenet ne tegyük fel a kerámiára. A lepattogó vegyszeres korom darabok elronthatják a tömés ízét.


Eléggé szikrázik, tehát érdemes óvatosan begyújtani.

A természetes szenekkel sokkal kényelmesebben és úgymond tisztábban vízipipázhatunk. Tisztábban, mivel nincs semmilyen hozzájuk adott vegyi anyag és maximum izzításkor lehet kellemetlen szaguk, utána már teljesen szagtalanok. Azonban begyújtások már nehezebb művelet. Több variációt is van, most ezek közül ajánlanék párat. Az egyik leginkább elterjedt forma amit lakásban lehet megoldani, az a gázon való izzítás. Itt nincs más dolgunk mint begyújtani a gázt és odatenni a szenet. Hátránya, hogy a szénpor belemehet a gázrózsába, ami nem tesz neki túl jót.


Így egyszerűen megoldhatjuk.

A másik módszer a gyári (vagy házi) elektromos izzítók. Azonban ezek eléggé zabálják az elektromos áramot, viszont nagyon gyorsak és kényelmesek. Áruk elég magas, de sokaknak megéri a kényelmet és a biztonságot. elvégre a házi készítésű elektromos eszközökkel csak óvatosan.


A hazánkban kapható elektromos Volcano szén izzító

Vannak még egyéb praktikák. Például olyat is olvastam már a vízipipa fórumon, hogy az adott tag háza saját fűtésrendszerű volt és a kazánban izzította a szeneket. Az ötlet nagyon jó, hiszen 1-2 perc alatt teljesen beizzanak a szenek. Persze a legtöbb lakásban nincs kazán vagy nincs használatban.


A leggyorsabb módszer mind közül

Azonban ezek sem használhatóak a szabadban, pedig nagyon jó dolog kint is természetes szénnel vízipipázni. Erre is van egy jó kis megoldás, ami nem is költséges és akár szabadtéren, akár lakásban használható egyaránt. Ez pedig a kemping gázfőző! Egy ilyen szerkezet ára 3000-5000Forint között mozog. Egy palack hozzá megközelítőleg 270-350forintba kerül. Egy palack nálam több mint 1 hónapra elég. Kényelmes, mivel egy rácsot a tetejére teszel, arra a szeneket. Az egészet egy fém tálcára felteheted a nagyobb biztonság kedvéért. Kényelmes, mert csak meggyújtod és 1x megfordítod a szeneket. Nem kell fogni a szerkezetet, mint a gázforrasztót. Az is nagyon jó, régen sokáig használtam, de győzött a lustaság és a sokoldalúság. (Kemping gázfőzővel szoktam néha főzni is nyaraláskor.)


A kemping gázfőző és a hozzá vásárolható palack

Én ilyen kemping gázfőzőt használok, mivel ezzel a lakásban és a szabadban is egyaránt 6-8 perc alatt be tudom izzítania  szeneket, nem nehéz, olcsó az üzemeltetése és mobilis.

A szén izzításnál azonban figyeljünk arra is, hogy kellően beizzítsuk a szeneket. Ha nem izzanak eléggé, akkor mellékízt adhatnak és kevés hőt.


Ez így kevés, ennél jobban kell izzaniuk

Bő füstöt és jó szénizzítást mindenkinek!

Share.

Leave A Reply